Invazia Capitolului: Michelle Obama denunță indulgența poliției

Invazia Capitolului: Michelle Obama denunță indulgența poliției

Fosta primă doamnă americană este revoltată de comportamentul președintelui în funcție, însă, mai mult decât atât, se declară frapată de diferența de tratament față de manifestanții pro-Trump, comparativ cu cei afro-americani.

Pentru a denunța invazia Capitolului din Washington, Michelle Obama a scris pe rețelele de socializare, denunțându-l pe Donald Trump și pe susținătorii săi care au participat la vandalizare.

Ea spune că vrea, în calitate de afro-americană, să-și exprime consternarea față tratamentul moderat pe care autoritățile de poliție l-au rezervat acestor militanți, în mare măsură de extremă dreapta (au fost 52 de arestări în total), scrie Le Soir.

ADVERTISING

Diferențele mari dintre un protest alb și unul negru

Postând pe Instagram, fosta primă doamnă începe spunând că s-a trezit miercuri bucurându-se foarte mult de proaspăta victorie a democratului Raphael Warnock, acum senator din Georgia.

Într-adevăr, este pentru prima dată când un afro-american câștigă în statul în care s-a născut Martin Luther King.

Dar odată cu invazia Capitolului, ore mai târziu, bucuria a cedat loc fricii.

„Am urmărit o bandă organizată, violentă și furioasă din cauza pierderii alegerilor, asediind Capitolul Statelor Unite. Au fluturat cu mândrie steagul trădător al Confederației în sălile Congresului. Au profanat inima guvernului american ”, spune ea, indignată de imaginea acestui simbol al erei sclavilor.

ADVERTISING

Dar ceea ce a revoltat-o cel mai mult, dincolo de infracțiunile comise, este următoarea scenă: „când autoritățile au recâștigat în cele din urmă controlul asupra situației, insurgenții și membrii acelor bande au fost însoțiți din clădire nu în cătușe, ci lăsați liberi să plece și să facă ce doresc”, notează ea, subliniind diferența de tratament a forțelor de poliție față de mișcarea Black Lives Matter.

„Pentru cei care au numit nepatriotic gestul de a îngenunchea într-un protest tăcut, pentru oricine se întreba de ce trebuie să ne amintim că viețile negre contează, [ziua de miercuri] a fost un semn dureros de clar că unor americani le este, de fapt, permis să denigreze steagul și simbolurile națiunii noastre. Trebuie doar să arate în felul în care trebuie ”.

ADVERTISING

Condamnarea trecutului și privirea către viitor

Michelle Obama îl ia apoi în vizor pe Donald Trump, care este acuzat că a provocat haos pe Dealul Capitolului.

„Acea zi a fost împlinirea dorințelor unui președinte infantil și neloial față de patrie, care nu poate suporta adevărul propriilor eșecuri. Și stricăciunile sunt ofrande la picioarele partidului și ale mass-media care l-au încurajat cu bucurie, pe deplin conștienți de posibilitatea unor consecințe precum acestea ”.

În încheiere, ea speră că președinția lui Biden va fi de bun augur pentru zile mai bune și face un apel către responsabilitatea tuturor de a trece cu bine acest test:

„Depinde de noi să ne jucăm rolul. Să întindem mâna. Să ascultăm. Și să prețuim adevărul și valorile care au împins întotdeauna această țară înainte. Va fi un proces inconfortabil, uneori dureros. Dar dacă o facem cu dragoste adevărată și statornică pentru țara noastră, s-ar putea să putem începe să ne vindecăm ”.

Citește textele zilei pe Spotmedia.ro

Once a loser în America, nu mai ai cale de întoarcere. Cum a ajuns Trump în câteva ore nomina odiosa, de care se leapădă toți și unde e capcana pentru democrați – Interviu video

De la deznădejde la speranță, prin luptă

Campania de neîncredere


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇