USR PLUS s-a înțeles cu Nicușor Dan și e gata să voteze chiar azi bugetul Capitalei. La 15.30 se reunește Consiliul General

USR PLUS s-a înțeles cu Nicușor Dan și e gata să  voteze chiar azi bugetul Capitalei. La 15.30 se reunește Consiliul General

Atât Nicușor Dan, cât și viceprimarul USR PLUS al Capitalei, Horia Tomescu, au anunțat că au ajuns la un acord cu privirea la forma în care trebuie adoptat bugetul pe 2021 al Bucureştiului.

În consecință, primarul a convocat o ședință de îndată a Consiliului General la ora 15.30, pentru adoptarea bugetului Primăriei Capitalei pentru anul în curs.

Primul care a anunțat că s-a ajuns la un acord în chestiunea bugetului a fost Horia Tomescu.

Într-un mesaj postat pe Facebook, vineri dimineață, acesta a aratăt că noua formă a bugetului Capitalei pe care USR PLUS a agreat-o cu Nicușor Dan nu e perfectă. Dar este mai aproape de adevăr și respecta mai mult modul de lucru pe care Alianța Dreptei a promis, încă din timpul campaniei, că îl va adopta.

”În urma discuției pe care am avut-o aseară cu primarul general și cu partenerii de coaliție, copreședinții USR PLUS București vor propune Biroului Municipal USR PLUS București aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente:

1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;
2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;
3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului.

ADVERTISING

Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului.

O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Și eu și colegii mei avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa.

„Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate”, a transmis Horia Tomescu pe Facebook.

În urma discuției pe care am avut-o aseară cu primarul general și cu partenerii de coaliție, copreședinții USR PLUS...

Publicată de Horia Tomescu pe Joi, 6 mai 2021

Viceprimarul USR PLUS a precizat și că lucrurile nu merg așa cum ar trebui în coaliția partidului său cu PNL și în relația cu primarul general. Dar că de săptămâna viitoare grupurile politice se vor întâlni pentru a rezolva problemele.

”Din păcate, actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni”, a mai scris Horia Tomescu pe Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicușor Dan: De la 15.30, bugetul intră la vot

După circa o oră de la anunțul făcut de Horia Tomescu, Nicușor Dan a precizat că ”în următoarele ore” ar putea convoca o ședință a Consiliului General pentru adoptarea proiectului.

”Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea.

Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar și corect pentru a începe investițiile în Capitală și pentru a elimina datoriile și problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăți abordarea în chestiunile bugetare.

Susțin de aceea sporirea solidarității în coaliție, dar și realism maxim în privința chestiunilor dificile”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Discuțiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la...

Publicată de Nicușor Dan pe Joi, 6 mai 2021

Ulterior, Primăria Capitalei a comunicat că ședința extraordinară a Consiliului General va începe vineri, la 15.30.

Violeta Alexandru (PNL): N-a fost nimeni de rea credință. Dar se putea bloca Bucureștiul

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, a postat, la rândul său, pe Facebook un mesaj, în care a susținut că se bucură de acordul la care s-a ajuns cu USR PLUS.

ADVERTISING

Alexandru a spus că problemele coaliției se vor rezolva prin dezbatere și că ele au fost ”decuplate” de votul pentru buget.

”Bugetul va fi votat cu amendamente, se vor tăia fonduri. Primarul a avut toată disponibilitatea. A fost evident că niciunul dintre noi nu era de rea-credință, că existau explicații pentru fiecare măsură propusă, că nu se ascunsese în buget vreun interes obscur al anumitor cercuri de interese.

Asta s-a întâmplat atunci când era tăcere pe buget și, de fapt, se scurgeau banii funcție de grupurile de interese din jurul PSD.

Avem opinii diferite privind șansele atragerii de venituri, se poate optimiza bugetul (și am apreciat, o spun cu toată sinceritatea, disponibilitatea USR-PLUS de a ne apleca asupra unei minuțioase analize).

Era bine să fie optimizat pe parcursul săptămânilor de discuții (inclusiv în Comisia de buget unde au fost toți consilierii de la toate formațiunile). Ceea ce contează, până la urmă, este să avem astăzi un buget votat pentru București.

Ne vom încadra în bugetul cu aceste tăieri și vom analiza în continuare structura veniturilor și a cheltuielior pentru rectificare. PNL susține orice măsură de optimizare a bugetului.

Vom avea un obiectiv de la care nu ne abatem: atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea Bucureștiului”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Mă bucură, în primul rând, pentru bucureșteni, decizia conducerii USR-PLUS de a susține, până la urmă, bugetul...

Publicată de Violeta Alexandru pe Joi, 6 mai 2021

Reamintim că, marțea trecută, grupul USR PLUS a anunțat că nu votează bugetul lui Nicușor Dan. Printre motive se numărau: supraestimarea veniturilor - ceea ce punea sub semnul întrebării multe investiții - și faptul că viceprimarul USR PLUS nu a primit drept de semnătură și, în consecință, nu poate începe reformele la Administrația Spitalelor din Bucureşti.

Ulterior, miercurea trecută, proiectul bugetului Capitalei pentru anul 2021 nu a primit vot favorabil în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. S-au înregistrat 17 voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 14 abţineri.

Mai exact, toți cei 11 consilieri generali PNL în funcție au votat pentru adoptarea bugetului. La fel au făcut și cei 5 consilieri generali PMP.

În schimb, dintre consilierii USR PLUS prezenți, doar Ana Ciceală a votat pentru adoptarea bugetului. Alți 14 s-au abținut, iar consilierul general Sanda Hristudor a votat împotrivă.

Și tot împotrivă au votat și cei 21 de consilieri generali ai PSD.

USR PLUS a mai transmis, în această săptămână, că ”motivul pentru care Bucureştiul a ajuns de facto în faliment este minciuna”, de vină fiind ”practica de a creşte cheltuielile la umbra unor venituri fictive”.

Iată mai multe detalii pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇