Ce câștigi dacă te trezești la ora 5:00 în fiecare zi

Ce câștigi dacă te trezești la ora 5:00 în fiecare zi

E indicat să profiți cât mai mult de lumina zilei. Pentru unii, asta înseamnă să se trezească în zori sau mai precis la ora 5:00, în fiecare dimineață.

Trezirea dimineața devreme a devenit o tendință pe TikTok, unde montajele video arată cât de multe lucruri poți face înainte de a începe ziua de muncă. Cei care urmăresc aceste clipuri se pot simți ca niște leneși, scrie Fortune.

"Presiunea pentru a fi o persoană matinală este destul de intensă", spune Samantha Snowden, profesor de mindfulness la aplicația de meditație Headspace. Însă merită tot efortul, fiindcă trezirea la ora 5:00 dimineața îți poate influența pozitiv ziua, ne asigură experții.

În primul rând, capeți mai multă încredere în tine, fiindcă poate fi considerată o reușită importantă, spune Snowden. Și ai mai mult timp la dispoziție dimineața ca să faci orice pe îndelete, scăpând de senzația de grabă care mărește nivelul de stres și afectează negativ sănătatea mintală.

"E ca și cum simți mereu că ești în urmă într-o cursă pe care nu o poți câștiga, ceea ce nu este mereu util pentru motivație sau gândirea pozitivă", explică dr. Nikole Benders-Hadi, psihiatru și director medical de sănătate comportamentală la Included Health, despre ritmul unei dimineți obișnuite, în care te trezești la o oră "normală".

ADVERTISING

Un ritm mai lent la începutul zilei ne ajută să ne ordonăm gândurile, să ne pregătim în voie pentru ziua de lucru, spune Snowden. Iar dacă folosești orele în plus dimineața doar pentru tine, în calmul dimineții, îți vei îmbunătăți automat eficiența, iar la sfârșitul zilei de muncă vei fi mai puțin epuizat și mai împlinit.

Sună bine, dar… știm cât de greu e să te trezești dimineața în zori, mai ales iarna, când soarele răsare mai târziu.

Chiar dacă cei care au adoptat această practică spun că nu ar mai reveni niciodată la vechiul program de somn, iar unii sunt convinși că nici nu mai pot face asta după ce s-au obișnuit să se trezească în zori, e nevoie de multă motivație pentru a adopta acest stil de viață.

Experții au câteva sfaturi pentru cei care vor să încerce să se trezească în fiecare dimineață la ora 5:00:

Nu sacrifica somnul!

Faptul că te trezești devreme nu înseamnă că trebuie să dormi mai puțin. În timp, lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea mintală, ducând la apariția anxietății și a depresiei, dar și la boli cronice, precum cele de inimă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Fiecare are un tip de job cu diferite cerințe, iar lipsa somnului poate ridica multe provocări pentru noi, precum reglarea emoțiilor și capacitatea de concentrare. Acestea sunt capacități mari de care avem nevoie pentru a trece peste zi, pentru a fi productivi și a ne face treaba bine și pentru a fi prezenți pentru cei dragi", explică Snowden.

Peste o treime din adulții americani nu dorm cel puțin șapte ore pe noapte, limita minimă recomandată, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

ADVERTISING

Prioritizarea somnului înseamnă o igienă bună a somnului, incluzând trezirea cam la aceeași oră în fiecare zi, limitarea folosirii dispozitivelor electronice înainte de a urca în pat, evitarea consumului de alcool sau de cafeină seara și o rutină de relaxare.

Îți poți "încetini" dimineața fără să te trezești foarte devreme

Experții știu că trezirea devreme chiar nu este pentru toată lumea. "Dacă trezirea la ora 5:00 în fiecare dimineață te împiedică să ai parte de suficient somn odihnitor, n-o face", recomandă Benders-Hadi.

Într-adevăr, trezirea la 5:00 ajută la diminuarea acelui sentiment inconfortabil de a fi pe grabă, dar Benders-Hadi spune că există pași alternativi, progresivi, care pot insufla acel sentiment de lentoare fără a sacrifica somnul.

Unul dintre aceștia este reducerea sau limitarea numărului de decizii pe care trebuie să le iei în dimineața unei zile pline, când nivelurile de stres tind să ajungă la maximum.

"Gândește-te la reorganizarea rutinei tale matinale astfel încât să ai mai puține lucruri de făcut, de exemplu. Pregătește-ți de cu seară hainele pe care plănuiești să le porți. Prepară-ți din timp micul dejun și pachetul pentru prânz ca să câștigi timp și fă același lucru pentru orice membru al familiei de care ai grijă", recomandă Benders-Hadi.

Cineva care se trezește chiar înainte de ora 5:00 dimineața dezvăluie cum reușește să facă asta:

Anatomy of a Perfect Morning Routine

Samantha Snowden spune că poți să-ți rezervi zece minute în fiecare dimineață ca să-ți încetinești puțin ritmul, să respiri, chiar să mergi mai încet spre duș sau să-ți creezi un mesaj care să te motiveze, ceva de genul: "Fie ca ziua mea să fie plină de ușurință, să văd o posibilitate astăzi, să intru în prima mea întâlnire cu o atitudine optimistă."

Astfel, spune specialista, "îți verifici senzațiile corpului, starea de spirit în acea dimineață și le observi fără să le judeci, cu deschidere". "Asta dă tonul, stabilește viteza și ritmul dimineții tale", adaugă ea.

Cunoaște-ți punctele forte și slăbiciunile

Benders-Hadi recomandă să fii onest și să admiți dacă orele în plus câștigate dimineața devreme îți îmbunătățesc starea de spirit.

Pentru cei care lucrează mai bine fără factori care să le distragă atenția, într-un mediu mai liniștit, sau care au nevoie de o rutină pentru a fi productivi în timpul zilei, trezitul dimineața devreme poate fi de ajutor.

"Ar trebui să iei în considerare dacă schimbarea rutinei duce la creșterea productivității sau dacă doar ziua se aglomerează mai mult", arată acesta. Astfel, trebuie să analizezi dacă ai un anumit volum de muncă pe care trebuie să-l îndeplineşti în fiecare zi și faptul că te trezești devreme te ajută să termini treaba mai repede sau dacă doar te alegi cu mai multe de făcut și termini munca la aceeași oră.

Nu te aștepta la rezultate imediat

În special pentru "păsările de noapte", trezirea dimineața devreme nu va fi plăcută imediat. Ritmul circadian al organismului, acel ceas biologic, are nevoie de timp pentru a se adapta la noua rutină.

La început îți va prinde bine să te gândești că te aventurezi în ceva care te ajută să te simți motivat. Și trebuie să ai răbdare, spune Snowden.

Trebuie să ai un scop

În zilele în care nu izbutești să te trezești în zori și pare că înfrunți o provocare imposibilă, e important să te întorci la dorința ta de a face asta, dacă o faci pentru eficiența sporită sau pentru timpul în plus pentru citit ori pentru a face mișcare. Te poate ajuta și să vorbești cu alte persoane care au acest obicei ca să înțelegi ce anume le motivează și cum au procedat la început.

"Va trebui să te întorci la motivație. Ce te-a făcut să-ți dorești asta? Și care crezi că ar fi beneficiile pe care le vei obține din asta?", arată Snowden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇