Gâlceavă pe banii bucureştenilor. Nicușor Dan nu înțelege de ce USR PLUS refuză să voteze bugetul: Sunt uluit! Nu se poate așa ceva!

Gâlceavă pe banii bucureştenilor. Nicușor Dan nu înțelege de ce USR PLUS refuză să voteze bugetul: Sunt uluit! Nu se poate așa ceva!

La începutul ședinței de Consiliu General de miercuri, 28 aprilie, Nicușor Dan s-a declarat uluit de atitudinea grupului USR PLUS, care refuză să voteze pentru adoptarea bugetului Primăriei Capitalei pentru anul 2021.

La începutul ședinței, liderul grupului USR PLUS, Cosmin Smighelschi, i-a cerut primarului Dan să retragă proiectul de buget și să-l repună în discuție.

Smighelschi a spus că partidul pe care îl reprezintă nu dorește să blocheze investițiile, ci doar să poată face corect administrație și să își respecte angajamentele pe care și le-a luat în fața bucureștenilor.

În replică, Nicușor Dan s-a declarat uluit de ceea ce a auzit.

”Într—adevăr, e o zi foarte importantă. De la începutul acestui mandat am făcut eforturi uriașe să ținem pe linia de plutire instituțiile. Am găsit facturi neplătite de la începutul lui 2019.

Acum, odată cu votarea bugetului, putem trece la investiții.

Vă reamintesc procesul de întocmire a bugetului. La începutul lui ianuarie, consilierii, primarul și viceprimarii au audiat toți directorii din administrație. Au fost întrebați cum văd bugetul. Li s-a cerut apoi să reducă cheltuielile.

Apoi, într-un grup de lucru intens, primarul, viceprimarii, administratorul public și directorul Direcției Economice am făcut propunerea de buget care a fost gata pe 15 martie.

Acela este bugetul. Cu mici modificări e cel supus votului astăzi. De aceea, sunt uluit. Adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile din majoritate. Grupurile de consilieri au discutat între ele încă de acum 6 săptămâni.

Și acum venim să spunem că e un alt buget. Nu se poate așa ceva! După părerea mea, toate discuțiile care trebuiau să aibă loc au avut loc.

S-au suplimentat banii la Prelungirea Ghencea. Mai putem discuta, dar haideți să ne grăbim să dăm investițiile la care se așteaptă!”, a precizat Nicușor Dan.

La solicitarea consilierei USR PLUS Ana Maria Gram, Nicușor Dan a refuzat să scoată proiectul bugetului de pe ordinea de zi a ședinței.

Ce investiții mari sunt prevăzute în proiectul de buget

În forma proiectului de buget pe care Consiliul General o votează astăzi există mai multe proiecte de investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme.

Iată câteva dintre ele și sumele propuse pentru alocare:

  • continuarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica (19.052.000 lei)
  • lucrări la proiectul Prelungirea Ghencea (47.384.000 lei)
  • continurea proiectului Spitalului Metropolitan inițiat de Gabriela Firea. Sunt prevăzute 2 sume: 335.000 lei, dar și 951.000 de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate și realizarea unui plan urbanistic zonal
  • lucrări la Străpungerea Nicolaie Grigoreascu - Splai Dudeascu (5.957.000 lei)
  • construcții la proiectul străpungerea Splaiul Independenței – Ciurel (20.825.000 lei).
  • realizarea de documentație și lucrări pentru Sala Polivalentă Lia Manoliu (1.425.000 lei).
  • achitarea lucrărilor de finalizare a Stației de epurare de la Glina (698.281.000 lei).
  • reabilitarea teatrului Ion Creangă (7.300.000 lei)

Există și alte proiecte care țin de infrastructură, de investiții in spitale și cultură.

Potrivit USR PLUS, însă, problema este că veniturile Primăriei Capitalei nu sunt corect prognozate, ci au fost ”umflate”. Dacă așa ar sta lucrurile, înseamnă că Primăria doar declară că va găsi bani pentru proiecte. Dar cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla, iar investițiile nu se vor realiza.

Parte din USR PLUS nu votează bugetul

USR PLUS a anunțat încă de marți seară că nu va vota bugetul propus de Nicușor Dan și solicită retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

În schimb, Ana Ciceală - unul dintre cei mai experimentați consilieri generali din USR PLUS - a spus că nu a venit la ședință hotărâtă să respingă bugetul.

”Eu sunt în minoritate față de colegii mei în ceea ce privește votul bugetului Capitalei, de fapt, față de unii dintre colegii mei.

Am formulat amendamente zilele trecute, am participat de asemenea, fiind membru în Comisia de Buget a CGMB, la nenumărate ședințe de comisie în ultimele zece zile, cred că au fost peste 33 de ore de Comisie de Buget, în care s-au dezbătut bugetele tuturor instituțiilor subordonate și direcțiilor din Primărie.

Consider că acest buget a fost dezbătut, am formulat amendamente pe care le voi susține și în plen și sunt pentru votul acestui buget, chiar dacă majoritatea din Birourile Municipale reunite USR PLUS București și dintre consilierii generali sunt se pare împotrivă”, a precizat Ana Ciceală pentru RFI.

Aceasta a mai spus că, din câte știe, mai sunt și alți colegi din USR PLUS care vor vota pentru adoptarea bugetului, dar că aceștia reprezintă o minoritate.

Poziţia PNL

Grupul PNL a organizat, miercuri dimineață, o conferință de presă în care a anunțat că va vota proiectul de buget, în cursul ședinței de astăzi.

”Au fost peste 6 săptămâni de dezbatere, in care consilierii generali au fost, în permanență, consultați de primar. Peste 120 de ore de consultări, cu toate părțile interesate. Li s-a oferit cetățenilor să își exprime părerea.

PNL susține propunerea de buget inițiată de Nicușor Dan. Suntem parteneri corecți și suntem alături de primarul general, atunci când are nevoie de susținere.

Avem foarte multe asteptari si noi. Dar le putem rezolva lucrând împreună. Facem acest lucru din respect față de primar, dar mai ales față de cetățenii care așteaptă să ne apucăm de treabă. Am pierdut 4 ani. Primăria a fost preluată cu datorii foarte mari de la PSD.

Aproape că am uitat ce înseamnă un oraș civilizat. S-a cheltuit atât de mult, până n-a mai rămas nimic.

În lipsă adoptării bugetului, nu se pot face plățile elementare pentru funcționare. Primarul s-a străduit să reducă cheltuielile. Am prioritizat cât am putut pentru a ne încadra în prioritățile din acest an”, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului PNL, consilierul general Diana Mardarovici.

Președintele Comisiei de Buget din cadrul Consiliului General, Sorin Purcărea, a explicat că, dacă proiectul de buget nu va fi adoptat cât mai repede, Primăria Capitalei nu va începe să primească, de la Guvern, bani din cotele defalcate din impozitul pe venit. Iar acești bani reprezintă o parte importantă din totalul veniturilor anuale ale instituției.

Reamintim că, fără voturile majorității USR PLUS, PNL nu are cum să adopte bugetul Primăriei Capitalei. Iată de ce.

În Consiliul General sunt 55 de voturi. Dintre ele, 21 sunt ale PSD, iar 5 ale PMP.

USR PLUS are 17 voturi, iar PNL 12 voturi (de fapt, momentan are doar 11, după ce un consilier general și-a încetat mandatul).

Majoritatea este deținută, aşadar, de USR PLUS și PNL care, împreună, cu 29 de voturi, au majoritate simplă.

Dar dacă această coaliție nu funcționează, bugetul nu va putea fi adoptat, în condițiile în care PSD nu și-a exprimat intenția de a susține proiectul lui Nicușor Dan.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇