Scriitorul ucrainean Serhîi Jadan primește Premiul Păcii, cu care au fost distinși și Vaclav Havel, Amos Oz și Mario Vargas Llosa

Scriitorul ucrainean Serhîi Jadan primește Premiul Păcii, cu care au fost distinși și Vaclav Havel, Amos Oz și Mario Vargas Llosa

Aflat în Harkiv, oraș sub asediul trupelor ruse de la începutul războiului la scară largă din Ucraina, Serhîi Jadan primește Premiul Păcii, decernat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Germania.

Este ceva ce motivează oamenii, nu-i lasă să pună garda jos prea devreme. Ucraina își făurește istoria și cu greu mai poate fi intimidată astăzi de tancuri și de artilerie. Nu există frică în societate. Cu toate că nu există nici liniște și pace. (…)

În iarna lui 2014, Ucraina și-a ales direcția de dezvoltare geopolitică, noi suntem parte a Europei, indiferent de ce cred politicienii Germaniei, Franței sau Americii.

Serhîi Jadan, interviu pentru Spotmedia.ro
ADVERTISING

Serhii Jadan se află de la începutul războiului în orașul natal, unde sprjină ca voluntar armata ucraineană.

„Aducem un omagiu scriitorului și muzicianului Serhii Jadan, care, prin opera sa impresionantă, precum și prin atitudinea sa civic umanitară, se dedică semenilor aflați în război, ajutându-i cu prețul vieții sale.

În romanele, eseurile și poeziile sale, Jadan ne conduce într-o lume care a trecut prin schimbări zguduitoare dar care, în același timp, trăiește din tradiție.

Textele sale spun cum războiul și distrugerea devastează lumea și cutremură oamenii. Scriitorul descoperă un limbaj propriu care ne dezvăluie fiecăruia în parte imaginea halucinantă a ceea ce mulți dintre noi am refuzat să vedem.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atent și plin de empatie, pe un ton poetic și radical, Serhii Jadan explorează modul în care poporul ucrainean, în ciuda tuturor violențelor, încearcă să ducă o existență independentă, în care să domine pacea și libertatea”, motivează juriul, anunță Editura Cartier.

Valoarea financiară a premiului e de 25 de mii de euro. Laureați ai Premiului Păcii au mai fost scriitorii Vaclav Havel, Peter Esterhazy, Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Octavio Paz, Hermann Hesse, Max Frisch, Margaret Atwood, David Kermani, Svetlana Aleksievici, Orhan Pamuk, Susan Sontag ș.a.

ADVERTISING

Jadan a fost nominalizat şi la Premiul Nobel pentru literatură de către Academia Poloneză.

Serhii Jadan a primit peste 20 de premii și distincţii, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina. La Editura Cartier au apărut Jazz în Donbas (Voroșilovgrad), 2017, Internat (2021) și Anarchy in the UKR (2021). În curs de apariție: Depeche Mode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇