Noi, aici, în Ucraina, înțelegem perfect că nimeni nu ne va apăra teritoriul în locul nostru. Suntem parte a Europei, indiferent ce cred politicienii Germaniei, Franței sau Americii Interviu cu Serhii Jadan

Noi, aici, în Ucraina, înțelegem perfect că nimeni nu ne va apăra teritoriul în locul nostru. Suntem parte a Europei, indiferent ce cred politicienii Germaniei, Franței sau Americii <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu Serhii Jadan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi, aici, în Ucraina, înțelegem perfect că nimeni nu ne va apăra teritoriul în locul nostru, așadar că ne putem baza doar pe noi înșine. Suntem pregătiți pentru orice se poate întâmpla în acest al optulea an de război și nu avem iluzii din partea Occidentului – liderii occidentali au demonstrat în mod repetat că diplomația și câștigul financiar pot deveni ușor priorități pentru ei.

Putin nu va termina războiul decât dacă Ucraina capitulează, spune scriitorul ucrainean Serhii Jadan, într-un dialog cu SpotMedia.

Serhii Jadan este un veteran al EuroMaidanului, a participat activ la proteste. A scris despre oraşul post-sovietic al anilor 1990, a ţinut un Jurnal al războiului de gherilă din Lugansk, a scris versuri pentru trupe rock, ba chiar cântă într-o astfel de trupă, Sobaki v Kosmosi. New Yorker l-a numit ”bardul Ucrainei de Est”.

Noua cultură a Rusiei, spunea Serhii Jadan într-un interviu pe care mi l-a acordat în primii ani ai războiului, este una a revanşismului, născut după Războiul Rece, iar singura alegere a Ucrainei rămâne cea dintre ”tancul rusesc şi Uniunea Europeană”.

Lucrurile nu au început cu Ucraina, ci au început încă în anii 1990. E interesant de văzut cum se transpune în plan cultural acest revanşism. În Rusia, încă din anii 1990 s-a născut această cultură a revanşei. Am putea să o numim, dacă vreţi, cultura noului imperialism. Ca să punem în balanţă, extrema cealaltă este liberalismul, acel liberalism care îşi are originile în perestroika şi Glasnost şi care, imediat după destrămarea U.R.S.S., a fost mainstream o bună bucată de vreme. Putem să spunem că deja în anii 2000, revanşismul a învins, inclusiv în plan cultural. Rusia şi-a creat o nouă faţă, şi în teatru, în cinematografie. Au fost simulacre care au răspuns cumva unui sentiment de disconfort, unui vid pe care l-au umplut cu această nouă cultură: ”Pe noi ne-au nedreptăţit, ni s-a luat Crimeea, ni s-a luat Caucazul şi zona Baltică şi trebuie să le recuperăm”.

Serhii Jadan, interviu cu Magda Grădinaru, pentru News.ro, 2017
ADVERTISING

Cum e resimțită amenințarea războiului în Ucraina? Pare războiul iminent sau o strategie a Rusiei de a pune presiune?

Nu există în mod special tensiuni în Ucraina în această privință. Suntem în război de opt ani deja și ne temem că va continua. Cred că Rusia poate începe acest nou conflict în orice moment, pentru că nu vrea să încheie războiul.

Pentru Putin, există o singură opțiune de a pune capăt acestui război: Ucraina să se predea. Firește, Ucraina nu va face asta. De aceea, ucrainenii care vor să apere independența țării au fost în stare de alertă de opt ani. Aceste noi amenințări nu schimbă nimic. Mai ales acum, în contextul evenimentelor din Kazahstan.

Poate în afara Ucrainei, există această impresie că războiul și ostilitățile au încetat. Nu e deloc așa. Pe front se trage și sunt provocări. Din câte știu, în decembrie au fost zeci de răniți și nu puțini morți. Acest război nu a încetat, din 2014 încoace. Neîncetat.

De ce acum această nouă poziționare mai în forță a Rusiei? Ce anume a stârnit furia Moscovei?

Nu sunt un specialist in științele politice, este greu să găsești logica acțiunilor lui Putin.

ADVERTISING

Pot presupune că toată această escaladare se înscrie într-un joc geopolitic mai larg, pe fondul întâlnirilor dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, al evenimentelor din Kazahstan, iată că lumea în ansamblu intră în noul an cu o mulțime de probleme.

În orice caz, noi, aici în Ucraina, înțelegem perfect că nimeni nu ne va apăra teritoriul în locul nostru, așadar că ne putem baza doar pe noi înșine. De fapt, nu pot decât să repet - suntem pregătiți pentru orice se poate întâmpla în acest al optulea an de război.

Ucraina a fost întotdeauna o parte importantă a narațiunii de țară a Rusiei, poate acum mai mult ca niciodată. Credeți că strategia Rusiei joacă și la nivel simbolic? Este important ca Putin să demonstreze că nu renunță la Ucraina?

Ei bine, desigur că da.

Fără Ucraina, ambițiile imperiale ale Rusiei sună ridicol. Este clar că imperiul are nevoie de Ucraina. Este clar că marea ambiție a lui Putin este să încerce să resusciteze URSS sau cel puțin să recreeze simbolic Uniunea Sovietică.

La nivel oficial, la nivelul retoricii și al propagandei, Rusia repetă constant teza că Ucraina și Rusia sunt un singur popor, o singură țară, o singură mentalitate. Există unii cetățeni în Ucraina la care ajunge această retorică.

ADVERTISING

Dar, în general, după 2014, a avut loc o divizare foarte serioasă între Rusia și Ucraina, așa că eu cred că pe Putin nu îl va ajuta niciun fel de propagandă.

În scrierile tale, desenezi portretul unei lumi post-sovietice. A reușit Ucraina să iasă din epoca sovietică, să-și construiască propria poveste, separată de Rusia? Cum se prezintă Ucraina astăzi?

Фото-для-інсти
Foto: Serhii Jadan/ Arhiva personală

În realitate, Ucraina și-a câștigat independența adevărată abia în 2014, după ce a început agresiunea și ocupația rusă.

Acel moment a schimbat dramatic felul în care ucrainenii se văd pe ei înșiși, felul în care își percep țara, felul lor de a gândi. În ultimii șapte ani, noi am trecut, în sens istoric, prin la fel de multe lucruri ca alte societăți în decenii sau mai mult. Chiar și astăzi trecem prin transformări foarte importante.

Este clar că acesta este un proces foarte dificil și foarte dureros, dar probabil că este necesar pentru ca țara să avanseze, să nu mai trăiască în trecut.

Ne-am schimbat foarte mult de la începutul războiului.

Literatura noastră s-a schimbat și ea. Cel puțin, eu acum scriu cu totul altă literatură decât înainte de 2014. Ceva a dispărut și ceva a reapărut. Iar aceste lucruri trebuie reflectate și trebuie reparate. Cred că vor mai apărea cărți pe aceste teme.

Care sunt riscurile pentru Ucraina, în acest moment?

Avem trupe rusești la graniță. În plus, teritoriul nostru are o linie lungă de front, de-a lungul căreia se află două mari corpuri militare rusești. Confruntarea armată continuă. Este obositoare până la epuizare.

Dar este ceva ce motivează oamenii, nu-i lasă să pună garda jos prea devreme. Ucraina își făurește istoria și cu greu mai poate fi intimidată astăzi de tancuri și de artilerie.

Nu există frică în societate. Cu toate că nu există nici liniște și pace.

În Constituția Ucrainei se menționează acum explicit aspirațiile țării la integrarea europeană. Care sunt așteptările pe care le aveți de la Occident? Ce poate face Occidentul pentru Ucraina?

Ucraina nu are mari iluzii cu privire la Occident și la politica occidentală. Liderii occidentali au demonstrat în mod repetat că diplomația și câștigul financiar pot deveni ușor priorități pentru ei.

Politica este o afacere destul de murdară, ne-a învățat să nu ne bazăm pe declarațiile și preocupările politicienilor occidentali.

În iarna lui 2014, Ucraina și-a ales direcția de dezvoltare geopolitică, noi suntem parte a Europei, indiferent de ce cred politicienii Germaniei, Franței sau Americii.

Аратта
Foto: Serhii Jadan (centru)/ Arhiva personală

Despre Serhii Jadan: A debutat în 1995, cu Generalul Iuda. În acelaşi an publică volumul de poezie Citate, urmat de Pepsi (1998). În 2003 îi apare volumul de proză scurtă Big Mac, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) şi altele, pentru care Serhii Jadan a primit peste 20 de premii şi distincţii atât în Ucraina, cât şi în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina, iar volumele sale au fost traduse în peste 15 limbi. În limba română, este tradus de Editura Cartier.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇