Când este necesar să ne vaccinăm antiCovid cu a treia doză

Când este necesar să ne vaccinăm antiCovid cu a treia doză

A treia doză de vaccin va fi necesară în momentul în care se va dovedi că cele două doze inițiale nu mai protejează față de Covid, afirmă Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Cantacuzino.

”Pentru a treia doză nu ne vom putea baza decât pe situația din viața reală. În momentul în care o să devină evident faptul că vaccinarea nu mai protejează față de varianta inițială sau față de o variantă nouă, abia atunci se va putea lua decizia față de administrarea celei de a treia doze.

ADVERTISING

Nu pe baza anticorpilor, nu pe baza răspunsului celular, ci pur și simplu în momentul în care vedem că vaccinul nu mai este eficient în viața reală”, a explicat medicul în cadrul unui podcast Ro Vaccinare.

Cercetătorul a ținut să puncteze că cea mai bună strategie în momentul de față este vaccinarea cu schemă completă a cât mai multor persoane.

”Cea mai bună strategie este vaccinarea a cât mai multe persoane cu schemă completă pentru a reduce circulația virusului. Unele dintre țările care iau în calcul administrarea celei de a treia doze din toamnă intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau pe cele foarte expuse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar situația cea mai bună este ca un număr cât mai mare de oameni să fie vaccinați cu schemă completă. Imunitatea de grup oferă protecția colectivă”, a subliniat Cătălin Țucureanu.

Însă există o probabilitate destul de mare ca, la un moment dat, a treia doză de vaccin să fie necesară pentru toată populația.

”Atâta timp cât virusul rămâne o problemă globală mare și atâta timp cât apar variante noi, nu putem exclude posibilitatea de a avea nevoie de a treia doză. Dar nu avem datele prin care să spunem dacă peste șase luni, un an, doi, trei, cinci este necesară această vaccinare”, a spus medicul.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, vaccinurile existente protejează față de toate variantele Covid și este necesar să ne vaccinăm.

La cafea cu dr. Valeriu Gheorghiță: invitatul de astăzi este Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și...

Publicată de RO Vaccinare pe Duminică, 11 iulie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇