Doza a treia de vaccin antiCovid ar putea fi administrată în România din septembrie

Doza a treia de vaccin antiCovid ar putea fi administrată în România din septembrie

Din luna septembrie, românii ar putea primi a treia doză de vaccin antiCovid, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Este vorba, la început, de cadrele medicale, persoanele cu boli cronice și cei cu vârsta de peste 65 de ani.

”Există discuții în momentul de față legat de administrarea celei de a treia doze, la persoanele care fie au risc crescut de expunere, cei cu boli cronice și cei peste 65 de ani.

Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3, practic la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical, care se află la risc de expunere, continuând cu pacienții vilnerabili, cei cu boli cronice și cei peste 65 de ani”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Cine a trecut prin boală s-ar putea să nu facă a treia doză

Medicul a subliniat însă că se ia în calcul ca cei care au trecut prin boală și au fost vaccinați cu două doze să nu o mai primească pe a treia.

”Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu a treia doză. Trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă a treia doză va fi administrată și pentru restul populației, Valeriu Gheorghiță a spus că ”la acest moment este puțin probabil, este prematur să spunem asta în acest moment. Persoanele cu risc crescut este important să fie protejate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce privește tipul de vaccin cu care se va efectua a treia doză, medicul a spus că urmează să se stabilească exact ”dacă se menține același tip de vaccin, sau se merge pe alt ser”.

Când e necesară a treia doză

Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Cantacuzino, spunea recent că a treia doză de vaccin va fi necesară în momentul în care se va dovedi că cele două doze inițiale nu mai protejează față de boală.

”Pentru a treia doză nu ne vom putea baza decât pe situația din viața reală. În momentul în care o să devină evident faptul că vaccinarea nu mai protejează față de varianta inițială sau față de o variantă nouă, abia atunci se va putea lua decizia față de administrare a celei de a treia doze.

ADVERTISING

Nu pe baza anticorpilor, nu pe baza răspunsului celular, ci pur și simplu în momentul în care vedem că vaccinul nu mai este eficient în viața reală”, a explicat medicul în cadrul unui podcast Ro Vaccinare.

Citește și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇