Semnal de alarmă major: Au fost descoperite microplastice în toate testiculele umane analizate

Semnal de alarmă major: Au fost descoperite microplastice în toate testiculele umane analizate
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Oamenii de știință au descoperit microplastice în toate testiculele umane analizate în cadrul unui studiu recent și spun că aceasta ar putea fi cauza pentru scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați.

Cercetătorii au testat 23 de testicule umane și 47 de testicule de câini, descoperind în toate microplastice. Testiculele umane au fost conservate și, prin urmare, nu a fost posibilă măsurarea numărului de spermatozoizi, însă numărul de spermatozoizi din testiculele câinilor a putut fi evaluat și a fost mai mic în cazul celor cu o concentrație mai mare de PVC, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Studiul demonstrează o corelație, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dovedi că microplasticele determină scăderea numărului de spermatozoizi, spun autorii studiului.

„La început, m-am îndoit că microplasticele ar putea pătrunde în sistemul reproducător”, a declarat profesorul Xiaozhong Yu, de la Universitatea New Mexico din SUA.

Testiculele analizate au fost obținute în urma unor autopsii efectuate în 2016, bărbații având vârste cuprinse între 16 și 88 de ani, în momentul în care au murit.

ADVERTISING

În mod interesant, însă, testiculele umane aveau o concentrație de plastic de aproape trei ori mai mare decât cea găsită în testiculele de câine: 330 de micrograme pe gram de țesut față de 123 de micrograme.

Polietilena, folosită în pungile și sticlele de plastic, a fost cel mai frecvent microplastic găsit, urmată de PVC.

Realitatea dură e că numărul de spermatozoizi la bărbați este în scădere de zeci de ani, poluarea chimică, inclusiv pesticidele, fiind în strânsă legătură cu aceasta.

Cât despre microplastice, acestea au fost descoperite recent în sângele uman, în placentă și în laptele matern, ceea ce indică o contaminare pe scară largă a corpului uman.

ADVERTISING

Impactul asupra sănătății este încă necunoscut, dar s-a demonstrat că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator.

Tot recent, medicii au avertizat legat de un risc mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord și deces prematur la persoanele ale căror vase de sânge au fost contaminate cu materiale plastice microscopice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇