O proteină din lapte poate accelera vindecarea rănilor

O proteină din lapte poate accelera vindecarea rănilor

Bandajele infuzate cu cazeină, o proteină care se găsește în mod natural în lapte, fac ca rănile să se vindece mai repede, a arătat un studiu recent realizat pe șoareci.

Cazeina se găsește în laptele tuturor mamiferelor, dar este din abundență în laptele de vacă, unde se regăsește în proporție de până la 80%. În ultimul deceniu a crescut interesul pentru proprietățile antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii ale cazeinei, precum și pentru utilitatea acesteia ca supliment alimentar bogat în proteine. Dar nu se știa și că ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor.

ADVERTISING

Acum, cercetătorii au descoperit că pansamentele infuzate cu cazeină au îmbunătățit în mod semnificativ vindecarea rănilor la șobolani, în comparație cu cele din grupurile de control.

Studiul derulat în acest sens de către cercetătorii de la University College London (UCL) este primul care testează pe un model animal beneficiile de vindecare ale cazeinei.

Rezultatele cercetării sugerează că această substanță ieftină și care se găsește în mod natural din abundență, având proprietăți antimicrobiene, are potențialul de a înlocui materialele scumpe, cum ar fi argintul, în pansamentele pentru răni, scrie Science Daily.

ADVERTISING

În cadrul studiului, cercetătorii de la UCL au amestecat cazeina pură cu policaprolactonă (PCL), un poliester biodegradabil utilizat în mod obișnuit ca material pentru bandaje.

Șobolanii cu mici răni identice ale pielii au fost împărțiți în trei grupuri. Rănile celor din primul grup au fost tratate cu bandaje infuzate cu cazeină, cei din al doilea grup cu bandaje PCL normale, iar rozătoarele din al treilea grup au fost lăsate fără bandaje.

Progresul vindecării a fost verificat după trei, șapte, 10 și 14 zile, prin fotografierea și măsurarea rănilor, precum și prin examinarea acestora la microscop.

ADVERTISING

Oamenii de știință au constatat că, după 14 zile, rănile peste care au fost aplicate bandaje cu infuzie de cazeină s-au vindecat, rămânând la doar 5,2% din dimensiunea lor inițială, față de 31,1%, în grupul cu bandaje normale și 45,6%, în grupul netratat.

„Materialele naturale conțin unele proprietăți minunate, dintre care multe sunt necunoscute”, a declarat dr. Jubair Ahmed, din cadrul universității menționate, unul dintre autorii studiului.

Întrucât cazeina este un produs rezidual al laptelui, dacă ar fi aprobată pentru tratamentul la om, ar fi un material relativ ieftin care ar putea fi produs la scară largă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇