Un simplu test de rutină cu o mostră de scaun ar putea ajuta medicii să identifice autismul mult mai devreme decât se reușește în prezent.
Testul este ieftin și are o acuratețe de până la 82%, au anunțat autorii studiului, cercetători la Universitatea Chineză din Hong Kong, conform The Guardian.
În plus, e complet neinvaziv pentru copii, oricât de mici, el plecând de la diferențele consistente găsite între microbii din intestinele persoanelor sănătoase și ale celor cu autism.
Concret, testele au arătat că microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism, iar o formă de inteligenţă artificială poate găsi aproape instantaneu diferențele.
”De obicei, este nevoie de trei până la patru ani pentru a avea un diagnostic confirmat pentru autismul suspectat, majoritatea copiilor fiind diagnosticați la vârsta de șase ani”, a declarat profesorul Qi Su de la universitatea menționată.
Un astfel de test însă poate fi făcut și copiilor mai mici de atât, ”ceea ce poate contribui la facilitarea unui diagnostic precoce”, a mai spus omul de știință.