Pastilele cu iod nu ajung săptămâna asta la populaţie. Rafila amână distribuirea

Pastilele cu iod nu ajung săptămâna asta la populaţie. Rafila amână distribuirea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.

Conform anunţului iniţial al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de săptămâna aceasta ar fi urmat să înceapă distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către persoanele eligibile. 

”Am lucrat la structurarea campaniei de informare. Nu putem să facem distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare: doar într-o situaţie în care - Doamne fereşte! -, apare un incident care să presupună acest lucru.

ADVERTISING

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat Alexandru Rafila, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă la Bacău.  

Acesta a explicat că, în cadrul campaniei de informare, va exista o ”componentă vizuală” şi un flyer informativ care va însoţi distribuţia pastilelor către cetăţeni.  

Ministrul a dat zilele trecute detalii despre iodura de potasiu: Cine şi câte pastile trebuie să ia, când și cum se păstrează (Video)

ADVERTISING

Alexandru Rafila a comentat şi reacţia medicilor de familie cu privire la acest subiect. 

”Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuția către cetăţeni. Şi vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânşii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înţeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienţii de pe propriile liste.(...)

Eu nu cred că protejarea sănătăţii pacienţilor noştri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a adăugat Alexandru Rafila.  

ADVERTISING

Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor demara o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

În momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile, mai arata sursa citată.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇