Guvernul Ciucă a trecut cu o majoritate covârșitoare. PSD a atacat PNL chiar în discursul de învestire (Foto & Video)

Guvernul Nicolae Ciucă a primit încrederea Parlamentului, cu un vot covârșitor.
Guvernul Ciucă a trecut cu o majoritate covârșitoare. PSD a atacat PNL chiar în discursul de învestire (Foto & Video)

Dezbaterile putem spune că au fost ca o fereastră spre viitorul scenei politice. PSD a atacat PNL, minoritățile au mulțumit Domnului că s-a încheiat era echipelor câștigătoare, iar Opoziția s-a întrebat retoric ce rost mai are votul românilor dacă indiferent de opțiunile exprimate tot social-democrații guvernează.

La începutul ședinței, Ciucă a citit, poticnit, de pe foaie, programul de guvernare, dar nu înainte de a spune că este ”un moment mult așteptat de toți românii” și că cei care sunt surprinși de această alianță se concentrează pe motivele care îi despart, în timp ce ei au trecut peste ele și au găsit lucrurile care îi unesc.

Nu la fel de prietenos în discurs a fost Ciolacu. El a spus că noul partener de guvernare, PNL, a prăbușit țara în ultimii doi ani, a abandonat milioane de români, dar iată că PSD e responsabil și vine să salveze situația. Lui i-a răspuns liberalul Daniel Fenechiu, care a recunoscut implicit că guvernările PNL au eșuat, dar a dat vina în prima pe sabotajul PSD, iar în a doua pe cel al USR.

Din partea Opoziției, Dan Barna l-a felicitat pe Ciolacu că a reușit ce nici măcar Ion Iliescu nu făcuse, să scoată PNL din istorie. Un discurs emoțional a avut Violeta Alexandru, abia plecată din PNL, care le-a spus foștilor colegi că s-au pesedizat, mințind alegătorii în timp ce-și umplu buzunarele. Ea le-a transmis că banii publici nu pot să le cumpere însă coloană vertebrală, onoare și respect.

Cei de la AUR l-au atacat pe Iohannis, numindu-l ”nașul monstruoasei coaliții”, în timp ce Diana Șoșoacă a ironizat de la tribuna Parlamentului alianța PNL cu PSD: ”Parcă suntem în geometria euclidiană, două paralele se întâlnesc la infinit”. Ea l-a avertizat pe Nicolae Ciucă să nu impună certificatul verde, amenințând că va mobiliza ”cea mai mare nesupunere civică”.

ADVERTISING

După toate aceste declarații, Ciucă n-a mai vrut să ia cuvântul, așa că Ciolacu a dat startul votului. Pentru ca Guvernul Ciucă să fie învestit erau necesare minimum 234 de voturi pentru, iar noul Executiv a primit 318.

La ora 15:00 miniștrii PSD, PNL și UDMR vor fi împreună în fața lui Klaus Iohannis, pentru a jura să-și dăruiască ”toată puterea și priceperea, pentru propășirea spirituală și materială a poporului român”.

Pe seară deja e programată o primă ședință a noului guvern, iar mâine vor avea loc două ședințe, dintre care una pentru rectificarea bugetară.

Amintim că toţi miniştrii propuşi în Guvern şi susţinuţi de alianţa PNL-PSD-UDMR şi minorităţi au fost avizaţi favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate. Înaintea plenului, liderii coaliţiei au semnat, în spatele ușilor închise, acordul politic care prevede modul în care ar trebui să funcționeze Coaliţia Naţională pentru România, în perioada 2021-2024.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la învestirea Guvernului Ciucă. Vă așteptăm alături de noi și de la ora 15:00, când premierul și miniștrii vor depune jurământul la Cotroceni:

Guvernul PSD-PNL-UDMR în fața Parlamentului, pentru votul de învestitură

Guvernul PSD-PNL-UDMR în fața Parlamentului, pentru votul de învestitură.

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 24 noiembrie 2021

14:07 - Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pentru numirea Guvernului Ciucă. La ora 15:00, noul guvern va merge la Cotroceni, pentru a depune jurământul.

13:14 - Nicolae Ciucă vorbește de la tribună:

”Cred că este foarte important, atât pentru noi, membrii Guvernului, dar și dvs, membrii Parlamentului. Am înțeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles recomandările Opoziției, suntem un guvern al României și vom face tot ceea ce este posibil să avem în centrul atenției noastre cetățeanul român și să depășim toate aceste probleme pe care le avem din cauza crizei Covid.

ADVERTISING

Vă rog să ne dați voie să mergem și să ne apucăm de treabă”, a spus Ciucă, în aplauzele Parlamentului.

13:08 - Cu 318 voturi pentru și 126 împotrivă, Guvernul Ciucă a primit încrederea Parlamentului.

ciuca-parlament
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

12:36 - Pe holul Parlamentului, în timp ce în interior se votează Guvernul Ciucă, sunt așezați pe jos, ținându-se de mână, trei dintre cei care au protestat zi de zi în Piața Victoriei, după OUG 13.

Unul dintre ei este Marian Raduna. Ei au avut și un banner, care a fost însă confiscat de staff-ul Parlamentului, agenții încercând, acum, să îi dea afară.

protest-tot-voi-1
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
protest-parlament-banner-1
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

12:12 - Ciolacu îi spune premierului desemnat că poate să aibă ultimul cuvânt, dacă dorește. Ciucă refuză și Ciolacu anunță că începe votul.

12:04 - Alfred Simonis de la PSD vine la microfon pentru a răspunde atacurilor celor de la USR. El îi transmite și Violetei Alexandru că a fost învestită ca ministru în Guvernul Orban cu voturile PSD și că atunci nu mai era deloc rușinată și deranjată.

Celor de la USR le spune că ei sunt cei care au deturnat rezultatul alegerilor, pentru că PSD trebuia să fie de la început la guvernare, având cele mai multe voturi la parlamentare.

”În ceea ce privește OUG 13, haideți să spunem adevărul. Și dvs, dle Barna, și mulți ați fost parlamentari și în mandatul din 2016. La moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va amintesc că nu ați votat, invocând faptul că a dat OUG 14 și atunci e bun să rămână”, a relatat Simonis.

12:00 - Senatorul USR Adrian Trifan se întreabă retoric, de la tribuna Parlamentului, ce rost mai are să votăm dacă indiferent de opțiuni tot PSD ajunge la guvernare.

ADVERTISING

El acuză PNL că a confirmat cele mai rele așteptări pe care le pot avea românii de la clasa politică.

”Colegilor de la PNL și UDMR, știu că unora dintre voi vă e rușine de ce se întâmplă”, le-a transmis celor din sală Trifan.

11:43 - Diana Șoșoacă ironizează de la tribuna Parlamentului alianța PNL cu PSD: ”Parcă suntem în geometria euclidiană, două paralele se întâlnesc la infinit”.

Ea contestă și faptul că Guvernul are o singură femeie în componență, dând vina pe faptul că e un ”guvern militar”. Din acest motiv, ea spune că nu va vota Guvernul, pentru că nu vrea și dictatură militară, după cea sanitară, și amenință cu nesupunere civică, dacă va fi adoptat certificatul verde.

”În momentul în care veți avea pașaportul verde aprobat în Parlament și veți impune vaccinarea obligatorie, vă spun ca eu personal, și cred că și George Simion, voi scoate cât de mulți români pot în stradă și aveți cuvântul meu că veți avea parte de cea mai mare nesupunere civică, prin care poporul român să-și recâștige libertatea, că tot vine 1 Decembrie”, a amenințat senatoarea.

sosoaca-discur-guvern-ciuca
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

11:39 - Claudiu Târziu, de la AUR, contestă că un general, chiar dacă în rezervă, conduce Guvernul. Totodată, el spune că și din punct de vedere politic noua alianță nu este una care să lucreze pentru români: ”Armata politică din spatele generalului Ciucă este una compromisă. O nouă și monstroasă coaliție s-a născut”, declară Târziu, adăugând că din această cauză Klaus Iohannis nu va putea fi demis.

AUR va vota împotriva Guvernului Ciucă.

11:26 - Un discurs emoționant, cu vocea tremurândă, a susținut Violeta Alexandru, care a demisionat din PNL, alături de echipa lui Ludovic Orban.

”Să știți că nu suntem toți la fel, nu este totul despre bani și despre aruncat cu banii în stânga și în dreapta, cu banii românilor care muncesc, sub stindardul investițiilor. (…)

Acum, mă uitam la Florin Roman cum îl aplauda pe dl președinte Ciolacu. Mă uitam la colegii mei liberali cărora le spuneam vă place cum dl Ciolacu la fiecare frază vorbește despre PSD, nu despre guvern? PSD face, are grijă de români, e alături de dvs…liberalii de la PNL aplaudau.

Nu suntem la fel, stimați români, chiar nu suntem la fel. Există ceva ce banii publici nu vor putea cumpăra niciodată - coloană vertebrală, onoare și respect pentru cuvântul dat.

Sunt om care a stat în piață în frig împotriva dlui Grindeanu pe care PNL l-a acceptat în Guvern. Dl. Bode aplauda când PSD ținea discurs, Florin Roman stă lângă Gabriela Firea. Cea care îi spunea președintelui Iohannis că nu are o familie normală pentru că nu are copii primește acum portofoliul, culmea ironiei, Ministerul Familiei!

Sunt un om care a stat în piață, în frig, alături de bucureșteni și de români, am fost la mitingul diasporei, mitingul unor oameni care au protestat față de acest stil pesedist de a minți și de a face promisiuni și pe de lături umplându-și buzunarele. Asta face PNL și colegii mei stăteau cu ochii în jos și se făceau că își verifică telefoanele.

Rog pe toți liberalii care au coloană vertebrală să se uite bine la ceea ce fac”, a spus Violeta Alexandru.

11:17 - Liderul grupului minorităților naționale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, anunță că de această dată au de gând să se implice activ în guvernare, așa că le transmite celor care vorbesc doar de guvernul PNL-PSD-UDMR să se obișnuiască să pună în formulă și a patra componentă.

”Slavă Domnului, s-a încheiat! S-a încheiat un an marcat de lupte absurde, cu lăcomie, duse, cu tot felul de echipe, unele câștigătoare, altele câștigătoare-câștigătoare. S-a încheiat. Gata! Avem în sfârșit o guvernare stabilă.

Și nu m-ați auzit spunând în 25 de ani lucrul ăsta, pentru că niciodată în 25 de ani nu am trecut printr-un an ca cel care, slavă Domnului, s-a încheiat. E pentru prima dată când intenționăm să avem o contribuție extrem de activă în guvernarea asta, ceea ce n-am făcut până acum”, a anunțat Pambuccian.

11:02 - La tribună a venit liderul AUR George Simion.

”Unde este Florin Cîțu, unde s-a ascuns? Unde este micuțul, unde a plecat Florin Cîțu? Probabil este cu dl Klaus Iohannis, l-a trimis la produs? Ce s-a întâmplat? (...) Va urma o opoziție la dictatura lui Klaus Iohannis”, precizează Simion, care speră să avem curând suspendarea lui Klaus Iohannis și alegeri anticipate.

10:54 - Ia cuvântul Dan Barna:

”Dle Marcel Ciolacu, încep prin a vă felicita pentru achiziție. Nu e ușor să convingi echipa câștigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei. Ați reușit dle Ciolacu ceea ce nici Ion Iliescu nu a fost capabil să facă, ați scot PNL din istorie și l-ați pus la buzunarul de la piept al PSD. Și pentru asta meritați aprecierea.

E pentru prima oară când PNL predă guvernarea de bună voie și nesilit de nimeni și, odată cu ea, și demnitatea pe care o mai avea. Ați descoperit disperarea penelismului, penelismul înseamnă ambiție fără rațiune și un salt absurd în afara realității”.

Barna spune că Iohannis a nășit această alianță și se arată mirat că nu se află azi în Parlament, la ”botezul noului FSN”.

”Pentru președintele României, țara este un material didactic, o plastilină pe care, oricum o modelează, rezultă tot PSD la guvernare”, acuză Barna.

El nu dă viață lungă acestei noi coaliții și spune că USR va fi acolo să facă curat după ei.

dan-barna-investire-guvern-ciuca
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

10:49 - De la PNL ia cuvântul Daniel Fenechiu, care îi răspunde lui Ciolacu și spune că prima guvernare PNL a fost minoritară și sabotată de PSD, iar a doua guvernare a fost sabotată de USR.

”Suntem astăzi într-un moment care poate fi numit momentul zero. (...) Cel mai important lucru este să le spunem românilor adevărul, să venim cu soluții raționale și realiste, să fim onești unii cu alții și să luăm acele măsuri care să ducă la creșterea nivelului de trai al românilor”, spune Fenechiu.

10:37 - Vorbește Marcel Ciolacu.

ciuca-ciolacu-parlament
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Astăzi România se află într-un punct critic. E unul din acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimba cursul națiunii pentru anii următori. Au fost doi ani pierduți, doi ani de încercări eșuate, doi ani de instabilitate, de criză economică și sanitară, în care milioane de români au fost abandonați de stat.

Suntem într-un punct critic care necesită o decizie fundamentală. PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România (aplauze), de aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea și a stabiliza țara.

Am acceptat această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate și, de aceea, am decis să intrăm cu prima linie a partidului: medici de excepție, profesioniști din mediul privat. PSD știe să guverneze. Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit să reparăm dezastrul altor guvernări”, spune Ciolacu.

Liderul PSD continuă să atace guvernarea PNL din ultimii doi ani, susţinând că doar bogații au dus-o bine, în timp ce ceilalți au luptat singuri cu greutățile: ”România trăiește în sărăcie, foame și frig”.

ciolacu-grindeanu
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

10:15 - Ciolacu îl invită la tribună pe Nicolae Ciucă, în aplauzele sălii. Ciucă începe să prezinte, de pe foaie, noul guvern.

ciuca-discurs-parlament
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem în sfârșit să oferim predictibilitate și să garantăm stabilitatea și dezvoltarea României prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua pentru binele cetățenilor.

Îmi doresc să fie prima zi a unei abordări ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii din acest guvern, ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească.

Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliția de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart decât motivele care ne apropie. Noi, cei care suntem azi în fața dvs pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc.

Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și aversitate politică se află interesul românilor.

Pandemia ne-a învățat un lucru, acela că timpul este prețios. Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înțeles să venim în fața dvs cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanția că lucrurile vor intra în normal și că vom avea stabilitate în perioada următoare.

Am venit astăzi în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare propus, arătăm că punem pe primul loc interesele românilor și ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe direcții de acțiune”, a spus Ciucă, la începutul discursului, după care a început să citească măsurile asumate în programul de guvernare.

La final, Ciucă urează la mulți ani tuturor românilor, de Ziua Națională, ce va avea loc peste 6 zile.

10:10 - Marcel Ciolacu declară deschisă ședința. Din cei 466 de deputați și senatori și-au înregistrat prezența până în acest moment 298.

10:07 - Ciucă și miniștrii săi și-au ocupat locurile în Parlament. Din când în când parlamentari de la cele trei formațiuni trec să îi salute.

ciuca-discutii
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

09:53 - Liderii PNL, PSD, UDMR și ai minorităților au semnat, în biroul lui Ciolacu, acordul Coaliției Naționale pentru România. La ieșire, a vorbit cu jurnaliștii Florin Cîțu, care este încă premier. El a fost întrebat de ce semnarea s-a făcut în spatele ușilor închise.

”Nu e nevoie de tam-tam, e nevoie să avem guvern cât mai repede”, a răspuns Cîțu.

Întrebat ce le transmite românilor care au votat PNL pentru că formațiunea a promis că va scoate PSD de pe scena politică, iar acum guvernează alături de social-democrați, Cîțu a răspuns: ”Eu cred că românii ne-au votat pentru principiile liberale și în această coaliție PNL va lupta pentru aceste principii”.

09:42 - Înaintea votului în Parlament, liderii formațiunilor se reunesc în biroului președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a semna acordul politic care prevede cum va funcționa coaliția până în 2024.

Acordul prevede ca pe 25 mai 2023 PSD preia conducerea Guvernului, până la alegerile parlamentare din 2024. Amintim că 2024 este un an care se întâmplă o dată la 20, în care vor avea loc toate alegerile din România: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇