Presa internaţională scrie despre alegerile din România, la care mai mult NU s-a votat: Stânga este surpriza, dar nu are şanse să facă Guvernul

Presa internaţională scrie despre alegerile din România, la care mai mult NU s-a votat: Stânga este surpriza, dar nu are şanse să facă Guvernul

Presa internaţională vorbeşte despre absenteismul la urne de la alegerile parlamentare din România, pe care îl vede ca o consecinţă a pandemiei, dar şi despre rezultatele „surprinzătoare” ale social-democraţilor şi extremiştilor de dreapta.

TVE, televiziunea naţională spaniolă, notează: „Stânga română este surpriza în alegerile generale şi contestă victoria centru-dreapta”. Spaniolii subliniază că, înainte de încheierea numărării voturilor, opoziţia socialistă PSD conduce PNL, de centru-dreapta, care a pornit ca favorit în alegeri, şi că formaţiunea naţionalistă AUR, debutantă anul acesta, care se caracterizează drept apărătoare a suveraniei României, este marea surpriză.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Cine este AUR, partidul – surpriză de la parlamentare. Liderul său a fost expulzat din R. Moldova și a protestat față de purtarea măștilor

„Chiar dacă va fi confirmată victoria PSD, este puţin probabil ca social-democraţii să poată forma guvernul”, mai scriu spaniolii.

Ei subliniază că preşedintele, care în ciuda obligaţiei constituţionale de a rămâne neutru a făcut campanie pentru PNL, se pronunţă în favoarea unei coaliţii PNL - USR PLUS. 

Cu circa 32%, a fost înregistrat un record negativ al prezenţei la vot în istoria alegerilor din România postcomunistă. Anterior, recordul negativ a fost înregistrat la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani.

TVE scrie că această participare slabă a fost cauzată, în parte, de pandemie, şi că de ea au beneficiat social-democraţii, care au avut bune rezultate în zonele din sud şi sud-estul ţării, unde a fost cea mai mare prezenţă la vot.

PNL, care a ajuns la putere în noiembrie 2019, după ce PSD a fost înlăturat prin moţiune de cenzură, „pare că a plătit” pentru felul în care a gestionat criza sanitară.

Rezultatul este dezamăgitor pentru premierul Orban

BBC titrează: „Opoziţia din România are un avans redus în urma alegerilor”.

Este puţin probabil ca social-democraţii să preia conducerea, având în vedere că partidul prim-ministrului Ludovic Orban are mai mulţi potenţiali aliaţi. Mai multe formaţiuni mici vor influenţa balanţa puterii, ce pare să favorizeze o coaliţie condusă de liberali”.

Şi britanicii vorbesc despre absenteismul la vot, despre intrarea în Parlament a partidului extremist Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi văd posibile două coaliţii: PNL-USR PLUS şi PNL-UDMR.

Analistul Nick Thorpe spune că rezultatul este dezamăgitor pentru premierul Orban şi liberali, dar poate fi suficient pentru a rămâne la putere.

Despre prezenţa redusă la alegerile la care au fost înregistraţi 7.000 de candidaţi pentru 136 de locuri la Senat şi 329 la Camera Deputaţilor  şi despre scorul strâns între social-democraţi şi liberali scrie şi La Repubblica, cotidian italian.

Orban se aşteaptă ca o alianţă cu o formaţiune mai mică să îl menţină la putere

New York Times titrează: „Liderul României este testat prin alegeri strânse”. Prim-ministrul Ludovic Orban „trebuie să îşi menţină alianţa cu un partid mai mic pentru a rămâne la putere, după o surprinzător de strânsă cursă”.

Şi jurnaliştii americani scriu că românii au participat în număr mic la vot. „Partidul lui Orban se aşteaptă ca o alianţă cu o formaţiune mai mică să îl menţină la putere. Orban a promis că va continua eforturile pentru modernizarea ţării, unul dintre cele mai sărace state membre UE, în timp ce va menţine România pe calea pro-europeană.

Dar un rezultat puternic pentru Partidul Social Democrat, care a fost acuzat de mai multe scandaluri politice în ultimii ani, şi venirea în Parlament a unui partid naţionalist au înrăutăţit starea de spirit a multor români. Ei au sperat la un semn clar că ţara lasă în urmă trecutul”.

Jurnaliştii americani au precizat că era puţin probabil ca alegerile vor rezulta cu o majoritate puternică pentru un singur partid. Ei vorbesc de asemenea despre o coaliţie între partidele de centru-dreapta.

„Pentru un timp, părea că România urmează calea Poloniei şi Ungariei şi că urma o formă mai neliberală de democraţie. Dar în 2019, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a fost închis pentru abuz în serviciu şi Guvernul a fost înlăturat după un vot de neîncredere, în octombrie anul trecut”, mai scrie New York Times.

În plus, este subliniat că PNL a fost criticat anul acesta pentru modul în care a gestionat epidemia de Covid-19 din ţară.

România a avut, în ultimii cinci ani, cinci guverne.

Primele reacţii la cald din presa externă au apărut încă de duminică seara. Atunci când PNL şi PSD păreau la egalitate, potrivit exit-poll-ului.

A fost un vot esenţial pentru viitorul ţării în mainstreamul european, scrie Reuters despre scrutinul de duminică.

“Alianţa de centru dreapta USR-Plus a obţinut 15,9% din voturi, potrivit unui exit-poll condus de Curs-Avantgarde, şi ar putea înclina balanţa în formarea unei majorităţi alături de PNL. Un exit-poll condus de INSOMAR arată că PNL are un uşor avans de 32%”, menţionează Reuters.

Şi AFP a notat aseară că rezultatul alegerilor este unul strâns, conform exit-poll-ului CURS-Avangarde.

“Liberalii proeuropeni la putere în România şi rivalii lor social-democraţi sunt cot la cot, creditaţi cu 29 la sută, respectiv 30,5 la sută din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne, prezentat la finalul alegerilor parlamentare de duminică.

Partidul Liberal al premierului Ludovic Orban rămâne totuşi favorit pentru a forma viitorul guvern, aliindu-se cu reformiştii alianţei USR-PLUS, care ar urma să obţină aproape 16 la sută din voturi, conform sondajului realizat de CURS-Avangarde”, scriu jurnaliștii AFP.

Agenţia spaniolă EFE scria că este “egalitate tehnică între conservatori şi socialişti la alegerile din România”.

“Alegerile generale din România s-au încheiat în această duminică la egalitate tehnică, conform exit-poll-urilor, cu 30,5 la sută din voturi pentru Partidul Social Democrat, din opoziţie, şi 29 la sută pentru Partidul Naţional Liberal, aflat la putere, deşi nu s-au numărat voturile sutelor de mii de români din străinătate”, menţionează EFE.

În Italia, RaiNews arăta că în frunte sunt social-democraţii: “În România, Partidul Social Democrat este în frunte la alegerile parlamentare, conform exit-poll-urilor. Urmează Partidul Naţional Liberal, cu 29 la sută, şi alianţa USR-Plus, cu 15,9 la sută”.

“Alegerile parlamentare din România, surprinzător de strânse”, notează şi Bloomberg, adăugând că acest lucru este semnalul faptului că “calea Guvernului către un nou mandat va fi mai complicată decât arătau sondajele”.

Rezultate surpriză la alegerile parlamentare

Biroul Electoral Central a anunțat rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare 2020. Acestea confirmă exit-poll-urile pentru primele 3 poziții, însă diferențele se măresc între partide.

Rezultatele anunţate de BEC la ora 6:30, după numărarea a 95% din voturi, sunt următoarele:

Camera Deputaţilor: PSD – 29,8% PNL- 25,11% USR PLUS – 14,5%

Senat: PSD – 30, 2% PNL- 25,5% USR PLUS – 15%

Iată rezultatele alegerilor parlamentare

Alegerile parlamentare de duminică au fost marcate de un absenteism major la urne. Practic, avem cea mai scăzută prezenţă la vot din toate timpurile la un scrutin parlamentar. Până la ora 21:00, când s-au închis secţiile de vot din România, au votat doar 31,83% dintre alegători.

Asta înseamnă că viitorul Parlament va avea o legitimitate foarte scăzută, mai mică chiar decât în 2020, când la vot au fost 39,43% dintre alegătorii înscrişi pe liste, iar PSD a obţinut o victorie covârşitoare.

Iată cum a decurs ziua alegerilor minut cu minut: cele mai importante declaraţii şi întâmplări neaşteptate din ţară


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!