Ce au descoperit cercetătorii după ce au introdus în celulele umane proteine de la tardigrade, singurele organisme indestructibile de pe Terra

Ce au descoperit cercetătorii după ce au introdus în celulele umane proteine de la tardigrade, singurele organisme indestructibile de pe Terra

Despre tardigrade, nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm, se știe că pot supraviețui în aproape orice condiții: fierte, înghețate sau chiar duse în spațiu. Acum, oamenii de știință le-au înglobat în celule umane și au descoperit că acestea pot încetini în siguranță procesele moleculare umane.

Cercetări anterioare au arătat că aceste vietăți minuscule pot îngheța, la propriu, până când condițiile sunt din nou propice vieții. Și pot rămâne așa, în cele mai vitrege condiții și zeci de ani.

ADVERTISING

Experimente anterioare au arătat că tardigradele pot supraviețui și la – 273 de grade Celsius, dar și la temperaturi de peste 300 de grade Celsius sau la iradiere la niveluri care ar ucide un om.

„În mod uimitor, atunci când introducem aceste proteine în celulele umane, ele se gelifică și încetinesc metabolismul, la fel ca la tardigrade”, a declarat cercetătorul științific principal Silvia Sanchez-Martinez, de la laboratorul departamentului de biologie moleculară al Universității din Wyoming, SUA, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Potrivit acesteia, la fel ca în cazul tardigradelor, atunci când au introdus în celulele umane aceste proteine în biostază, ele au devenit mai rezistente la stres, conferind o parte din abilitățile tardigradelor celulelor umane.

Echipa internațională a descoperit că acest proces anti-îmbătrânire este reversibil, iar proteina tardigradei afectează celulele umane doar atunci când sunt supuse stresului.

„Când stresul este eliminat, gelurile de tardigrade se dizolvă, iar celulele umane revin la metabolismul lor normal”, explică cercetătorii.

ADVERTISING

Descoperirile oferă indicii pentru tehnologiile centrate pe inducerea biostaziei în celule și chiar în organisme întregi pentru a încetini îmbătrânirea, concluzionează cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇