Reacția liderilor USR-PLUS după demisia lui Orban. Barna spune că putea să mai aștepte, Cioloș că intrăm într-o nouă fază

Reacția liderilor USR-PLUS după demisia lui Orban. Barna spune că putea să mai aștepte, Cioloș că intrăm într-o nouă fază

Dacian Cioloş, co-preşedinte USR PLUS, a reacționat și el rapid după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul din funcția de premier.

Întrebat cum comentează demisia șefului PNL, mai ales că era condiția pusă de USR PLUS pentru a intra la guvernare (ca nu Ludovic Orban să fie premier), Cioloș a răspuns că era nevoie de un semnal că ”intrăm într-o nouă fază”.

”Nu cred că asta lasă cale liberă așa cum am spus-o și noi azi președintelui României, ca după consultările cu partidele să vină cu o propunere de premier care să însemne un nou început, pentru că despre asta este vorba după alegeri.

Vorbim de un mandat al Parlamentului și de construirea unei majorități care să propună un program de guvernare reformator pentru România și pentru asta era nevoie și este nevoie de un semnal că intrăm într-o nouă fază.

ADVERTISING

Domnul preşedinte va avea, în aceste condiţii, posibilitatea să vină cu o propunere de discutat apoi şi care să construiască o majoritate care mie mi se pare posibilă şi mie mi se pare destul de clară”, a spus Cioloș într-o intervenție telefonică la Digi24.

Totodată, Cioloș a mai spus că USR PLUS vor avea o propunere de premier, pentru că ”ni se pare de bun simț”.

”Ni se pare de bun simț să mergem și noi cu o propunere de premier, inclusiv de candidați pentru pozițiile de miniștri. Vom face o propunere, pentru că ni se pare de bun simț și avem oameni pentru Guvern, dar președintele face desemnarea și vom vedea ce are de gând”, a explicat fostul premier.

ADVERTISING

Propunerea lui Cioloș nu e ”de dragul propunerii”

El a punctat că propunerea Dacian Cioloș pentru funcția de pim-ministru nu este făcută de dragul propunerii, iar în cazul în care va fi desemnat de șeful statului, el își va asuma responsabilitatea.

”Nu este o propunere doar de dragul de a avea o propunere. Dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să îmi asum această responsabilitate (...) În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative. Credem că trebuie să fie un premier reformator, care să accepte un program de guvernare care să reformeze România”, a mai declarat Cioloş.

Dan Barna: Orban putea să mai aștepte

La randul său, Dan Barna a declarat, la aceeași televiziune, că ei își păstrează clar opțiunea ca Dacian Cioloș să fie propunerea de premier.

ADVERTISING

”Mesajul pe care l-am transmis dimineață era acela că e nevoie de un premier credibil, cu imagine care să redea speranța românilor într-o guvernare care să facă reforme în România.

Vom merge la consultări, mergem cu propunerea Dacian Cioloș. Are credibilitate, experiență, bună practică a acelui an când s-a văzut că în România poate exista guvernare decentă. USR merge cu o propunere foarte serioasă și asumată de premier”, a spus Barna la Digi24.

Întrebat dacă e un lucru bun sau nu că Orban și-a dat demisia, Barna a spus că șeful PNL mai putea aștepta până la predarea mandatului noului premier.

Orban demisionează

Ludovic Orban a anunțat luni seară, la 22 de ore de la primele rezultate ale alegerilor parlamentare, că își dă demisia din funcția de premier, pentru a lăsa cale liberă negocierilor pentru formarea unui nou Executiv de centru-dreapta.

Anunțul a venit la scurt timp după ce, de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a spus că, în urma rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, soluția pe care el o vede este o coaliție de centru dreapta, astfel încât PSD să fie exclus de la masa deciziilor.

Românii au fost chemați la urne, duminică, pentru a-și alege senatorii și deputații.

Iată cum a decurs votul în țară. Vezi cele mai importante momente și declarații

Vezi și cum s-a desfășurat procesul electoral în diaspora

Potrivit datelor parţiale de la BEC, PSD se află detaşat pe primul loc, urmat de PNL și USR-PLUS.

SpotMedia.ro vă ține la curent, în timp real, cu rezultatele alegerilor de duminică

Citește mai multe despre alegerile din 6 decembrie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇