Hopincă a tăiat zeci de posturi de la Poliția Locală. Ce se întâmplă cu angajații și eficiența. Câți bani se economisesc

Hopincă a tăiat zeci de posturi de la Poliția Locală. Ce se întâmplă cu angajații și eficiența. Câți bani se economisesc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Sectorului 2 și-a reorganizat Poliția Locală. Unor polițiști le-a dat alte atribuții. Dar a și tăiat 68 de posturi, cele mai multe de șefi de servicii. Iar angajaților vizați li s-a oferit posibilitatea de a lucra în continuare în primărie, pe alte funcții.

Unii au acceptat noile funcții, alții au refuzat. Potrivit datelor transmise la solicitarea spotmedia.ro, din cei 66 de funcționari afectați, 38 au ales să se reîncadreze în instituție.

Consiliul Local al Sectorului 2 a votat pe 31 martie 2025 o hotărâre care prevede reorganizarea administrației locale.

Printre altele, hotărârea respectivă prevede că Poliția Locală a Sectorului 2 își pierde personalitatea juridică. Asta nu înseamnă că se desființează, ca structură, ci că devine parte a aparatului administrativ al primarului (cunoscut, generic, sub numele de „primărie”, adică acel corp de angajați care îi sunt direct subordonați ierarhic primarului – n.red.).

Am încercat să înțelegem ce înseamnă o astfel de reorganizare.

Primăria Sectorului 2 a transmis – la solicitarea spotmedia.ro - că dintre cele peste 340 de posturi de la Poliția Locală, a desființat 68, din care două erau vacante.

Restructurarea a afectat mai multe structuri interne. Iată ce s-a tăiat, mai exact, la Poliția Locală a Sectorului 2:

  • Direcția Juridică – 12 posturi desființate: 1 post de director, 9 posturi de consilier, 1 post de polițist local și un post vacant
  • Serviciul Resurse Umane și Salarizare – 13 posturi desființate: 1 post de șef serviciu, 10 posturi de consilier și 2 posturi de referent
  • Compartimentul Achiziții și Urmărire Contracte – 3 posturi desființate și desființarea structurii în sine
  • Serviciul Corp Control – 11 posturi desființate: 1 post de șef serviciu, 5 posturi de consilier, 5 posturi de polițist local, 1 post de referent și 1 post vacant
  • Serviciul Financiar Logistică – 8 posturi desființate: 1 post de șef serviciu și 7 posturi de consilier
  • Serviciul de Ordine Publică – 4 posturi desființate: toate 4 au fost posturi de șef serviciu
  • Serviciul Relații Publice și Registratură – 5 posturi desființate: 4 posturi de consilier și  1 post de referent

Alte 10 posturi de șef de serviciu au fost desființate în următoarele servicii: Intervenţie Ordine Publică, Ordine Publică, Monitorizare Unităţi de Învăţământ, Circulaţie, Ridicări şi auto abandonate, Monitorizare, Dispecerat, Control Comercial, Domeniul Public și Pieţe, Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii și Publicitate și Relaţii Publice și Registratură.

Ce fac oamenii cărora li s-au desființat posturile  

Primăria Sectorului 2 ne-a transmis că șefilor cărora li s-au desființat posturile le-au fost puse la dispoziție funcții de execuție, de regulă tot în serviciile, departamentele și compartimentele în care activau. Cu alte cuvinte, au fost doar retrogradați.  

Iar angajații din execuție ale căror posturi s-au desființat au avut posibilitatea să se încadreze pe altele, dar în direcții și servicii diferite, în cadrul Primăriei Sectorului 2.

Unii au vrut, alții nu. Potrivit datelor Primăriei Sectorului 2, din cei 66 de funcționari cărora li s-au desființat posturile, 38 au ales să se reîncadreze pe altele, în instituție.

Răspunsul primit de la Primăria Sectorului 2 nu oferă un traseu clar al fiecărui funcționar mutat. Totuși, din datele pe care ni le-a furnizat instituția, putem concluziona că:

  • 8 polițiști locali au fost reîncadrați al Ordine Publică. Unii au fost șefi și au ajuns pe funcții de execuție
  • alți 3 polițiști locali de la Serviciul Corp Control, Protecția Muncii și Financiar și 3 foști consilieri transformați în polițiști locali au ajuns la Compartimentul Circulație pe drumurile publice
  • 4 referenți transformați în polițiști locali au ajuns la Compartimentul Monitorizare Unități de Învățământ
  • 5 referenți și consilieri transformați în polițiști locali au ajuns în Compartimentul Prevenirea și combaterea infracționalității
  • 1 polițist local provenit din Corpul de Control a ajuns la Compartimentul Protecția Mediului.
  • 10 consilieri au fost redistribuiți în următoarele servicii ale primăriei: Asistență Juridică, Fiscalitate, Corp Control, Secretar General și Audiențe, Resurse Umane, Administrație Publică Locală, Control Intern și Managementul Calității, Management Strategic și Control Financiar Preventiv.

Ce economie face Primăria Sectorului 2 cu tăierea de posturi

Primăria Sectorului 2 a calculat economia pe care o face prin reorganizarea structurilor subordonate. Cele mai mari tăieri de cheltuieli cu salariile s-au făcut aici:

  • Poliţia Locală Sector 2 – economie de 9.406.832 lei anual
  • Direcţia Generală de Venituri Buget Local – economie de 8.492.987 lei
  • Administraţia Domeniului Public (ADP) – economie de 23.535.088 lei.

Vorbim, practic, despre bani economisiți prin desființarea unor posturi și, implicit, a salariilor aferente.

În total, suma economisită anual ajunge la 41.434.907 lei.

Totuși, din moment ce o parte dintre funcționari au fost reîncadrați în instituție – chiar dacă unii pe funcții de execuție, mai slab plătite – cheltuielile cu salariile nu dispar complet. Parte din ele se regăsesc în noile posturi.

Primăria Sectorului 2 nu a precizat exact cât din această sumă revine Poliției Locale. Dar a transmis că va înființa, per total, 97 de noi posturi, pentru a acoperi activitatea rămasă în urma reorganizării, atât în Poliția Locală, cât și la Direcția de Venituri și la ADP.

Pentru salariile aferente acestor posturi noi, Primăria estimează un cost de 22.279.393 lei, anual.

Astfel, economia netă – adică suma care chiar se salvează după reorganizare – este de 19.155.514 lei anual, la nivelul întregii instituții.

Cum să fie Poliția Locală mai eficientă

Primarul Sectorului 2, Rareș Hopincă, și-a exprimat de mai multe ori nemulțumirea față de activitatea poliției locale pe care o are în subordine și a promis că va lua măsuri.

Primăria Sectorului 2 a comunicat, la solicitarea spotmedia.ro, că vrea să crească performanțele Poliției Locale în aproape toate domeniile în care această activează.

Cum anume va reuși rămâne de văzut.

Recent, Poliția Locală a Sectorului 2 l-a transferat pe un post de director adjunct pe fostul director general al Poliției Locale a Municipiului București (DGPLMB), Daniel Rășică.

În plus, își face un Centru Integrat de Monitorizare.

„Noul sediu va reuni toate funcţiunile într-un singur spaţiu respectiv, dispeceratul și monitorizarea video vor funcţiona integrat într-un spaţiu modern, dotat corespunzător, care permite coordonarea în timp real a echipajelor din teren, răspuns rapid la sesizările cetăţenilor şi intervenţii eficiente.

De asemenea, vor fi integrate toate cele 6 sisteme actuale de supraveghere (cu cele 747 camere video), vor fi modernizate şi gestionate printr-o hartă interactivă a Sectorului 2.

În paralel, se va extinde sistemul de monitorizare video pentru creşterea gradului de siguranţă publică. Noul sistem va permite acces rapid la imagini, identificarea incidentelor, gestionarea resurselor şi consultarea unei baze extinse de date utile tuturor structurilor implicate”, ne-a transmis Primăria Sectorului 2.

Până să fie gata noul centru de monitorizare rămâne de văzut dacă reorganizarea va produce și rezultate vizibile pentru cetățeni. Adică o rezolvare mai promptă a celor mai frecvente probleme: mizeria de pe trotuare, mașinile parcate neregulamentar și abuzurile de pe domeniul public.

Pentru mai multe detalii despre provocările reformei Poliției Locale, află din seria de 4 video reportaje Citizen despre acest subiect, pe care le poți găsi aici:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇