Primarul Capitalei a lansat procedurile de selecție a firmelor care să înlocuiască încă 40 de kilometri de magistrală uzată de termoficare din cei 53 de kilometri pe care a promis că îi schimbă, în 2021.
Nicușor Dan a avut încă de iarna trecută o serie de întâlniri cu firmele interesate să înlocuiască ţevile uzate de termoficare.
În luna februarie a dat startul lucrărilor la înlocuirea a 13 km de conductă de pe magistrala Progresu Berceni, din zona Ferentari.
Ulterior, Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică documentația întocmită de Termoenergetica SA și PMB pentru înlocuirea a încă 40 de kilometri de conductă magistrală.
Scopul – din înțelegerea SpotMedia.ro – a fost ca eventualele erori sau neclarități din caietele de sarcini să poată fi corectate mai ușor decât dacă ele ar fi fost semnalate pe parcursul unei licitații.
Iar în dimineața zilei de 27 aprilie primarul general a anunțat că procedurile au fost deja lansate.
Lucrarea pentru înlocuirea celor aproape 40 de kilometri de conductă (sau 19,8 kilometri de traseu, adică de conductă tur-retur, cum e menționat în Sicap) e împărțită în 3 loturi.
Bani pentru achitarea înlocuirii țevii sunt prevăzuți în proiectul de buget care apare mâine.
Marea problemă este, însă, lipsa timpului. Firmele interesate vor putea depune oferte până la 7 iunie. Dacă unele dintre societățile participante vor depune contestații, se va mai întârzia.
Dar chiar și dacă nu vor fi contestații, tot va mai fi nevoie de timp, de la anunțarea câștigătorilor licitației până la semnarea contractului și, ulterior, până la începerea lucrărilor.
Așa că, până la urmă, înlocuirea de conducte ar putea începe prin luna iulie. Iar asta înseamnă – din păcate – că s-ar putea să se lucreze doar 4-5 luni.
Rămâne de văzut cum vor merge lucrurile, pe șantiere.
E însă greu de crezut că s-ar putea înlocui atât de multă conductă în mai puțin de jumătate de an, în condițiile în care până acum – cu toate eforturile Termoenergetica, ale Energetica Servicii și ale companiilor private – s-ar putut înlocui în jur de 21 de kilometri de conductă pe an.
Ce se va face în această vară contează foarte mult pentru condițiile în care bucureștenii vor fi obligați să treacă iarna viitoare.
Deja specialiști cu zeci de ani de vechime în sistemul de termoficare au explicat pe larg pentru SpotMedia.ro că viteza de degradare a conductelor este exponențială. De la an la an, termoficarea în București merge din ce în ce mai greu.
Iar asta înseamnă că, fără multe conducte înlocuite repede, s-ar putea să avem mari probleme, în curând. Deja în zone precum Colentina, iarna trecută apa a fost mai mult rece, iar calorifere, abia dezmorțite. Și nimeni n-ar putea spune ce urmează, iarna viitoare.
Reamintim că, în perioada electorală, Nicușor Dan a apreciat că administrația sa ar putea înlocui circa 100 de kilometri de conductă magistrală pe an. Iar pentru 2021, obiectivul anunțat este abia la jumătate.
Citește și: