Georghiţă: A treia doză de vaccin va fi administrată, cel mai probabil, doar la cei cu răspuns imun mai scăzut

Georghiţă: A treia doză de vaccin va fi administrată, cel mai probabil, doar la cei cu răspuns imun mai scăzut

A treia doză de vaccin antiCovid ar putea fi administrată doar persoanelor din anumite categorii, care au avut un răspuns imun mai scăzut, a declarat marți Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a precizat însă că deocamdată nu s-au luat decizii în acest sens.

”Din datele existente în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii faţă de riscul de internare şi deces de peste 90-95%.

ADVERTISING

Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului, a nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.

În cazul în care se va pune problema de a administra cea de-a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra, eventual, a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă”, a declarat preşedintele CNCAV.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Virusologul Thomas Mertens, șeful Comitetului de Vaccinare din cadrul Institutului Robert Koch din Berlin, spune că, cel mai probabil, va fi necesară administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID.

”Virusul nu ne va lăsa în pace”, a spus Mertens, adăugând că nu există încă suficiente date pentru a estima exact momentul în care va fi nevoie de a treia doză sau dacă anumite categorii e nevoie să o facă mai repede decât altele.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇