Fum, poluare, ilegalități și o mafie uriașă. De ce nu își fac treaba procurorii și Garda de Mediu?

Fum, poluare, ilegalități și o mafie uriașă. De ce nu își fac treaba procurorii și Garda de Mediu?

Chiajna – localitatea din vecinătatea Capitalei unde există o groapă de gunoi care funcționează cu încălcarea normelor de mediu, hectare întregi pe care se aruncă deșeuri din construcții, dar si un incinerator de deșeuri medicale scăpat de sub controlul Gărzii de Mediu.

La cât de poluat e aerul, îmi dau seama câți copii de aici vor ajunge să aibă probleme de sănătate, afecțiuni pulmonare”, avertizează deputatul USR Cornel Zainea.

Comuna Chiajna are oficial circa 30.000 de locuitori și neoficial între 70.000 și 100.000 de locuitori, și este condusă de 24 de ani de același primar, care candidează din nou la alegerile din toamnă.

Locuitorii se plâng că tonele de gunoi aduse în localitate fac aerul aproape irespirabil, iar situația nu s-a îmbunătățit indiferent de partidul care a ajuns în ultimii ani la butoanele de la Palatul Victoria.

Exasperați, oamenii au protestat la Ministerul Mediului, și nu numai, atrăgând atenția că mirosurile grele și gazele toxice de la incineratoare le afectează viața de zi cu zi și sănătatea, atât lor, cât si celor care trăiesc în împrejurimi, înclusiv în cartierele bucureștene Militari, Drumul Taberei, Crângaşi, Bucureştii Noi sau Pajura.

ADVERTISING

”Oamenii respiră cancer zilnic”

Toată noaptea a duhnit îngrozitor în Chiajna. Garda de Mediu nu face nimic (...) Și nu doar în Chiajna. Sunt afectate și Sectoarele 1 și 6, Chitila sau Dragomirești”, scria recent pe Facebook deputatul USR de Ilfov Cornel Zainea, iar postarea sa a generat câteva comentarii alarmante:

  • Bogdan Clement Cirlig: Mirosul de hidrogen sulfurat este insuportabil. Oare trebuie sa suportam asa ceva!?
  • Ella Em: În Bazilescu ieri a ținut duhoarea mai mult de 9 ore! Până după miezul nopții a fost miros puternic de gunoi putrezit, îmi închipui cum se simte în Chiajna. (...) Groapa este o bombă biologică pentru tot orașul, 20 de ani de depozitare fără reguli își vor spune cuvântul în curând, totul pe sănătatea noastră și pe banii noștri!
  • Ciurlau Madalina: Duhoarea se simte in anumite zone in funcție de cum bate vântul, iarna am observat ca se simte în Chitila și vara se simte aici, in Chiajna. Anul trecut prin septembrie se simțea până în Crângași. (...) E foarte grav că sărăcia aia de groapă de gunoi afectează multe cartiere și comune de lângă centura, și nimeni nu face nimic sa o închidă.
  • Horia Cucu: Ține foarte mult de direcția din care bate vântul. Colegii mei folosesc o aplicație pentru a ști în ce seri pot să lase geamul deschis în timpul nopții. (...) Este inadmisibil: nu putem să ne plimbăm seara în acest miros, nu putem să dormim cu geamurile deschise și ne punem întrebări cu privire la efectele nocive asupra sănătății copiilor nostri!
  • Bogdan Baciu: (...)  Oamenii respira cancer zilnic, dar nu le pasă și pun ștampila pe un criminal de fiecare dată. Chiajna este o groapă de gunoi și la propriu, și la figurat.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Capitolul 3. Hotărâți să oprim poluareaPrimarul este direct responsabil de calitatea vieții locuitorilor. Moștenirea...

Publicată de Cornel Zainea pe Luni, 27 iulie 2020

L-am invitat pe deputatul USR de Ilfov Cornel Zainea la un dialog pe această temă, rugându-l să ne descrie mai întâi ce se întâmplă în Chiajna.

Nu există voință politică, sunt interese la mijloc

”Ce să se întâmple, suntem un pol al deșeurilor, aici, în Chiajna. Avem groapa Iridex, care funcționează cu încălcarea normelor de mediu. Avem o grămadă de depozite unde se depozitează necontrolat deșeuri de toate tipurile. Avem depozite de deșeuri din construcții ilegale.

Sunt hectare întregi unde se aruncă zi de zi deșeuri din construcții. Avem incinerator de deșeuri medicale periculoase, unde, la fel, Garda de Mediu nu merge în control, deși nu se știe ce grozăvii se ard acolo.

ADVERTISING

Noi am făcut sesizări la Gardă pe toate aceste probleme, la unele nu am primit nici măcar un răspuns. Mai mult de atât, ce pot să vă spun? Probabil că e o mafie uriașă în domeniu”, ne-a spus Cornel Zainea.

Întrebat cine ar putea face parte din această rețea de complicități și interese obscure, acesta a reamintit că ”Groapa de gunoi Iridex are ca proprietar un fost politician, dl Corneliu Pascu, fost senator la Partidul Conservator, care a reușit în ultimii ani să își impună, cam mereu, un ministru la Mediu”.

”PC a fuzionat cu partidul lui Tăriceanu și a rezultat ALDE, iar ALDE a avut Ministerul Mediului din 2016 – mai întâi a fost Daniel Constantin, apoi Grațiela Gavrilescu. Legăturile sunt foarte clare”, a adăugat deputatul USR.

Cornel Zainea mărturisește că a fost surprins de noul ministru, liberal, al Mediului, Costel Alexe.

”Am fost surprins și de dânsul, pentru că în momentul în care a făcut lista aceea cu poluatori care afectează calitatea aerului din București a uitat să treacă și firma Stericycle, care incinerează deșeuri medicale periculoase.

A fost acel scandal la începutul lunii martie, când erau înregistrate valori foarte mari, era praf peste tot în București, fum, și mirosea îngrozitor. Stericycle nu s-a găsit pe acea listă dată de ministru. Foarte interesant....

Iar legat de depozitele de deșeuri din construcții, eu am găsit hectare întregi de terenuri unde se aduc camioane întregi în fiecare zi și sunt tasate, și se pune mult peste”, a adăugat Cornel Zainea.

Cotizații la partide

În condițiile în care Chiajna se află în zona metropolitană a Capitalei, l-am întrebat direct pe deputatul USR dacă această comună e folosită pe post de tomberon în care se aruncă toate gunoaiele din București.

”O parte, da. Și nu numai din București, pentru că la Iridex vin deșeuri și din alte județe: camioanele care vin au și numere de Teleorman, de Călărași. Dacă ar sta acolo comisarii și ar filma, în 2-3 zile, ar găsi o grămadă de nereguli, dar nimeni nu face asta.

Eu mai mult decât să fac sesizări ce pot să fac? Am început procesul cu Iridex, mă judec cu ei de doi ani. Chiar am făcut toate demersurile posibile, dar nu există voință politică și toate astea se țin ascunse sub preș, probabil pentru că toți oamenii ăștia cotizează la partide, îi sprijină, sunt realeși. Vedeți că și acum s-au investit sume uriașe, peste tot sunt bannere, pliante, afișe. Cine credeți că aruncă sumele astea în joc?”, a fost răspunsul primit.

Maratonul contra poluăriiDupă aproape 2 ani de zile, Curtea de Apel București a decis rejudecarea procesului. În primă...

Publicată de Cornel Zainea pe Joi, 23 iulie 2020

De cine depinde rezolvarea problemelor?

I-am luat la rând, împreună, pe principalii responsabili și decidenți, pentru a vedea cum ar putea fi rezolvate problemele oamenilor din Chiajna și din cartierele bucureștene învecinate.

”Primăria, evident, nu face nimic. Probabil că primarul din Chiajna îi protejează pe acești infractori, că altfel nu pot să le zic. Nu știu ce combinații sunt, dar în mod clar e o activitate ilegală.

Toată lumea politică trage un folos din aceste activități, mai puțin noi, care ne opunem și suntem împiedicați la fiecare pas. Cum spuneam, nu există voință politică”, a punctat mai întâi interlocutorul nostru, care este el însuși candidat din partea USR la Primăria Chiajna.

Întrebat de ce nu reacționează oamenii legii – procurorii, polițiștii -, care, teoretic, nu sunt sub control politic, Cornel Zainea a subliniat: ”Se pare că sunt interese atât de mari încât, pur și simplu, lucrurile astea se blochează. Procurorii nu își fac treaba”.

”Vă dați seama că acolo sunt milioane de euro în joc. Și știți că Iridex a sponsorizat și Primăria Capitalei, s-au construit niște apartamente care sunt date către PMB... E o încrengătură mult mai largă de interese”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă președintele Iohannis a fost înștiințat, în vreun fel, despre situație, Cornel Zainea a reamintit mai întâi că USR a propus o lege pentru înființarea unui ”DNA al pădurilor”.

”Așa i-am spus noi, dar ca structură ar fi trebuit să se ocupe de toate problemele de mediu, inclusiv depozitările ilegale de deșeuri. Președintelui Iohannis i-a spus colegul meu Allen Coliban, președintele Comisiei de Mediu de la Senat. I-a trimis la un moment dat o scrisoare în care i-a spus că e o problemă de securitate națională și i-a cerut să intervină. Era vorba despre tăierile ilegale de păduri, deșeuri, calitatea aerului. Nu a primit niciun răspuns”, ne-a dezvăluit Cornel Zainea.

Mai mult, legea USR de înființare a DNA-ului pădurilor a fost blocată, prin atacarea ei la la Curtea Constituțională chiar de către PNL, partidul președintelui, aflat la guvernare.

Întrebat dacă un ajutor nesperat ar putea veni, în vreun fel, de la Comisia Europeană, ținând cont că suntem membri ai Uniunii Europene, care tratează cu mare atenție și seriozitate problemele de mediu, Cornel Zainea a părut sceptic.

O să plătim amenzi foarte mari, de sute de mii de euro pe zi. Dar le plătesc cetățenii, știți cum e: Se ia dintr-un ’sac’ comun, în care punem cu toții banii, și nefiind o responsabilitate directă, culpa se disipează”, a conchis acesta.

Citește în zilele următoare pe SpotMedia.ro continuarea dialogului nostru cu deputatul USR Cornel Zainea, în care vom vorbi despre grupurile de interese care blochează digitalizarea României, clanurile de interlopi care acționează în Chiajna și motivele pentru care comuna ținută în subdezvoltare are de un sfert de veac același primar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇