Până la intrarea violentă a protestatarilor în Capitoliu, era un lucru bun pentru un republican să fie asociat cu Donald Trump.
Câteva ore au trebuit pentru ca Trump să treacă în rândul loser-ilor pentru care America nu are nicio milă: toți s-au lepădat de președintele devenit o rușine pentru americanii care s-au simțit lezați în ceea ce ei consideră important: simbolurile și mândria de a fi american.
Citește și alte interviuri semnate de Magda Grădinaru
Statele Rușinate ale Americii, așa ar descrie Alin Fumurescu, profesor de științe politice la University of Houston, reacția de bumerang pe care a avut-o inconștiența lui Donald Trump de a merge până în pânzele albe cu încurajarea revoltei populare față de rezultatele alegerilor câștigate de Joe Biden.
S-au făcut comparații, au apărut metafore și lamentații în registrul grav: Democrația se prăbușește în America! Până una, alta, se prăbușește Donald Trump, ca-ntr-o tragedie grecească, în zgomot și iremediabil. Pentru că, spune Alin Fumurescu în dialogul video cu SpotMedia.ro, once a loser în America, nimic nu te mai salvează.
Cele mai importante idei din interviul video:
Despre democrație în America: ”Nu s-a prăbușit democrația în America, nu s-a fisurat. Democrația nu a fost în pericol acum.
Într-adevăr, imaginile au fost șocante, mă bucur însă că nu au degenerat mai tare, mă temeam să nu se întâmple ceva mai grav, având în vedere că suporterii lui Trump erau cei care vin cu arme și mă gândeam să nu scape de tot situația de sub control.
Mai exista posibilitatea unor confruntări violente între cei proTrump și antiTrump, în Washington DC. Din fericire, nu s-a întâmplat așa, mai ales datorită interzicerii ieșirii după ora 18. A fost mult mai puțin grav decât putea să fie.
Democrația a sughițat, să spun așa, pentru câteva ore în America”.
A fost o tentativă de lovitură de stat? - ”Nu există niciun fel de element care să fie comparabil cu o lovitură de stat.
Armata nu a fost în niciun fel implicată, nici măcar nu s-a încercat implicarea armatei în actele de vandalism, că asta a fost, vandalism.
Oamenii aceia nu aveau foarte clar în minte ce ar urma să facă în Capitoliu. Și-au făcut poze. Nu știau nici ei ce vor, nu încercau să dărâme democrația și asta mi se pare interesant, ei încercau, în mintea lor, să salveze democrația.
Ei considerau că alegerile au fost fraudate și cereau să se renumere voturile, dar nu au contestat principiile democratice nicio secunda. Revolta lor nu a fost una antidemocratică, ci una prodemocratică, prost înțeleasă, dar prodemocratică.
Nu a fost o încercare de lovitură de stat, pentru că asta ar presupune să încerci să schimbi Guvernul, să implici Armata – nu a existat așa ceva.
Trebuie să ne ferim să ne inflamăm prea repede și să folosim cuvinte mari”.
Comparația cu mineriadele: ”Primul meu gând exact ăsta a fost: mineriadele. Am fost la amândouă mineriadele, am fost arestat la Casa Radio.
După aceea, am stat și m-am gândit: minerii, de fapt, erau antidemocratici, au mers să distrugă Piața Universității, un protest care era legitim, și să facă curățenie și au vrut să dea jos Guvernul Roman, ceea ce au și făcut până la urmă. Intenția declarată era antidemocratică.
Se poate face o paralelă din punct de vedere al incitării. Donald Trump nu poate fi acuzat pentru că a spus: Intrați în Capitoliu.
Tragica prăbușire a lui Trump: în câteva ore, toți s-au lepădat de președintele devenit o rușine
”În acest interval de ore, de la 12, 13 până la 8 seara, opinia publică s-a întors dintr-o dată împotriva lui Trump, cu un efect de bumerang extraordinar.
De ce? Pentru că au fost atacate simbolurile Americii. Or, de astea nu te atingi. Aici s-a fript major și Trump, la un moment dat, a realizat și el că a mers prea departe, a scăpat situația de sub control, duhul a ieșit din lampă și nu-l mai poate băga înapoi. A doua zi, a dat un comunicat în care s-a dezis.
În schimb, toți republicanii, începând cu Pence, au ținut niște discursuri după ora 8 seara, absolut impresionante, discursuri de oameni politici absolut responsabili.
Ceea ce mi-a dat speranțe a fost că atât republicanii, cât și democrații, pentru câteva ore cel puțin, au renunțat la atacurile violente, amintindu-și că sunt toți americani și în aceeași barcă.
Americanii au fost atacați la coarda sensibilă, să spun așa. Au fost rușinați, dar rușinați în sensul pozitiv, pentru că au înțeles, măcar pentru câteva ore, mesajul și au încercat să depășească discursurile super-partizane.
Până a intra protestatarii în Capitoliu, era un lucru bun pentru un republican să fie asociat cu Trump, mai mult sau mai puțin. Oricum, nu erau republicanii împotriva lui.
În câteva ore, toată lumea a simțit că opinia publică s-a întors împotriva lui Trump și toți republicanii s-au lepădat de Trump. Trump a devenit un nomina odiosa, cu el nu mai vrei să ai nimic de-a face, încerci să ștergi trecutul odios”.
E realistă și utilă destituirea lui Trump sau mai degrabă e folositoare simbolic, ca o pedeapsă exemplară?
Invocarea Amendamentului 25, Secțiunea a patra: ”Nu s-a mai întâmplat asta, numai în filme am văzut. Teoretic, vicepreședintele, împreună cu jumătate din membrii Cabinetului, pot nu să îl destituie, ci să îl declare pe președinte inapt pentru serviciu și să îl scoată din serviciu.
Se vorbește și despre impeachment, care teoretic ar merge mult mai rapid acum.
Aici și eu stau în cumpănă, pentru că, pe de o parte, ar fi bine să fie un exemplu de rușinare publică, “cine face ca Trump, ca Trump să pățească”. Pe de altă parte nu ajută la reconcilierea națională, decât dacă atacurile rămân concentrate exclusiv pe Trump ca persoană, nu pe Partidul Republican.
Dacă reușesc cumva să-și croiască mesajul public încât să fie limpede că “noi cu republicanii nu avem nimic, ci numai cu persoana lui Donald Trump”, atunci poate că ar fi un lucru bun.
Dar am văzut că începe să se dezumfle entuziasmul, m-am uitat dimineață la știri, pentru că e destul de complicat tehnic, pentru că trebuie respectați o serie de pași procedurali care iau timp”.
S-a descurcat Biden la a capitaliza valul de “rușinare publică” a lui Trump ? Dar la mesajul împăciuitor, la începutul acelui proces de vindecare ?
”Da, a avut o intervenție chiar în timp ce Capitoliul era evacuat și încercau să restabilească ordinea și a avut un mesaj foarte bun, blând, dar totuși serios, împăciuitor, după care nu a mai ieșit în public. Nu știm care e poziția lui vizavi de „impeachment” sau de Amendamentul 25. Sunt și eu curios ce urmează să se întâmple și felul în care vor gestiona atât Biden, cât și Kamala Harris, care e mult mai vocală și energică”.
Ce s-a întâmplat acum este în măsură să provoace un moment zero pentru America? Dacă ne uităm la alegeri, există două jumătăți aproape perfect egale, dar și incompatibile, de vreme ce au o viziune atât de diferită a ceea ce este democrația. Fiecare crede că protejează democrația din America.
”În mod clar, SUA au suferit o palmă majoră de imagine în opinia publică internațională. Au pierdut enorm ca imagine pe plan extern, asta e dincolo de orice îndoială, și va lua mult timp să se repare.
Pe mine ce mă îngrijorează personal este faptul că democrații au controlul celor trei instituții: Președinția, Senatul și Camera Reprezentanților. Asta a fost tot timpul un lucru rău, chiar și când republicanii le-au avut pe toate trei, la rândul lor. În momentul când le ai pe toate, întinzi coarda prea mult într-o singură direcție, pentru că ai toate pârghiile.
M-aș bucura foarte mult dacă democrații ar înțelege din ceea ce s-a întâmplat miercuri că nu se poate întinde coarda prea mult, pentru că și protestele Black Lives Matter și altele nu au fost chiar atât de diferite, orice ar zice Biden.
Poliția a acționat și acum, atât cât a putut, aici e o diferență de jurisdicție și nu știau ce să facă. Pentru că dacă deveneau prea violenți cu protestatarii, ei intrau la pușcărie. Înainte Poliția era acuzată de excese, se spunea “defund the police”, dacă se poate să se anuleze complet Poliția, iar acum lumea se întreabă „unde e Poliția”. Nu le poți avea pe amândouă în același timp.
Speranța mea e ca democrații să înțeleagă că nu au procedat chiar bine în vară când au încurajat și au mângâiat pe creștet toate excesele și vandalismele petrecute atunci.
Este o capcană foarte mare acum. David Axelrod, eminența cenușie din spatele lui Obama, a spus miercuri că este o lecție și pentru democrați, ce trebuie să reconsidere cum au procedat astă vară.
El nu poate fi acuzat de simpatii trumpiste sau republicane, în niciun fel, dar nu e un prost. Trebuie trase concluzii, atât de către democrați, cât și de către republicani. Am dubiile mele, tocmai pentru că acum se simt pe cai mari și s-ar putea să abuzeze, în loc să învețe”.
Ar putea escalada altfel situația din America? Odată cu Trump, dispar și condițiile de posibilitate ale liderilor de tip Trump sau ale discursurilor de tip Trump?
”În primul rând, Trump este greu de imitat. Omul asta are stilul lui unic, degeaba te străduiești să pari Trump. Din fericire, evenimentele de miercuri vor lăsa o urmă adâncă în mentalul colectiv american și nu cred că cineva se va mai încumeta să facă ceva asemănător, în același stil ca Trump.
Eu acum sunt mai îngrijorat de excesele pe partea stângă decât de pe partea dreaptă, care și-a servit lecția și va sta cuminte câțiva ani.
Excesele de pe stânga nu ar face decât să prezerve polarizarea între cele două Americi.
Sper să putem trece cumva peste această polarizare, care este o premieră istorică de după războiul civil sau măcar din ultimi 70 -100 de ani de când nu am mai avut o asemenea polarizare”.
Cine profită din această criză în lume? Am văzut cum Rusia și China dau lecții Americii despre democrație.
”Mi se pare fascinant, evident că te așteptai la astfel de reacții. Am văzut și acele twittere foarte simpatice cu Statele Unite care ar trebui să ocupe Statele Unite pentru încălcarea democrației, dar astea erau făcute de americani.
Ceilalți vor încerca să profite, evident, o imagine e greu să încerci să o schimbi cu cuvinte raționale. Dar America a demonstrat încă o dată că are o democrație puternică, se bazează pe reguli, nu se pot chiar călca în picioare Constituția și simbolurile. Acesta este mesajul pe care americanii ar trebui să-l promoveze în afară”.
Trump se poate reinventa politic?
”Nu cred. Dacă va fi ”impeached”, nu va mai avea voie să candideze la nicio funcție publică. De aceea, mulți insistă cu chestiunea asta. În America, când ești loser, loser rămâi. Mai ales, după ce Trump a pierdut cum a pierdut, posibilitatea de a mai reveni în prim-planul politicii este zero.
Va mai încerca în primul rând să scape de pușcărie și apoi să capitalizeze pe partea de show, pe canale de televiziune. Fie să-și creeze propriul post, fie să fie invitat permanent, ceva de genul acesta”.
Citeşte mai multe informaţii despre situaţia din SUA: