După aproape 6 luni de mandat, consilierii generali PNL și USR PLUS au reușit să schimbe, în parte, conducerea companiilor municipale.
Au fost inlocuiți oamenii de la PSD și ALDE din forurile de decizie, adică din adunările generale ale acționarilor și din consiliile de administrație ale companiilor muncipale.
Au rămas, însă, în funcție, o mulțime de directori numiți în timpul Gabrielei Firea.
SpotMedia.ro vă prezintă, pe scurt, cine e la cârma fiecărei companii municipale, în acest moment:
- Compania Municipală de Agrement SA. Potrivit informațiilor publice director e, în continuare, ca și în mandatul Gabrielei Firea, Diana Sorana Chifa.
Aceasta este o apropiată a Gabrielei Firea. Într-o declarație de avere de anul trecut, Firea menționa că a împrumutat, în campanie, 63.000 de lei de la Carmen Chifa (despre care G4 Media a scris că este mama Dianei Sorana). Firea și-a plătit datoria, potivit celei mai recente declarații de avere.
Am solicitat conducerii companiei să ne spună dacă Diana Chifa a primit, într-adevăr, o prelungire de mandat. N-am primit răspuns.
2. Termoenergetica SA. Aici, director este, în continuare, Alexandru Burghiu, care a venit în administrație și a contribuit la organizarea mai multor companii municipale în timpul administrației Firea. Mandatul acestuia durează până luna iunie.
3. Energetica SA este condusă acum de fostul director comercial din timpul administrației Firea, Cristian Anton. Potrivit CV-ului, acesta a făcut parte, mai demult, și din conducerea RADET. În toamna lui 2019, pe fondul datoriilor istorice, RADET a falimentat, iar activitatea i-a fost preluată de Termoenergetica SA.
4. Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane. E condusă de directorul Mihai Robert Corbu (fratele lui Adrian Corbu, care a făcut parte din Consiliul de Administrație al CM Iluminat Public). Ambii au venit în administrația Capitalei în timpul mandatului Gabrielei Firea.
În conducerea ambelor companii municipale lucrează foști șefi de la SMART, firma care asigură mentenanța rețelelor pentru Transelectrica SA.
Mai exact, directorul adjunct al Trustului, Cătălin Florin Stere, a fost director la SMART în 2018. Un an mai târziu, director la SMART a fost Florin Melciu (care acum face parte din Adunarea Generală a Asociaților Trustului).
De asemenea, la Compania de Iluminat SRL, 3 dintre șefi - adică directoarele adjuncte Iuliana Pânzaru și Daniela Florea – dar și directorul direcției Juridice, Adrian Nicolaide, au avut funcții de conducere la SMART SA.
5. Compania Municipală de Iluminat Public SRL. Fostul director, Adrian Nicolaide, s-a retras pe postul de director juridic. Iar locul i-a fost luat de Mircea Cristian Morozan. A fost inspector și șef de serviciu la Primăria Sectorului 4, dar și consilier local.
A avut o firmă de peisagistică numită Green Gardens Prestări Servicii SRL care a câștigat un contract bănos de la Primăria Sectorului 1, în timpul primarului Andrei Chimilan, potrivit jurnaliștilor de la Adevărul.
6. La Compania Municipală de Consolidări SA. director general adjunct este Ioan Laurențiu Moarter. A mai condus societatea, în timpul mandatului Gabrielei Firea. A făcut, însă, un pas în spate când funcția primă în companie a fost ocupată de Adrian Corbu.
7. Compania Municipală Eco Igienizare SA. și-a cerut insolvența, iar Tribunalul București a dispus începerea procedurilor. Urmează numirea unui administrator special.
8. La Compania Imobiliară SA. director este inginerul constructor Vasile Rențea. Și-a început cariera din 1986, ca desenator tehnic la filiala Saifi a Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Proprietăților de Stat (RAPPS). A ajuns ulterior șef de complex la Saifi, adică la cea mai importantă filială din RAPPS și cea care se ocupă inclusiv de locuințele demnitarilor.
9. La Compania municipală Parking SA. directorul în funcție este, în continuare, Cristian Constantin Olaru, ca și în mandatul Gabrielei Firea. Acesta a fost manager și antreprenor în mediul privat, înainte de a veni la conducerea companiei municipale.
10. Compania Municipală Medicală. Potrivit informațiilor de pe site-ul societății, director general a fost numit Mihai Constantin. Anterior a fost membru în Consiliul de Administrație al companiei și este, în paralel, consilier PSD la Sectorul 2.
11. Compania municipală de cimitire. Director este Alexandru Oprița, care deține o companie numită Green Day Distribution SRL. În 2019, firma lui Oprița a raportat o medie de 8 salariați, o cifră de afaceri de 19.950.557 de lei și un profit de 131.713 lei.
12. Compania Municipală Parcuri și Grădini SA. Director general este Eleonora Alina Drăghiciu. A terminat Facultatea de Chimie în 1992.
A lucrat ca manager de produs, manager de dezvoltare și manager de achiziții și management pentru Scop Computers, compania omului de afaceri Alexandru Vișan (aflat în topuri celor mai bogați români, dar pus sub acuzare de DNA pentru spălare de bani).
Până în 2020, Eleonora Alina Drăghiciu a lucrat ca manager de achiziții la Ecovital Kosmetik, o firmă de import și distribuție.
13. Compania municipală Întreținerea Arborilor. Joi, pe 22 aprilie, le expiră contractele de mandat actualilor membri ai Consiliului de Administrație (CA). Pe 23 aprilie se va reuni Adunarea Generală a Acționarilor care va schimba membri CA. Iar ei vor numi un nou director.
14. Compania de Pază și Securitate SA. Îl are ca director general pe Ioan N. Negoiță. Acesta a menționat în CV-ul său că este președintele comisiei de disciplină a Federației Române de Arte Marțiale. Și că e acționar și administrator la o firmă numită Pyrocolect SRL, care testează o instalație inovatoare de reciclat cauciuc.
15. Compania de Protecție Civilă și Voluntariat SA. Directorul de curând numit e Bogdan Dragnea. E biolog. A lucrat în spital, dar a fost și reprezentant medical pentru GlaxoSmithKline. A fondat o clinică numită Lotus Medica. A fost și consilier parlamentar și a înființat o agenție de publicitate.
16. Compania Municipală de Afișaj și Publicitate SA. Îl are ca director numit de curând pe Florin Virgil Chițu. Acesta menționează în CV-ul postat pe site-ul companiei că este country manager al companiei Media Press TV A G. E o companie care a rezultat în urma achiziției elvețienilor de la Media Press a companiei Port Computers, unde Chițu era director de vânzări.
17. Compania Municipală Sport pentru Toți. Directorul general a fost numit Mihai Moldovan. Acesta fusese director adjunct al companiei, de la începutul anului 2019.
Înainte să lucreze la companie, a fost economist la o companie care închiria mașini. Apoi a fost operator de ghișeu bancar la BRD și consultant senior la ING.
Apoi și-a creat și propria firmă, numită Moldovan Finacial Consulting SRL, care în 2019 a raportat un profit de 29.914 lei.
18. Compania Străzi, Poduri și Pasaje SA a intrat în insolvență. Instanța l-a desemnat administrator special pe Adrian Florin Diciu.
19. Compania Municipală de Tehnologia Informației SA. Postul de director este vacant începând cu data de 31 martie.
Președinte al Consiliului de Administrație a fost numit Dragoș Dabija. Este specialist în securitate cibernetică. A lucrat la Ministerul Apărării Naționale, la mai multe bănci și la companii cunoscute în domeniu, ca Acenture și Digital 14.
20. Compania de Managementul Traficului SA. Director este Radu Nicolescu. E inginer specializat în electronică aplicată și sisteme de securitate. A lucrat ca electronist, consilier parlamentar și referent în marketing la Societatea Română de Radiodifuziune.
A fost vicepreședinte la Cancelaria premierului în Guvernul Orban, iar acum este membru în Consiliul de Administrație la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică –ICI București.
21. Compania Municipală Managementul Transportului SA se află în curs de desființare. Director a fost numită Irina Bologa, fost membru în Consiliul de Administrație al companiei.
Irina Bologa lucrează din 1992 la Primăria Capitalei. A fost expert, inspector de specialitate și șef de serviciu la Direcția de Cultură.
22. Compania Municipală Turistică SA este în curs de deființare și nu mai are site activ. A fost numit director Adrian Lozinschi pentru a implemnta măsurile necesare desființării. Lozinchi a terminat o facultate privată de Drept, a fost referent apoi consilier juridic la Registrul Comerțului. A fost și consilier local la Sectorul 3.
SpotMedia.ro va reveni curând cu detalii și despre cine face parte din consiliile de administrație ale acestor companii și ce îi recomandă pentru funcțiile de administratori.
E important pentru bucureșteni fiindcă de priceperea acestor oameni aduși în conducerea companiilor depinde reorganizarea administrației Capitalei.
Doar dacă această reorganizare va reuși, putem spera să trăim cu toții în mai bune condiții, în oraș, în anii care vin.
Citește și: