Avocaţi: Procedura Congresului este "neconstituţională", Donald Trump nu a instigat, doar a contestat

Avocaţi: Procedura Congresului este "neconstituţională", Donald Trump nu a instigat, doar a contestat

Avocaţii lui Donald Trump au contestat vineri, în Senat, constituţionalitatea procedurii împotriva fostului preşedinte al SUA, argumentând că acesta nu a instigat pe nimeni să comită acte de violenţă, ci doar a contestat integritatea procesului electoral.

„Nicio persoană raţională nu poate concluziona că Donald Trump a instigat la insurecţie” în discursul din 6 ianuarie, a declarat, în cursul pledoariei apărării, avocatul Michael van der Veen, catalogând procedura Congresului drept „un act neconstituţional de răzbunare politică„.

"A contesta probleme privind integritatea alegerilor în cadrul unui sistem nu este instigare la insurecţie. Este vorba de sistemul democratic funcţionând aşa cum a fost conceput de fondatori şi de parlamentari", a argumentat avocatul Michael van der Veen, conform site-ului Axios.com.

ADVERTISING

"Această procedură este o acţiune a politicienilor democraţi pentru descalificarea opoziţiei politice, pentru denigrarea milioanelor de americani care au votat cu Donald Trump, este vorba de o cultură constituţională de anulare a unor idei", a subliniat avocatul fostului preşedinte al SUA.

WATCH: Trump defense lawyer Michael van der Veen calls Democrats’ second impeachment of former President Trump “constitutional cancel culture.”

Posted by PBS NewsHour on Friday, February 12, 2021

Un alt avocat al apărării, David Schoen, i-a acuzat pe delegaţii Camerei Reprezentanţilor care fac parte din echipa acuzării că au difuzat o "înregistrare video în scop de manipulare".

ADVERTISING

Ce susțin acuzatorii lui Donald Trump

Oficialii Camerei Reprezentanţilor au prezentat zilele trecute o serie de argumente în favoarea condamnării lui Donald Trump, concentrându-se pe rolul acestuia în instigarea violenţelor asupra Congresului produse pe 6 ianuarie. Congresmeni democraţi care fac parte din echipa acuzării au argumentat că Donald Trump le-a prezentat simpatizanţilor "marea minciună" despre presupusele fraude electorale. Donald Trump a evocat "în mod repetat" acuzaţii false "menite să inspire, să instige şi să declanşeze reacţii", a declarat congresmanul democrat Joe Neguse, subliniind că acţiunile de instigare au început înainte de 6 ianuarie, când s-au produs violenţele la Capitoliu.

ADVERTISING

"Donald Trump nu a fost un observator nevinovat", a afirmat, la rândul său, congresmanul democrat Jamie Raskin. Acuzarea a prezentat o nouă înregistrare video care surprinde violenţele produse la Capitoliu.

Imagini terifiante prezentate la procesul de punere sub acuzare a lui Trump: Nu e comandantul suprem, e incitatorul suprem! (Video)

Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Citește cele mai noi informații despre fostul președinte al SUA la rubrica Spotmedia ”Scandalul Trump”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇