Senatul SUA l-a achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment. Reacția fostului președinte

Senatul SUA l-a achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment. Reacția fostului președinte

Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

Fostul preşedintele Donald Trump era judecat în cel de-al doilea proces de impeachment contra sa pentru "incitare la insurecţie".

Reacția lui Trump

Fostul preşedinte american Donald Trump a reacționat imediat după achitare. El spune că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a "celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre", relatează Reuters.

ADVERTISING

Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru "instigare la insurecţie" înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere "măreţia Americii", potrivit AFP.

"Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, 'Make America Great Again' este doar la început", a precizat Trump în comunicatul său.

"În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii", a adăugat miliardarul republican.

ADVERTISING

Inculparea

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie".

Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite".

Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

ADVERTISING

Este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment. Pentru democraţi miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Vezi și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇