De ce ”pute rău de tot în Chiajna”, a hidrogen sulfurat, gaz letal folosit în Primul Război Mondial - Interviu

De ce ”<i>pute rău de tot în Chiajna</i>”, a hidrogen sulfurat, gaz letal folosit în Primul Război Mondial - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Nivelul de Hidrogen sulfurat înregistrat în Chiajna luni dimineața era de 15 ori mai mare decât ar fi normal. ”E un gaz foarte toxic, la o concentrație mai mare e chiar letal. (…) Noi nu inhalăm cantități atât de mari, dar mă gândesc că și aceste cantități, mici dar cumulate zi de zi, ne afectează sănătatea”, spune Cornel Zainea, fost deputat USR, care le cere autorităților să se gândească în primul rând la oameni și nu la costurile cu gropile de gunoi de lângă București.

În urmă cu un an, Cornel Zainea ne spunea despre Chiajna că este ”un pol al deșeurilor” și acuza mafia uriașă și interesele politice, iar un internaut comenta la una dintre postările sale că în zona respectivă ”oamenii respiră cancer zilnic”.

Între timp, primarul din Chiajna a fost reales, Octavian Berceanu a preluat șefia Gărzii de Mediu, iar operatorul depozitului de deșeuri de la Chiajna a anunțat încetarea activității, în condițiile în care bucureștenii produc anual în jur de un milion de tone de gunoi, depozitate până acum la groapa Iridex și la groapa de la Vidra.

ADVERTISING

”Nu avem un proiect care să asigure calitatea vieții în București, majoritatea primăriilor în toți acești ani și salubriștii au mers așa, la o înțelegere tacită”, recunoștea Octavian Berceanu în urmă cu doar câteva săptămâni.

”Pentru 2 - 3 ani de acum Vidra ne este suficient", dădea asigurări primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Și atunci, de ce pute rău de tot” la Chiajna, iar nivelul de hidrogen sulfurat este mult peste limita normală, după cum afirmă, cu dovezi, Cornel Zainea, locuitor al comunei?

Pute rău de tot în ChiajnaDeși am fost anunțați triumfalist că groapa s-a închis. Cam de 15 ori mai rău decât ar fi...

Publicată de Cornel Zainea pe Duminică, 25 iulie 2021

Gazul, care a fost folosit ca și gaz de luptă în Primul Război Mondial, rezultă ”în urma fermentării deșeurilor, a gunoiului menajer” pentru că la groapa Iridex încă se mai duc anumite deșeuri, rezultate din sortare, precizează Cornel Zainea într-un interviu acordat pentru cititorii Spotmedia.ro, în care vorbește despre noua groapă de gunoi de la Ciorogârla, despre extinderea Capitalei, dar și despre faptul că astfel de gropi ar trebui mutate departe de comunități, însă ”nimeni nu vrea să își asume creșterea costurilor și, probabil, creșterea tarifelor”, deși pentru câțiva lei în plus ”am putea să respirăm aer mai curat”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SPOT: Cu ce ați făcut măsurătorile care au arătat acest nivel de 15 ori mai ridicat la H2S despre care vorbiți (0.15 ppm față de 0.01 ppm)?

Noi am primit donație un senzor URADmonitor. E un senzor fabricat de un antreprenor din Timișoara (Radu Motișan) și e configurat special să măsoare hidrogenul sulfurat la valori foarte mici. Este amplasat undeva, în apropierea gropii.

chiajna-bun
Sursa: AICI

SPOT: De unde provine acest hidrogen sulfurat, dacă groapa s-a închis? Și afectează el sănătatea oamenilor sau doar miroase foarte urât, ”a ouă stricate”, cum ați spus dvs?

E un gaz care rezultă în urma fermentării deșeurilor, a gunoiului menajer.

Cum am scris într-o altă postare, în Primul Război Mondial a fost folosit ca și gaz de luptă. E un gaz foarte toxic, la o concentrație mai mare e chiar letal. Cine inhalează gazul acela peste o anumită concentrație moare (sunt paralizați nervii și persoana în cauză intră într-o stare de inconștiență).

ADVERTISING

Eu am cerut de-a lungul timpului tot felul de informații, și la DSP, și la INSP. Se știe că gazul acesta este toxic, nu e o informație nouă.

Gândiți-vă că lucrătorii din industria petrolieră au niște senzori speciali, pe care îi poartă tot timpul la ei, pentru că dacă intră într-o suprafață închisă și gazul acesta depășește o anumită concentrație există risc de deces.

Noi nu inhalăm cantități atât de mari, dar mă gândesc că și aceste cantități, mici dar cumulate zi de zi, ne afectează sănătatea.

zainea-comentarii
Foto: Facebook / Cornel Zainea

SPOT: Cum de mai sunt deșeuri acolo, dacă s-a anunțat public că groapa de gunoi a Iridex se închide?

Tot ce știu e ce a apărut în presă. Am văzut și live-ul făcut pe Facebook de dl Berceanu, când a anunțat că groapa intră în procedură de închidere.

Dar înțeleg că încă se pot duce acolo deșeuri, rezultate în urma activității de sortare a gropii de gunoi, fiindcă Iridex are și o stație de sortare. Ce rămâne în urma sortării înțeleg că poate fi dus în continuare la groapă.

Dar de la primăriile de sector nu ar trebui să mai facă primiri de deșeuri.

groapa-iridex
Foto: Facebook / Cornel Zainea

SPOT: Gunoiul care e ars vine din București, dar de suferit suferă doar cei din jurul gropii?

Nu numai, se simte și în București. Dintotdeauna. În Giulești, în Bucureștii Noi, uneori se simte și în Sectorul 6, spre Drumul Taberei. Asta ca să nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat în zona Vidra, în zona Glina, unde erau probleme la fel de mari.

Noi acum vorbim despre situația Iridex fiindcă eu aici locuiesc și aici simt, dar și în celelalte zone miroase la fel – Jilava, Berceni, Popești Leordeni.

chiajna-harta

SPOT: Ce e cu noua groapă de gunoi, de la Ciorogârla?

A apărut într-o minută a Consiliului Județean Ilfov, care pregătește un nou SMID (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov, n.red.)

Și după mai multe analize ar fi reieșit că în Ciorogârla ar fi locul optim. Probabil din punct de vedere al costurilor.

zainea-comentariu
Foto: Facebook / Cornel Zainea

SPOT: Care ar fi soluția optimă pentru gropile de gunoi ale Capitalei, astfel încât populația să nu fie afectată? Oamenii din zona respectivă au mari probleme, cineva chiar se gândește să se mute din Chiajna din cauza asta.

Autoritățile ar trebui să se gândească în primul rând la cetățeni. În momentul ăsta, singura unitate de măsură este costul.

Eu cred că ar trebui calculat, atunci când se construiește noua groapă, astfel încât să fie cât mai puțini oameni deranjați de miros. Probabil că în cazul ăsta costurile pentru mutarea gunoiului ar fi mai mari, dar nu putem să avem groapă de gunoi în mijlocul orașului, pentru că, practic, Ciorogârla nu mai e chiar la margine acum.

Bucureștiul se extinde, Chiajna se extinde, Bragadiru se extinde, Domneștiul e foarte aproape. Deja avem o aglomerare urbană foarte mare în zona asta, nu va fi la margine în niciun caz, va fi tot în mijlocul comunităților.

Ar trebui mutată mai departe. Problema e că nimeni nu vrea să își asume creșterea costurilor și, probabil, creșterea tarifelor. Dar autoritățile nu explică faptul că poate o să fie factura mai scumpă, poate o să fie 5 lei în plus, dar o să respirăm un aer mai curat cu toții.

****
Așteptăm cu interes concluziile Agenției pentru Protecția Mediului (AMP), după anunțul făcut de președintele instituției:

✅ Începând cu data de 21.07.2021 APM București va desfășura o campanie de monitorizare a calității aerului pentru o...

Publicată de George Garbacea pe Vineri, 23 iulie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇