Olaf Scholz devine al nouălea cancelar al Germaniei. Reacţii de la liderii din întreaga lume, inclusiv Iohannis

Olaf Scholz devine al nouălea cancelar al Germaniei. Reacţii de la liderii din întreaga lume, inclusiv Iohannis

Social-democratul Olaf Scholz a fost numit, miercuri, al nouălea cancelar al Germaniei, într-o scurtă ceremonie care a avut loc la Berlin.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier l-a învestit pe Scholz la Palatul Bellevue, iar noul cancelar urmeză să revină în Bundestag pentru a depune jurământul.

Anterior, miercuri, parlamentarii l-au ales pe Scholz în funcţia de cancelar, cu 395 de voturi pentru şi 303 împotrivă. El va conduce un guvern de coaliţie de centru-stânga, format din social-democraţi (SPD), ecologişti (Verzi) şi liberal-democraţi (FDP).

ADVERTISING

Angela Merkel se retrage astfel din politică, după ce a condus 16 ani cea mai mare economie din Europa. Blocul său conservator, CDU/CSU, trece în Opoziţie.

Felicitări de la liderii din întreaga lume

Lideri din întreaga lume i-au transmis felicitări noului cancelar al Germaniei.

"Felicitări, Olaf Scholz, pentru alegerea ta şi numirea în funcţia de cancelar federal. Îţi doresc un început bun şi mă bucur să ne continuăm colaborarea cu deplină încredere pentru o Europă puternice", a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter. Ea provine din rândurile Uniunii Creştin Democrate germane (CDU) a fostului cancelar, Angela Merkel.

Și preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Olaf Scholz şi a transmis că aşteaptă cu nerăbdare colaborarea cu acesta pe viitor în Consiliul European, cât şi la nivel bilateral.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Felicitări Olaf Scholz pentru alegerea în funcţia de cancelar federal. Aştept cu nerăbdate viitoarea noastră colaborare în Consiliul European şi cea la nivel bilateral”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat alegerea lui Scholz. "Dragă Olaf, să scriem împreună continuarea. Pentru francezi, pentru germani, pentru europeni. Ne vedem vineri!", a scris Macron pe Twitter.

Palatul Elysee a confirmat că preşedintele Macron se va întâlni, vineri, cu noul cancelar german la Paris şi că "vor examina împreună modalităţile de reangajare a Rusiei în cadrul formatului +Normandia+" dintre Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, căruia Joe Biden "i-a acordat sprijinul deplin".

ADVERTISING

Și Kremlinul şi-a exprimat dorinţa de a stabili o "relaţie constructivă" între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi noul cancelar. "Contăm pe o continuitate", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Totodată, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la promovarea relaţiilor între ţara sa şi Germania la un nou nivel. El a arătat că Beijingul ar dori să profite de ocazia aniversării a 50 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, anul viitor, pentru consolidarea şi aprofundarea încrederii politice reciproce, pentru extinderea schimburilor şi a cooperării.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇