Premierul Poloniei: Suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen

Premierul Poloniei: Suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că ţara sa este alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen.

Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia, trebuie să ne întărim flancul estic pentru a ne întări suveranitatea, a mai spus oficialul polonez.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care premierul Nicolae Ciucă și o delegație importantă a guvernului României a participat joi, în Polonia, la o ședință comună a guvernelor celor două țări, eveniment programat înainte de războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Premierul polonez a precizat că la ședința comună de guverne de astăzi, organizată la Varșovia, s-a acordat cel mai mult timp în discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă situaţiei din Ucraina şi ameninţărilor directe care decurg din aceasta, el arătând că statele membre UE trebuie să elaboreze un pachet curajos de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, care să atingă serios economia rusească. 

Premierul Poloniei a mai afirmat că atât el, cât şi Ciucă au fost de acord că ”trebuie să fie sancţiuni pentru întreg sistemul bancar din Rusia, pentru că doar aceasta poate duce la o schimbare profundă în politica rusă, care se caracterizează astăzi printr-un singur lucru, agresiunea”. 

ADVERTISING

”Construim împreună cu România o strategie pentru anii următori, dar şi pentru lunile următoare, despre posibilităţile de obţinere de gaz din alte surse”, a explicat premierul polonez, afirmând că trebuie să fim independenţi, până la finalul acestui an, de gazul din Rusia. 

Premierul polonez a mai spus că ”trebuie să ne şi pregătim pentru alte pericole şi asta depinde de noi”. ”Trebuie să ne întărim flancul estic pentru a ne întări suveranitatea”, a subliniat premierul polonez, precizând că ”Polonia este foarte apropiată de România”. 

ADVERTISING

Noi suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen, Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia şi asta este cheia discuţiilor noastre şi principalul scop al acestei vizite”, a afirmat Morawiecki, adăugând că ”ne aşteaptă vremuri grele”. 

El a precizat că a spus în mai multe rânduri că nu numai gazul va veni prin Nord Stream II şi Nord Stream I.

”Astăzi vedem că prin aceste conducte curge şi sângele oamenilor nevinovaţi”, a afirmat premierul Poloniei, arătând că ”partenerii noştri trebuie să înceteze să mai finanţeze maşinăria de război rusească”. 

Participarea premierului Nicolae Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a documentelor bilaterale

Participarea premierului Nicolae Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a documentelor bilaterale, împreună cu prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki și declarații de presă susținute de cei doi oficiali ????????????????

Publicată de Guvernul României pe Joi, 3 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇