Cine este AUR, partidul - surpriză de la parlamentare. Liderul său a fost expulzat din R. Moldova și a protestat față de purtarea măștilor

George Simion, liderul AUR, s-a declarat, încă din luna mai, împotriva purtării măștilor. ”Obiceiurile de a purta mască din Asia de Sud-Est nu sunt specifice poporului român, născut să fie liber" crede Simion.
Cine este AUR, partidul - surpriză de la parlamentare. Liderul său a fost expulzat din R. Moldova și a protestat față de purtarea măștilor

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reprezentat surpriza alegerilor parlamentare din 2020, după ce a reușit să intre în Parlament.

Iar scorul obținut, potrivit primelor rezultate parțiale, este unul uimitor, dacă ținem cont de faptul că este practic un partid cvasi-necunoscut.

Partid înființat în urmă cu doar un an

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a fost înființat pe 1 decembrie 2019 de către George Simion, fostul preşedinte al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”.

Pe 24 ianuarie 2020, formațiunea a organizat și primul său congres, în cadrul căruia a fost aleasă conducerea. Astfel, AUR și-a ales doi co-președinți: George Simion și Claudiu Târziu.

ADVERTISING

Vicepreședinți sunt Robert Alecu, Diana Enache, Mihai Rădulescu, Mihail Albișteanu, Alexandru Florian Săraru, Ringo Dămureanu, Marius Dorin Lulea, Adela-Ioana Grăjdeanu-Târziu, Călin Balabasciuc, Cosmin-Teodor Iosub și Ariadna Elena Cârligeanu.

Pe site-ul său, Alianța pentru Unirea Românilor afirmă că își propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceștia, la București, Iași, Timișoara, Cernăuți, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăși existența noastră ca neam.

George Simion, expulzat din R. Moldova

George Simion este cunoscut ca militant pentru unirea României cu Republica Moldova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În luna mai 2015, el a fost reţinut de ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău şi expulzat din Republica Moldova. A fost declarat indezirabil și i s-a interzis intrarea în țară pe o perioadă de cinci ani.

Motivul expulzării sale ar fi fost un marş unionist pe care Acţiunea 2012 voia să îl organizeze la Chişinău.

George Simion a fost catalogat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău drept potenţial pericol pentru stabilitatea ţării.

S-a iscat la acea vreme un imens scandal. Primarul de atunci al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a condamnat expulzarea, afirmând că este convins că gestul autorităţilor moldovene ”va avea o reacţie inversă”.

ADVERTISING

Primul protest organizat de George Simion la București a fost în 2006, pentru susținerea elevilor români de la liceul „Gheorghe Asachi‟ din Chișinău, care erau sub presiunea autorităților comuniste la Chișinău.

Contestatar al măștilor

În luna septembrie, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat un protest în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Universităţii, față de măsura purtării măștilor de protecție.

George Simion spunea că manifestanţii cer „inclusiv revenirea la dreptul de protest„ care „a fost anulat în pandemie”.

De altfel, încă din luna mai, el se declara împotriva purtării măștilor.

Obiceiurile de a purta mască din Asia de Sud-Est nu sunt specifice poporului român, născut să fie liber. (…) Oxigenul reprezintă combustibilul necesar bunei funcționări a întregului sistem imunitar, circulator sangvin și oxigenării sângelui. Masca împiedică oxigenarea suficientă a creierului. (…) Nu mai cred în vectorii de opinie care ne spun de fiecare dată ce trebuie să gândim/ce vrea sistemul actual să gândim”, scria George Simion pe blogul său în luna mai.

Mesaje anti-maghiare

În luna mai 2019, George Simion, alături de reprezentanți ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință și Noua Dreaptă, au intrat cu forța în Cimitirul Militar din Valea Uzului.

Cimitirul fusese închis cu lanț și lacăt de autoritățile locale, conduse de politicieni UDMR.

Aceștia au rupt poarta cimitirului și i-au lovit pe maghiari cu steagurile, spunând că vor să intre pentru a comemora soldații români.

Ulterior, George Simion a postat un video pe pagina sa de Facebook în care le cerea ajutorul oamenilor să sune la poliție pentru că a fost atacat împreună cu alți doi colegi de campanie de către „extremiștii maghiari”.

„Atenție! Colegii mei, colegii mei de campanie au fost loviți și sunt bătuți și sunt târâți pe jos. Suntem trei oameni din campanie, din campania noastră. Eu am fugit, am fost alergat de extremiști maghiari și colegii mei de campanie.

Acești extremiști aleargă după mine în momentul ăsta pentru că eu sunt pe Drumul Județean Harghita și au sărit zece extremiști maghiari să îmi ia telefonul și să ne alunge de aici. Este incredibil! Incredibil! Au venit mai multe mașini de extremiști maghiari și ne aleargă din propria țară, practic.

Nu o să fug, m-am dat mai încolo ca să spun ce se întâmplă aici. Vor să îmi fure telefonul ca să nu am comunicații cu voi. Vă rog, chemați poliția! Suntem la Cimitirul Internațional din Valea Uzului. Chemați poliția aici”, a declarat George Simion într-un video postat pe Facebook.

George Simion a fost lovit de extremistii maghiari la cimitirul eroilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇