Încă o lovitură pentru Boris Johnson, după un nou eșec în alegeri. Liderul conservatorilor demisionează

Încă o lovitură pentru Boris Johnson, după un nou eșec în alegeri. Liderul conservatorilor demisionează

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a fost înfrânt, vineri, în două alegeri legislative parţiale, în urma cărora preşedintele formațiunii, Oliver Dowden, şi-a dat demisia.

Rezultatul alegerilor reprezintă o nouă lovitură pentru liderul britanic, care probabil va reînnoi speculaţiile cu privire la viitorul său politic.

Înfrângerile sugerează că actuala coaliţie electorală reunită de Johnson la alegerile naţionale din 2019 s-ar putea destrăma după luni de scandal, relatează Reuters.

ADVERTISING

Conservatorii au pierdut o majoritate de peste 24.000 de voturi la Tiverton şi Honiton, într-o zonă tradiţional conservatoare din sud-vestul Marii Britanii, fiind învinşi de liberal-democraţii de centru, care şi-au asigurat o majoritate de peste 6.000 locuri.

Liberal-democraţii au spus că a fost cea mai mare majoritate obţinută vreodată la alegerile parlamentare parţiale britanice, situaţie care denotă că alţi parlamentari conservatori ar putea risca să-şi piardă locurile în fieful sudic al partidului.

ADVERTISING

”În această seară, oamenii din Tiverton şi Honiton au vorbit în numele Marii Britanii. Au transmis un mesaj puternic şi clar: este timpul ca Boris Johnson să plece şi să plece acum”, a declarat candidatul câştigător al liberal-democraţilor, Richard Foord.

În fieful nordic Wakefield, laburiştii din opoziţie i-au învins şi pe conservatori.

Cele două alegeri parţiale au constituit prima şansă a alegătorilor de a-şi exprima opinia cu privire la Johnson, de când un raport al Guvernului de luna trecută a dezvăluit organizarea unei serii de petreceri ilegale la Downing Street care au încălcat carantina impusă în pandemie.

ADVERTISING

Alegerile parţiale au fost declanşate de demisiile parlamentarilor conservatori prolifici - unul dintre ei a recunoscut că a vizionat pornografie în Parlament, iar altul a fost găsit vinovat că a agresat sexual un adolescent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇