Istoricul Thierry Wolton avertizează asupra pericolului care vine dinspre China: E miza următorilor ani

Istoricul Thierry Wolton avertizează asupra pericolului care vine dinspre China: E miza următorilor ani
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Acest moment pe care îl trăim, cu extrema dreaptă zdruncinând societățile occidentale, este o mană cerească pentru Putin. Orice întărire a extremei drepte favorizează planurile sale, cel mai important fiind dezintegrarea Uniunii Europene, avertizează istoricul francez Thierry Wolton.

Acesta este scenariul catastrofă, dar nu este sigur, continuă el, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Thierry Wolton
Foto: Alexandru Nistor

Publicistul și istoricul francez Thierry Wolton, specializat în crimele comunismului și chipurile pe care le ia în istorie, analizează cum au ajuns Franța și Germania vulnerabile politic, după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile la Paris și a luat un scor istoric în Germania, clasându-se pe locul al doilea, cu un succes notabil mai ale în fosta Germanie de Est.

Thierry Wolton, tradus în limba română la Humanitas, e preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident. A scris, printre altele, Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999; trad. rom. Roșu-brun: Răul secolului), Le KGB au pouvoir: Le système Poutine, (2008; trad. rom. KGB-ul la putere: Sistemul Putin, Humanitas), Une histoire mondiale du communisme, vol. 1–3 (2015–2017; trad. rom. O istorie mondială a comunismului, Humanitas, vol. 1, 2018, vol. 2, 2019), Le négationnisme de gauche, (2019, trad. rom. Negaționismul de stânga, Humanitas 2019).

„Istoria dovedește că democrațiile, oricât de slabe ar fi ele, găsesc adesea resurse nebănuite pentru a se redresa și, în final, pentru a învinge. Aceasta este versiunea optimistă.

Doar că Europa nu mai este în centrul lumii. Totul se joacă acum în Asia, iar amenințarea chineză este mult mai importantă și mai periculoasă decât amenințarea rusă. Este vorba de o schimbare de echilibru la nivel global, asupra căreia vechea Europă nu va avea nicio influență, ba chiar va fi principala victimă.

ADVERTISING

Ce este liniștitor este că Putin nu are mijloacele ambițiilor sale, ce este îngrijorător este că China comunistă își dă mijloacele pentru ambițiile sale, adică instaurarea unei noi ordini mondiale în care va fi lider.

Acesta este miza următorilor ani. Este trist și deplorabil să ne gândim că Europa riscă să nu poată influența pentru a contracara această lume care va veni. Dar sper sincer să mă înșel".

Interviul integral cu Thierry Wolton: Cum eșuează locomotiva franco-germană a Europei. Îngrijorarea majoră nu vine de la Putin Interviu cu istoricul Thierry Wolton

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇