Boris Johnson rămâne premier. Moțiunea de cenzură a picat

Boris Johnson rămâne premier. Moțiunea de cenzură a picat

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a obţinut votul de încredere al Partidului Conservator şi va rămâne în funcţie.

Moțiunea de cenzură împotriva lui Johnson a picat, cu 211 voturi favorabile şi 148 de voturi împotrivă.

Demersul a fost inițiat cu semnăturile a 54 de parlamentari conservatori din cei 359, iar ca să-l dea jos pe Johnson ar fi trebuit să voteze împotrivă 180.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, şi-a exprimat sprijinul pentru premierul Boris Johnson înaintea votului de luni seară.

ADVERTISING

„Prim-ministrul are 100% susţinerea mea în votul de azi şi încurajez puternic colegii să îl sprijine. El a gestionat redresarea post-Covid şi sprijinul pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse şi a prezentat scuze pentru greşelile făcute. Acum trebuie să ne concentrăm pe creşterea economică”, a scris Truss, pe Twitter.

Şi ministrul Finanţelor, Rishi Sunak, a afirmat că îl susţine pe Johnson. „De la campania de vaccinare până la răspunsul nostru la agresiunea rusă, prim-ministrul a dat dovadă de leadershipul solid de care are nevoie ţara noastră”, a explicat Sunak, tot pe Twitter.

Truss şi Sunak erau văzuţi drept potenţiali succesori, dacă Boris Johnson ar fi fost destituit. Acesta s-a confruntat cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de Covid-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Boris Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Scuzele n-au fost de ajuns

Pe 21 aprilie, a început o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul de la Londra prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus.

El și-a prezentat scuze în Parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza Covid-19, declarând că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea respectivă, desfăşurată în 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

Petrecerea respectivă ar fi fost organizată în grădina din Downing Street pe 20 mai 2020, în prezenţa liderului conservator şi a soţiei sale, Carrie, într-o perioadă când interacţiunile sociale erau limitate drastic.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇