Am răspuns la 16 întrebări despre Clubhouse, aplicația momentului. Acest Netflix al radioului a devenit popular grație lui Elon Musk (Galerie foto&video)

Am răspuns la 16 întrebări despre Clubhouse, aplicația momentului. Acest Netflix al radioului a devenit popular grație lui Elon Musk (Galerie foto&video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Te întrebi care a treaba cu Clubhouse și de ce în anumite cercuri se discută atât de mult despre ea? Inclusiv în România? Ei bine, Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, este cel care a făcut populară această aplicație care a creat deja o nișă în rândul platformelor de comunicare.

Atenția care i se acordă în acest moment este atât de mare încât Facebook plănuiește deja să o cloneze.

Am răspuns la 16 întrebări despre Clubhouse, ca să înțelegi mai bine cum funcționează această aplicație.

  1. Ce e mai exact Clubhouse? 

Pe scurt, este o rețea socială pentru discuții audio în timp real. Deocamdată, este disponibilă numai pentru iOS și poți primi acces doar pe bază de invitație. 

2. Deci nu are fotografii și nici conținut video?

Nu. Doar pozele de profil ale utilizatorilor. 

3. Pentru ce e folosită?

Conform descrierii oficiale de pe site, Clubhouse este „un nou tip de produs social bazat pe voce care permite oamenilor să vorbească, să spună povești, să dezvolte idei, să întărească prietenii și să întâlnească persoane interesante din întreaga lume”.

ADVERTISING

Practic, utilizatorii pot să se alăture oricăror „camere” de discuție pentru a asculta (sau să iasă din ele oricând), să-și exprime părerea ori să pună întrebări în timp real.

Spre deosebire de podcast, discuțiile au loc live, iar cei din audiență pot interveni și vorbi direct cu cei care moderează discuția sau cu invitații lor. Mai degrabă e similar unui panel de discuții de la conferințe - care însă e pe Internet și în format audio.

Clubhouse App: How to Get Started (A Comprehensive Guide)

4. E de-ajuns să-ți faci cont, ca la celelalte rețele sociale? 

Nu. De fapt, pentru a avea acces la ce se întâmplă în aplicație, singura modalitate disponibilă este să primești o invitație de la un membru. Deocamdată.

Fiecare utilizator nou primește două invitații la început, iar numărul lor poate crește odată cu folosirea aplicației. În plus, poți să te bagi pe o listă de așteptare, adică să-ți rezervi un nume de utilizator și să aștepți următoarele etape de dezvoltare.

01TipsOBM6nDRu26h69etem-2.fit_lim.size_768x

5. Poți folosi Clubhouse și de pe iPad?

ADVERTISING

Așa cum menționam mai sus, Clubhouse este disponibilă în acest moment doar pentru utilizatorii de iOS. Asta înseamnă că orice utilizator de iPhone poate să o descarce și să și-o instaleze pe telefon. Ea funcționează și pe tableta iPad, doar că nu e optimizată pentru acest dispozitiv.

6. De ce nu e disponibilă și pe Android?

Nu e disponibilă ÎNCĂ pe telefoanele cu Android. Explicația dezvoltatorilor este că aplicația se află în faza de testare, așa că au preferat să aibă o bază mai mică de utilizatori, alegându-i astfel pe posesorii de iPhone.

Nu au vrut să-și omoare serverele dacă aveau vreo chestie virală (cum ar fi intrarea lui Elon Musk într-o cameră de chat).

7. Ce date colectează Clubhouse?

Ca să-ți faci profil trebuie să-ți dai numărul de telefon și numele. 

8. Cum de e prima dată când auzi de această aplicație? Când a fost lansată?

Ei bine, Clubhouse a intrat pe piață în martie 2020 și a devenit încă de atunci populară în anumite grupuri selecte, în condițiile intrării pe baza unei invitații.

ADVERTISING

La începuturile sale, comunitatea era incredibil de mică și era formată în special din investitori. La doar două luni de la lansarea aplicației, compania producătoare — Alpha Exploration Co. — a primit o investiție de 12 milioane de dolari de la firma americană de capital de risc Andreessen Horowitz. Valoarea sa de piață a ajuns rapid la 100 de milioane de dolari, deși avea doar 1.500 de utilizatori la acea vreme. Acum e deschisă la noi runde de investiții.

9. Ce se discută în Clubhouse?

După ce ai primit acces în aplicație, primești o listă cu subiecte de discuție, la care te poți abona, de la sport la IT, de la business la religie, de la freelancing la investiții etc.

De asemenea, poți urmări și persoanele care ți se par interesante din domeniile de interes pentru tine. Iar cu cât îți creezi o rețea mai vastă, cu atât vei primi sugestii mai potrivite intereselor tale.

01TipsOBM6nDRu26h69etem-1.fit_lim.size_768x

10. Conversațiile nu sunt permanente? Nu rămân nicăieri?

Nu. Conversațiile dispar imediat ce „camera” de discuție e închisă, iar Clubhouse nu înregistrează nimic. Deci nu e ca în cazul unui podcast, pe care poți să-l (re)asculți când vrei.

Cel puțin în teorie. Pentru că poți înregistra conversațiile folosind alte dispozitive/metode. De exemplu, când Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, a participat la o discuție în Clubhouse, un utilizator a înregistrat-o și a pus-o pe YouTube. 

Elon Musk on Clubhouse Interview

11. Câți oameni pot încăpea într-o „cameră”?

Limita maximă de acces într-o „cameră” de discuții este 5.000.

12. Dar care e treaba mai exact cu „conversațiile” și cu „camerele”?

Cei care participă la o conversație care are loc într-o cameră de discuție parcă sunt într-o conferință telefonică. Nu se văd la față, nu există efecte sonore sau editări ale sunetului și nici reclame (cel puțin, nu oficial).

Iar fiecare administrator poate alege stilul conversației: unu-la-unu, talk show, panel de discuții, grupuri sau chiar sesiuni muzicale. Iar dacă cineva interesant intră într-o cameră - un actor, un specialist pe subiect sau un miliardar, de exemplu - administratorul poate invita acea persoană pe „scenă” să vorbească.  

13. Deci poți doar să asculți?

Nu. Dacă vrei să te implici în conversație, poți ridica o mână virtuală. Iar administratorul camerei îți va permite să intervii (sau nu).

Clubhouse aplicație
Foto: Hepta.ro

14. Pare a fi o conferință pe Zoom fără video…

Da și nu. Desigur că poți strânge mai mulți oameni interesanți și interesați de subiect și într-o conferință pe Zoom/Teams/Google Meet/Skype. Doar că în Clubhouse accesul la discuție nu e limitat la cei care au primit linkul de invitație. Dacă descoperi o cameră în care se vorbește ceva interesant, atunci poți intra imediat. 

15. Ce dezavantaje are?

Ca multe alte platforme care au devenit populare în scurt timp, Clubhouse a avut probleme legate de conținut. Au existat câteva raportări despre instigare la ură și abuzuri verbale, astfel că aplicația și-a pus la punct regulamentul de community management. Dacă vă amintiți, și TikTok a avut aceeași problemă.

16. Cine folosește acum Clubhouse?

De la investitori și celebrități, la specialiști în marketing și business, plaja e destul de largă. Și da, pe lista utilizatorilor se află inclusiv Oprah, Kevin Hart, Drake și Tiffany Haddish. 

Joe Budden Wild Clubhouse Talk | Tiffany Haddish Dipped Early

Citește mai multe articole din secțiunea IT:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇