Șeful Gărzii de Mediu spune că Bucureștiul e depășit de problemele cu gunoiul. Ce promite Nicușor Dan

Șeful Gărzii de Mediu spune că Bucureștiul e depășit de problemele cu gunoiul. Ce promite Nicușor Dan

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, susține că autoritățile din București sunt dejha depășite atunci când vine vorba despre gestionarea gunoiului.

Într-o intervenție la B1 TV, Berceanu a spus că instituția pe care o conduce poate pune la dispoziția autorităților interesate o radiografie a situației.

“Instituțiile statului au avut atâția ani la dispoziție și Primăria să facă un proiect pentru București privind salubrizarea eficientă. Niciuna din instituțiile statului, nici Primăria Capitalei care trebuia să pună la dispoziție depozite și facilități pentru depozitarea gunoiului nu a făcut mare lucru, în ultimii 10 ani.

ADVERTISING

Nu avem un proiect care să asigure calitatea vieții în București și majoritatea primăriilor în toți acești ani și salubriștii au mers așa la o înțelegere tacită, doar că între timp capacitățile Bucureștiului de preluare, sortare, stocare și neutralizare a deșeurilor sunt un pic depășite.

Ce pot să ofer instituțiilor statului este o radiografie a situației de facto, bazată pe controalele pe care comisarii le fac la toate primăriile din București și la salubriști și pe baza acestor radiografii instituțiile trebuie să se decidă să investească astfel încât să avem facilități moderne pentru preluarea deșeului menajer pentru sortare și neutralizare”, a precizat șeful Gărzii Naționale de Mediu pentru B1 TV.

ADVERTISING

Unde va ajunge uriașa cantitate de gunoi produsă de București anual

Problemele semnalate de Octavian Berceanu sunt, într-adevăr, grave.

Bucureștenii produc, anual, în jur de un milion de tone de gunoi. Această uriașă cantitate a fost depozitată până acum la groapa Iridex de la Chiajna și la groapa de la Vidra.

Recent, însă, Primăria Capitalei a refuzat să mai prelungească înțelegerea contratuală cu Iridex. Iar acel depozit a intrat într-o procedură de închidere.

În aceste condiții, în curând, gunoiul bucureștenilor va trebui dus doar la groapa de la Vidra. Iar acest lucru riscă să creeze tot soiul de probleme.

ADVERTISING

Spre exemplu, nu e clar cât timp va trece până se va umple această groapă. Și nici în ce condiții și cu ce costuri tot gunoiul din nordul și centrul orașului va putea fi dus spre depozitare la groapa din sudul orașului.

În plus – după cum a precizat Octavian Berceanu – e nevoie de strategie și pentru selectarea, sortarea și tratarea deșeurilor, în condițiile în care Bruxellesul va sancționa dur depozitarea la groapă a deșeurilor care pot fi reciclate.

Cum spune Nicușor Dan că va rezolva problemele

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o pe 2 iunie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că administrația are un răgaz de 2-3 ani pentru a rezolva problemele cu gunoiul.

”Am vorbit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, iar domnia sa mi-a spus că are în vedere alternative la Vidra, pe care să le dezvolte. (...)

La Vidra cei de la Eco Sud ne-au spus că pot să dezvolte (noi capacități de depozitare – n.red.), în măsura în care este necesar. Dar, repet, pentru 2 - 3 ani de acum Vidra ne este suficient", a precizat Nicușor Dan.

Primarul general a spus că această perioadă va fi ”un răgaz” în care ”să facem colectare selectivă, ce înseamnă o diminuare a volumului de gunoi ce ajunge la groapă, să facem instalaţiile de tratare care să reducă şi ele cantitatea gunoi ce ajunge la groapă, să vedem dacă ei sau alţi operatori economici au posibilitatea de a extinde capacitatea de depozitare".

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇