Vom avea nevoie de a treia doză de vaccin? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Vom avea nevoie de a treia doză de vaccin? Ce spune Valeriu Gheorghiță

În acest moment nu există suficiente date ştiinţifice care să confirme importanţa celei de-a treia doze de vaccin care ar fi necesară pentru a acoperi eventuale mutaţii virale, a declarat, luni, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

„Deciziile referitoare la campania de vaccinare au fost luate doar în baza datelor ştiinţifice. Nu cred că avem în momentul de faţă suficiente date care să confirme importanţa celei de-a treia doze.

ADVERTISING

Este important să asigurăm imunitatea printr-o schemă completă pentru oricine doreşte să se vaccineze în momentul de faţă. Fiecare ţară îşi face propria politică de sănătate publică.

Importanţa celei de-a treia doze rezidă în mod deosebit din dorinţa de a acoperi eventualele variante virale mutante, care circulă şi care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale. Astfel, nu avem motive să credem că imunitatea se va pierde atât de repede.

Deja vedem ţări care stau foarte bine din punct de vedere epidemiologic, au un număr mic de cazuri, au un număr foarte mic de decese şi cred că acolo trebuie să ajungem şi noi", a afirmat Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a participat la deschiderea "Maratonului vaccinării" pe Stadionul "Ion Oblemenco".

ADVERTISING

Potrivit acestuia, campania de vaccinare din România este un model apreciat la nivel european, motiv pentru care vin oameni din afara ţării să se vaccineze aici.

În legătură cu cifra de 5 milioane de persoane stabilită ca ţintă de vaccinare până la 1 iunie, el a subliniat că sunt importante aceste borne, pentru că "reprezintă de fapt distanţa până la momentul la care se atinge imunitatea de grup", însă un maraton de vaccinare poate fi un succes şi dacă se vaccinează o singură persoană.

"Se vorbeşte tot mai mult de succesul unui maraton de vaccinare. Eu vreau să vă spun că o singură persoană care este vaccinată pentru noi este un succes, pentru că această persoană la rândul ei va fi mai bine protejată, va avea un risc foarte mic să se infecteze, îi va proteja şi pe cei din jurul ei şi implicit reprezintă un model, reprezintă un vector de imagine pentru cunoscuţi.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte atingerea pragului minim de 5 milioane de persoane vaccinate, în câteva zile am reuşit să depăşim un alt prag psihologic, cel de peste 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi.

Este important ca numărul persoanelor care se vaccinează cu prima doză să fie cât mai mare, preferabil peste 50-60.000, poate mai mult", a spus Gheorghiţă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇