În România se pot vaccina și străinii, indiferent dacă au permis de ședere sau se află în vacanță, iar persoanele care se temeau că Pfizer afectează fertilitatea au primit un răspuns menit să demonteze fake-news-ul care circulă pe rețelele sociale și nu numai.
”(…) nici după sute de milioane de vaccinări nu au fost raportate efecte ale vaccinarii asupra fertilității”, spun cei de la RO Vaccinare, într-un Q&A pe pagina lor de Facebook.
Se poate vaccina în România un cetățean străin dintr-o țară membră a Uniunii Europene care nu are rezidență în România și nici permis de lucru în țara noastră?
În urma Hotărârii Guvernului nr. 12 din 20 ianuarie 2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a fost introdus Articolul 2^1, potrivit căruia “prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”.
Așadar, cetățenii din statele membre ale uniunilor mai sus menționate, precum și străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot primi vaccinul împotriva COVID-19 și pe teritoriul României.
In ce măsură o persoană care este vaccinată cu ambele doze mai este contagioasă în cazul unei eventuale boli?
Dovezi directe ale impactului vaccinării asupra riscului de transmitere sunt dificil de colectat, motiv pentru care sunt puține studii disponibile cu astfel de informații.
Datele recente arată ca vaccinarea reduce semnificativ șansele de a transmite virusul.
Până când suficiente persoane vor fi imunizate pentru a limita semnificativ răspândirea virusului, este recomandat ca și persoanele vaccinate să respecte masurile de protectie.
Vaccinarea, alaturi de mască, distantare fizica, evitarea spatiilor aglomerate si igiena mâinilor contribuie semnificativ la reducerea riscului de infectie si de a transmite virusul mai departe.
Când va fi posibilă adăugarea pe platformă a beneficiarilor cu vârste 12-15 ani?
Va fi posibilă după autorizarea vaccinului pentru populația pediatrică 12-15 de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Afectează în vreun fel vaccinul Pfizer fertilitatea?
Efectele asupra fertilitatii sunt studiate în studiile preclinice, efectuate pe animale, ce le preced pe cele clinice și dacă nu sunt identificate probleme în acest sens, pot trece mai departe la studii clinice, cu voluntari umani, unde sunt monitorizate toate posibilele reacții adverse.
Nu au fost observate astfel de interefente.
Mai mult de atat, nici după sute de milioane de vaccinări nu au fost raportate efecte ale vaccinarii asupra fertilității.
În general vaccinarea nu este considerată un risc în acest sens.
Citește și: