Rafila: 20 de milioane de comprimate cu iod au ajuns la DSP-uri, lucrăm la proceduri și la informarea populației

Rafila: 20 de milioane de comprimate cu iod au ajuns la DSP-uri, lucrăm la proceduri și la informarea populației

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane comandate au ajuns la DSP-urile din țară, dar abia acum se fac procedurile care vor fi urmate pentru distribuţie. Apoi, va fi lansată o campanie de informare a cetățenilor.

Celelalte 10 milioane de comprimate comandate de Guvern și fabricate de Antibiotice Iași vor fi și ele distribuite la DSP-uri până la finalul săptămânii, a mai declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, după ședința de guvern.

ADVERTISING

Ministrul Rafila a explicat că ”lanțul de distribuție direct la persoane e greu de organizat” și că este nevoie de anumite modificări legislative, dar a dat asigurări că aceste demersuri vor fi făcute ”cât mai repede”.

Întrebat de jurnaliști când estimează că vor ajunge pastilele la beneficiari acasă, Alexandru Rafila a menționat că ”un astfel de exercițiu nu a mai fost făcut în România, ca sa am un termen de comparație”.

El a dezăluit că a acordat recent un interviu la o televiziune japoneză, jurnaliștii respectivi fiind ”interesați, preocupați” de subiect, în condițiile în care după accidentul nuclear de la Fukushima (2011) autoritățile de la Tokio ”nu au reușit să distribuie în timp scurt aceste pastile”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, ministrul Rafila a susținut necesitatea unei campanii de informare a populației, care trebuie să înțeleagă modul de utilizare a acestor pastile de iod și să știe unde să le țină, având în vedere că ele au o anumită valabilitate și fiind necesar ”să fie păstrate în condiții corespunzătoare”.

Răspunzând unor întrebări puse de jurnaliști, ministrul Sănătății a precizat că pe site-ul INSP este publicată lista cu categoriile de persoane care pot consuma astfel de pastile, printre care copiii, gravidele sau cei cu vârste de până la 40 de ani.

ADVERTISING

”Altfel, există riscul ca oamenii să le consume inutil, chiar periculos”, a subliniat ministrul Sănătății.

Acest lucru este subliniat și în ”Ghidul pentru populație în caz de urgență radiologică sau nucleară” publicat pe site-ul INSP, în care se vorbește despre administrarea comprimatelor cu iodură de potasiu.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 23 martie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 23 martie, susținut de miniștrii Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, Finanțelor, Adrian Câciu, Sănătății, Alexandru Rafila, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 23 martie 2022

Producătorul de medicamente de stat Antibiotice Iaşi a anunţat, marţi, că a început distribuţia celor 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇