Consilierii generali USR PLUS i-au cerut în această seară public lui Nicușor Dan să retragă proiectul de buget al orașului, care ar urma să intre la vot miercuri, 28 aprilie.
Viceprimarul Horia Tomescu (USR PLUS) a susținut că bugetul propus de Nicușor Dan este supradimesionat (așa cum erau și cele pe care le punea pe ordinea de zi Gabriela Firea – n.red.).
Tomescu a mai spus și că funcționarii din Primăria Capitalei l-au împiedicat să consulte documentele vitale cu privire la proiectul de buget, invocând o dispoziție dată chiar de Nicușor Dan.
„Am făcut niște promisiuni în fața bucureștenilor. Și vrem să ne achităm de ce am promis. De aceea trebuie să spunem că actualul bugetul nu sprijină realizarea acțiunilor pe care ni le-am asumat în fața bucureștenilor.
În actualul buget, am estimat venituri de aproape 7 miliarde de lei. Am fost suprins să văd această sumă în buget, pentru că în toate discuțiile cu primarul și directorii din Primărie, sumele avansate au fost de 4,5 – 5 miliarde de lei.
Am cerut notele de fundamentare. Iar răspunsul a fost că primarul a interzis accesul la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor. Avem, deci, motive să credem că nu sunt realiste.
În ultimii 3 ani, aceste venituri ale Primăriei au fost exagerate cu cel puțin 25%. Nu putem să ne mințim că vom avea o mulțime de bani, dacă în anii trecuți nu s-a întâmplat așa.
Dacă facem așa, din toate cheltuielile pe care ni le planificăm pentru sănătate, pentru asistență socială, pentru mediu, pentru sport și așa mai departe va trebui să tăiem din bani.
Nu e momentul să fim populiști, ci responsabili și buni gospodari. Asta vrem de la primarul general. Să îl sprijinim să contruiască bugetul pe baze reale”, a spus Tomescu.
El a criticat că pentru domeniile esențiale nici nu au început măcar discuțiile pe reforme.
”USR PLUS și-a asumat câteva reforme în câteva domenii: sănătate, asistență socială, mediu și educație. La București nu a început reforma în Sănătate. Nu există nici măcar o intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce putem numi o mafie. Vorbim de bugetul ASSMB, care începe cu 78 de milioane datorii din anul precedent.
Vorbim de achiziții prin negociere directă, netransparente, de 50 de milioane de lei doar în 2020 (la ASSMB -n.red.). Vorbim despre contracte umflate de sute de ori, despre o inflație de personal. Avem responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în București”, a mai spus viceprimarul USR PLUS.
Astfel, Nicușor Dan e somat să retragă bugetul, dacă nu vrea ca acesta să nu primească voturile necesare.
”Vrem să ne așezăm la masă, să discutăm și să venim cu un buget realist, cu venituri reale și care să prioritizeze cele mai important proiecte pentru București. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat.
Nu am venit aici să ne jucăm. Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde. Există deja decizie oficială a conducerii politice.
Imediat ce bugetul va fi așezat pe fundamente reale și legale, USR PLUS îl va vota”, a precizat Horia Tomescu.
Andrei Rigu, consilier general USR PLUS: Solicitările sunt și tehnice, și politice
Consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS), a explicat pentru Spotmedia.ro că, pe lângă aspectele care țin de buget, grupul e nemulțumit și colaborarea politică pe care o are cu Nicușor Dan, în prezent.
Spre exemplu, USR PLUS nu agrează faptul că Horia Tomescu nu a primit drept de semnătură și, cu toate că răspunde de domeniul Sănătății, nu poate începe seria de reforme promisă.
”Pe de o parte sunt solicitări tehnice, de realizare a unui buget real și legal. Pe de altă parte sunt solicitări politicile care țin de respectarea protocolului stabilit înainte de alegeri și de permiterea exercitării depline a mandatului consilierilor generali USR PLUS (...)
Grupul USR PLUS s-a pus mereu la dispoziția primarului general și a susținut și susține toate proiectele și initiativele acestuia care se înscriu în principiile planului de guvernare locală USR PLUS și care sunt benefice și oportune Bucureștiului.
Am solicitat de numeroase ori să discutăm în detaliu și cu suficient timp înainte proiectele pe care primarul general vrea să le propună Consiliului.
În continuare dorim să colaborăm cu primarul general pentru îmbunătățirea vieții bucureștenilor și suntem pregătiți să stăm în discuții oricât e nevoie pentru a găsi cele mai bune soluții”, a precizat Andrei Rigu.
Surse din cadrul USR PLUS precizaseră încă din timpul după-amiezii pentru Spotmedia.ro că există riscul ca USR PLUS să nu voteze bugetul propus de Nicușor Dan.
Voturile USR PLUS sunt vitale pentru adoptarea bugetului. Iată care este calculul politic
În Consiliul General sunt 55 de voturi. Dintre ele, 21 sunt ale PSD, iar 5 ale PMP.
USR PLUS are 17 voturi, iar PNL 12 voturi (de fapt, momentan are doar 11, după ce un consilier general și-a încetat mandatul).
Majoritatea este deținută, deci, de USR PLUS și PNL care, împreună, cu 29 de voturi, au majoritate simplă. Fără voturile USR PLUS, chiar dacă ar avea susținerea PMP, liberalii n-ar putea adopta bugetul.
Și e greu de crezut că social-democrații ar vota pentru adoptarea unui buget propus de Nicușor Dan.
Așa că adoptarea bugetului depinde acum de rezultatele negocierilor dintrea Nicușor Dan și grupului politic USR PLUS.
Pe de o parte, un buget nerealist ar putea împiedica dezvoltarea Bucureștiului. Pe de altă parte, o amânare a adoptării bugetului va ține, de asemenea, pe loc orice invesție.
Rămâne să aflăm cum se va rezolva situația. Miercuri, la ora 10.00, începe ședința de Consiliul General în care ar urma să se voteze proietul de buget.
Citește și: