Reacțiile liderilor politici după alegerile de duminică: Cum se poziționează, ce negocieri se anunță

Reacțiile liderilor politici după alegerile de duminică: Cum se poziționează, ce negocieri se anunță

Românii și-au ales ales azi reprezentanții în Parlamentul României pentru următorii 4 ani. Urnele s-au închis și am aflat și primele rezultate exit-poll.

Așadar, PSD a obținut cel mai bun scor, pe fondul unui absenteism masiv la vot. PNL este pe locul al doilea, în timp ce USR-PLUS a obținut un scor sub așteptări.

O altă surpriză este intrarea în Parlament a unui partid practic necunoscut – AUR.

Cu toate că rezultate exit-poll arată că liberalii se află pe locul doi, Ludovic Orban a afirmat că este încrezător că PNL a obținut victoria și crede că voturile din diaspora vor face lumină.

PSD, aflat pe primul loc, are deja și propuneri de premier.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante reacții ale liderilor partidelor politice. Rămâneți alături de noi și pentru a afla și primele rezultate parțiale oficiale

23:39 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că este exclusă posibilitatea constituirii unui guvern PSD-PNL. Mai mult, el spune că "aşteaptă ca Ludovic Orban să-şi dea demisia" din funcţia de premier, pentru că "românii au cerut acest lucru prin vot".

ADVERTISING

23:27 - Între timp, în diaspora, procesul electoral care a început de sâmbătă încă e în desfășurare. Până la ora 23.00, în străinătate au votat 264.000 de cetăţeni români.

23:15 - Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, afirmă că prezenţa scăzută la urne a electoratului "este o palmă pentru întreaga clasă politică veche" şi demonstrează faptul că o mare parte a românilor nu mai cred că politica le poate îmbunătăţi viaţa.

23:04 - La fel ca Orban, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, afirmă că PNL a câștigat alegerile.

„PNL a câștigat alegerile! Să înceapă numărarea voturilor oficial. Dragi liberali, păziți voturile românilor! Nu vă lăsați păcăliți de manipulările pesediste. Dragi români, mulțumim”, scrie pe Facebook Ionel Dancă.

22:58 - Deputatul USR Stelian Ion, candidat pentru un nou mandat, consideră că important pentru perioada următoare este formarea unei coaliţii guvernamentale de dreapta, între USR-PLUS, PNL şi posibil PMP şi UDMR. PSD, spune el, trebuie să fie în Opoziţie, astfel încât viitorul guvern să asigure în următorii ani "un parcurs european, reforme, atrageri de fonduri europene".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:46 - Presa internaţională scrie despre surprizele de la alegerile parlamentare din România: PNL și PSD, cot la cot.

22:41 - Liderul USR București, Claudiu Năsui, a anunțat o victorie la alegerile parlamentare în Capitală, chiar dacă spune că prezența la vot a fost afectată de decizia lui Nicușor Dan de a susține PNL.

Potrivit estimărilor USR PLUS, scorul obținut la alegerile parlamentare în București este de peste 30%.

22:30 - UDMR e mulțumit de rezultat. Liderul formațiunii, Humor Kelemen, a declarat că România ar avea nevoie de un guvern stabil cu majoritate parlamentară solidă de centru-dreapta, precizând că nu a primit nicio solicitare pentru negocieri din partea niciunei formaţiuni politice.

El a declarat că primul lucru care trebuie făcut după învestirea Guvernului este votarea legii bugetului.   

22:17 - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că Ludovic Orban nu mai are cum să fie premier și a dezvăluit care sunt cele patru propuneri pe care partidul său le va face.

Potrivit spuselor lui Ciolacu, propunerile PSD pentru postul de premier sunt Alexandru Rafila, Vasile Dîncu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

22:06 - Gabriela Firea i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să formeze un guvern în jurul PSD, spunând că aceasta este voința românilor.

Fostul edil al Bucureștiului consideră că şeful statului ar arăta că nu ține cont de părerea românilor, dacă nu ar face acest lucru.

21:55 - Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a vorbit despre negocierile care vor fi purtate cu USR PLUS pentru realizarea unei coaliții de guvernare.

Întrebat dacă susține varianta Dacian Cioloș, așa cum USR PLUS își dorește, Rareș Bogdan a afirmat că ultimul cuvânt îl va avea președintele Ioannis, dar că PNL îl va susține total pe Ludovic Orban.

21:47 - Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat, duminică seara, după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului de la alegerile parlamentare, că formaţiunea pe care o reprezintă a avut un rezultat bun şi nu va dori să intre în nicio coaliţie de guvernare.

21:40 - Președintele PRO România, Victor Ponta, spune ca vigilența colegilor săi de partid în secțiile de votare reprezintă singurul lucru ce poate acum să ducă partidul în Parlament, după ce exit-poll-ul arată că a obținut 5%.

PRO România va fi în viitorul Parlament, cu o singură condiție – colegii mei din secțiile de vot sa păzească voturile. Partidele mici pierd voturi”, a spus Ponta.

21:21 - Fostul președinte Traian Băsescu a transmis, duminică seara, după ce exit-poll-urile arată că partidul său, PMP, a obținut 5% din voturile exprimate la parlamentare, că scorul final va fi de 7%, fără să spună pe ce se bazează.

21:14 - Deși USR-PLUS a obținut doar 15,9% din voturi la alegerile parlamentare 2020, conform exit-poll, cei doi lideri ai Alianței, Dacian Cioloș și Dan Barna, nu sunt dezamăgiți de rezultate.

Cei doi cer însă „atenție maximă” la numărătoarea voturilor și anunță că nu vor negocia cu PSD pentru guvernare.

21:09 - Premierul Ludovic Orban nu are încredere în rezultatele exit-poll. El a afirmat că PNL a obținut victoria și crede că voturile din diaspora vor face lumină.

„Prezența și rezultatul le vom cunoaște după procesul de numărare a votului. Având în vedere că nu sunt cuprinse voturile înregistrate între orele 19:30 și 21:00 și voturile extrem de numeroase exprimate în diaspora și care continua să se exprime, luând în considerare marja de eroare și toate evaluările făcute, PNL consideră că este câștigătorul acestor alegeri!”, a spus Orban.

21:05 - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara, după aflarea rezultatelor de la exit-poll, că ”românii au arătat că e nevoie de o schimbare” și de ”un guvern capabil, care are soluții”.

”Este nevoie de un guvern capabil, care are soluții și știe să rezolve adevăratele probleme ale românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Rezultate surpriză la alegerile parlamentare

S-au închis urnele în ţară şi rezultatele exit-poll anunţă o ierarhie care răstoarnă sondajele, împreună cu nişte surprize majore în ceea ce priveşte partidele mici.

PSD este pe primul loc, umăr la umăr cu PNL, care era cotat ca favorit în ultimele cercetări sociologice din campania electorală.

Iată ce arată exit-poll-ul realizat de CURS-AVANGARDE pentru:

Camera Deputaţilor

  • PSD – 30,2%
  • PNL – 29,3%
  • USR-PLUS – 16,1%
  • UDMR – 5,6%
  • AUR – 5,3%
  • PMP – 5%
  • Pro România – 5%
  • PER – 1,2%
  • PPU-SL – 1,1%
  • Altul – 1,2%

Senat

  • PSD – 30,3%
  • PNL – 29,4%
  • USR-PLUS – 16,6%
  • UDMR – 5,7%
  • AUR – 5,4%
  • PMP – 5%
  • Pro România – 5%
  • PER – 1,1%
  • PPU-SL – 1%
  • Altul – 0,5%

De menţionat că în exit-poll nu este luată în calcul şi diaspora.

Alegerile parlamentare de duminică au fost marcate de un absenteism major la urne. Practic, avem cea mai scăzută prezenţă la vot din toate timpurile la un scrutin parlamentar. Până la ora 21:00, când s-au închis secţiile de vot din România, au votat doar 31,83% dintre alegători.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇