Sesiune de întrebări și răspunsuri în a patra zi a procesului de punere sub acuzare a fostului președinte Trump (Video). Urmează decizia finală

Sesiune de întrebări și răspunsuri în a patra zi a procesului de punere sub acuzare a fostului președinte Trump (Video). Urmează decizia finală

Senatorii au chestionat, vineri, echipa de apărare a lui Donald Trump şi membrii acuzării, în a patra zi a procesului de destituire a fostului preşedinte, acuzat de incitare la insurecţie.

Avocaţii fostului preşedinte au încheiat vineri prezentarea apărării, denunţând un proces care are drept scop eliminarea unui adversar politic.

Cum îl apără avocații pe Trump

Bruce Castor, ultimul dintre cei trei avocaţi ai apărării care a vorbit, a declarat că scopul procesului este „interzicerea a 75 de milioane de alegători şi incriminarea opiniilor politice”, transmite dpa.

După ce avocaţii lui Trump şi-au încheiat apărarea, senatorii au pus întrebări echipelor apărării şi acuzării.

ADVERTISING

Ce au întrebat senatorii

Democraţii au întrebat despre modul în care acuzaţiile nefondate de fraudă electorală ale lui Donald Trump i-au radicalizat pe susţinătorii acestuia, în timp ce republicanii au întrebat dacă punerea sub acuzare este un "proces politic" menit să-l discrediteze pe fostul preşedinte.

Senatori din ambele partide au întrebat dacă Donald Trump a luat măsuri pentru a opri violenţa.

"Motivul pentru care această întrebare continuă să apară este pentru că răspunsul este unul negativ" a declarat senatoarea democrată Stacey Plaskett.

Plaskett calls out Trump's team for use of people of color in "fight" video

"It was not lost on me": House impeachment manager Stacey Plaskett points out that when Trump's attorneys showed videos of Democrats using the word "fight," many of them were Black women and people of color."I thought we were past that. I think maybe we are not." https://cbsn.ws/3d9BQjF

Posted by CBS News on Friday, February 12, 2021

Într-un moment tensionat, avocaţii fostului preşedinte au refuzat să răspundă la o întrebare adresată de senatorul independent Bernie Sanders, care a vrut să ştie dacă Donald Trump a minţit atunci când a afirmat că alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 au fost furate.

ADVERTISING

"Opinia mea este irelevantă în această procedură", a răspuns avocatul Michael van der Veen.

Alte argumente ale apărării

Mai devreme în cursul zilei, avocaţii şi-au construit apărarea împotriva acuzaţiilor de incitare a mulţimii pentru a ataca clădirea Capitoliului, susţinând că vorbele lui Donald Trump au fost scoase din context de către congresmenii democraţi care urmăreau să îl acuze.

Van der Veen a argumentat că nu este nimic în neregulă cu discursul lui Trump.

Avocatul David Schoen i-a criticat pe democraţi pentru falsificarea dovezilor şi a arătat o serie de înregistrări video ale parlamentarilor democraţi care pronunţau cuvântul "luptă" într-un efort evident de a demonstra ipocrizia acestora.

ADVERTISING

Apărarea lui Trump a susţinut că întregul proces de punere sub acuzare nu a fost altceva decât un efort de "eliminare a unui adversar politic".

Camera Reprezentanţilor l-a acuzat pe Donald Trump de instigare la insurecţie, susţinând că discursul său privind frauda electorală şi retorica folosită au impulsionat asaltul asupra clădirii Capitoliului, revoltă în care cinci persoane, printre acre un ofiţer de poliţie, şi-au pierdut viaţa.

Câte șanse sunt ca Donald Trump să fie condamnat

Perspectiva unui vot în Senat pentru condamnarea lui Donald Trump este puţin probabilă. Democraţii au nevoie de o majoritate de două treimi, ceea ce înseamnă că este nevoie de votul a 17 republicani.

Majoritatea republicanilor din Senat, care se tem de reacţiile bazinului electoral extrem de mobilizat al lui Donald Trump, nu au fost până acum dispuşi să acţioneze împotriva unui membru puternic al partidului.

După sesiunea de întrebări şi răspunsuri, Senatul se va reuni din nou sâmbătă, când se aşteaptă să se voteze punerea sub acuzare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇