După patru ani de dominație a PSD, alegerile din 6 decembrie nu au reușit să schimbe destinul politic al României. Guvernarea PNL din timpul epidemiei de coronavirus a dezamăgit opinia publică, iar social-democrații obțin o treime din voturile celor care au fost duminică la urne.
La sediul PNL, liniștea reprezintă cuvântul care a definit cel mai bine atmosfera de duminică seara. Entuziasmul programat a fost înlocuit cu o îngrijorare glacială.
Iată primele rezultate parțiale de la BEC
Cu câteva minute înainte de a fi date rezultatele exit-poll, Ludovic Orban a deschis geamurile de la etajul unu al impozantei clădiri din Aleea Modrogan, ca și cum ar fi dorit să o aerisească de fumul țigărilor fumate înăuntru.
Vorbea la telefon. A privit spre zecile de reporteri și camere TV aliniate în fața treptelor de la intrarea principală, apoi a închis repede geamurile.
Împreună cu lideri din partid a ieșit disciplinat din clădire la ora 20.57. A asistat la prezentarea primelor proiecții cu rezultatele și, apoi, a ținut un discurs în care a contestat cifrele, spunând că PNL a câștigat alegerile. Numărătoarea oficială nu i-a dat dreptate.
“Rezultatul alegerilor îl vom cunoaşte după finalizarea procesului de numărare a voturilor. (…) PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri, atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor”, a declarat președintele PNL imediat după ora 21:00.
Reacția lui Ludovic Orban după alegerile parlamentare: PNL consideră că este câștigător
Ludovic Orban a venit devreme la sediul PNL. Din jurul orei 17:00, conform unor surse din partid, a ținut legătura cu liderii filialelor și a încercat să mobilizeze activul de partid pentru votul de seară.
Faptul că Marcel Ciolacu a reușit să conducă PSD la o victorie importantă, obținând aproape 2 milioane de voturi dintr-un total de 6 milioane, a fragilizat foarte mult poziția lui Ludovic Orban, atât în ce privește posibilitatea de a fi numit din nou pentru a forma un guvern, dar și în partid.
Pregătirea pentru sărbătoare s-a transformat în înmormântare
O prezență extrem de scăzută la vot, de numai 33%, puțin peste 6 milioane de oameni, a arătat că în țară e o îngrijorare puternică în legătură cu criza provocată de epidemia de coronavirus, dar și o nemulțumire exprimată prin demobilizare în raport cu guvernarea PNL.
În sediul partidului au venit lideri din cercul lui Ludovic Orban, e vorba de Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan. Cu jumătate de oră înainte de apariția datelor din exit-poll, Marcel Vela a ajuns și el. Nu a vrut să răspundă la întrebările reporterilor și s-a grăbit să intre.
AUR, partidul necunoscut care a produs surpriza alegerilor parlamentare
Sediul PNL era împodobit cu o combinație de lumini albastre și galbene, culorile partidului. În curtea vastă a fost ridicat un cort alb cu deschideri largi unde reporterii și cameramanii găseau cafea și apă.
În stânga sediului, a fost montat un ecran uriaș pe care erau proiectate declarații ale lui Ludovic Orban, iar la ora 21:00 au fost prezentate primele proiecții cu rezultatele alegerilor.
Tot acest festivism a avut ceva artificial. Întunericul rece al serii, brăzdat de luminile colorate, n-a putut ascunde măștile de pe fețele celor aflați acolo pentru a fi martorii unui nou început în politica românească.
Klaus Iohannis câștigă cel mai mult
În realitate, am asistat la începutul sfârșitului pentru acest guvern. Klaus Iohannis, președintele României, va prelua rolul de arbitru al formării unei noi majorități.
Pentru miniștri ca Marcel Vela, Nelu Tătaru sau Monica Anisie, mandatul se apropie de sfârșit. Cu toate bunele lor intenții, n-au reușit să răspundă eficient la situațiile critice generate de pandemie în domenii ca siguranța cetățeanului, a sănătății și a educației.
Prezență dezastruoasă la vot: De departe cea mai slabă prezență la parlamentare înregistrată după 1990 în România
Conform primelor rezultate parțiale, există posibilitatea ca PNL și USR-PLUS să poată forma o majoritate împreună în urma celor 3,4 procente primite din diaspora și a redistribuirii masive, cele două formațiuni pot trece de 50% împreună.
Pe de altă parte, PSD nu poate realiza o majoritate chiar dacă va ajunge să controleze 35% din noul Parlament în urma redistribuirii.
În noua situație, influența lui Klaus Iohannis va fi și mai mare pentru că noul premier va avea o majoritate fragilă, expusă la orice fel de mișcări de trupe din Legislativ.
Ludovic Orban a ajuns într-o situație dificilă
A fost o seară grea pentru Ludovic Orban. Alegerile nu i-au consolidat puterea în partid și nici nu mai e sigur de poziția de prim-ministru. Rezultatul sub așteptări obținut de PNL l-a adus într-o situație dificilă.
“Partidele sunt toate preocupate de operaţiunea de centralizare a voturilor, de verificare în secţiile de votare a modului în care se respectă voinţa oamenilor.
Încă nu au început discuţii, negocieri. Cel mai probabil începând cu ziua de luni, după ce vom avea cât de cât informaţii relevante despre raportul de forţe”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL.
Chiar și în cazul în care va fi numit să formeze o nouă majoritate și obține nominalizarea de premier, la prima criză serioasă va fi obligat să demisioneze. Iar crizele se vor ține lanț în 2021, când o populație epuizată de pandemie va dori cu disperare să se întoarcă la o viață normală.
Alegerile din 6 decembrie au fost unice în istoria democrației românești. Peste 12.300 de oameni au murit de la începutul epidemiei. În niciun eveniment de după cel de-Al Doilea Război Mondial nu și-au pierdut viața atât de mulți oameni într-un interval de timp atât de scurt, peste 500.000 de oameni infectându-se cu Covid-19 în aceeași perioadă.
Era imposibil ca o astfel de criză să nu aibă un impact major asupra guvernării, campaniei electorale, prezenței la vot, dar și a opțiunilor politice.
PSD a speculat această criză, nefiind la guvernare, dar având un număr important de parlamentari astfel încât să poată pune presiune pe Executiv.
Cei care au pierdut pot forma o majoritate la limită
PNL și USR-PLUS au pierdut în urma crizei, dar au câștigat destul cât să poată forma o majoritate.
Din păcate, cele două blocuri politice sunt obligate să lucreze împreună, deși există multă ostilitate între ele, conform mai multor surse din PNL.
La ora 23:00, când au intrat restricțiile de circulație în vigoare, la sediul PNL mai erau puțini reporteri. Majoritatea își strângeau echipamentul și se grăbeau spre mașini.
Ludovic Orban a rămas în biroul său, așteptând numărătoarea oficială a voturilor și făcând strategii pentru formarea unei majorități.