Pastilele de iod ajung săptămâna viitoare la persoanele eligibile. Care e criteriul de bază

Pastilele de iod ajung săptămâna viitoare la persoanele eligibile. Care e criteriul de bază

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că săptămâna aceasta autorităţile de sănătate publică vor face campania de informare cu privire la utilizarea pastilelor de iodură de potasiu, el menţionând că, de săptămâna viitoare, acestea vor fi distribuite către persoanele eligibile.

Aflat luni la Ploieşti, ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă, că producerea şi distribuirea pastilelor de iodură de potasiu nu trebuie să „îngrijoreze” populaţia, el arătând că decizia autorităţilor de a face astfel de demersuri este o problemă legată de situaţia actuală de la graniţa de nord a României.   

ADVERTISING

"Există şi o memorie colectivă legată de incidentul întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să acţioneze rapid. (...) Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani", a completat Alexandru Rafila.   

Medicul a menţionat că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unui incident pe care l-a catalogat drept "posibil, nu probabil".

ADVERTISING

Acest lucru este subliniat și în ”Ghidul pentru populație în caz de urgență radiologică sau nucleară” publicat pe site-ul INSP, în care se vorbește despre administrarea comprimatelor cu iodură de potasiu.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca să fie oferite în mod gratuit populaţiei eligibile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇