Boris Johnson a fost huiduit la jubileul de platină al reginei (Video)

Boris Johnson a fost huiduit la jubileul de platină al reginei (Video)

Premierul britanic Boris Johnson a fost primit cu huiduieli la intrarea în catedrala St. Paul din Londra, unde vineri dimineață s-a ținut o slujbă în cadrul jubileului de platină al reginei Elisabeta a II-a.

Imediat după ce a coborât din mașină și a urcat treptele catedralei, alături de soția lui, Carrie, Boris Johnson a avut parte de o întâmpinare zgomotoasă din partea publicului frustrat.

În cele 15 secunde în care a urcat treptele pentru a se întâlni cu membrii familiei regale britanice, demnitarii și politicienii prezenți la eveniment, premierul a suportat cu stoicism huiduielile și fluierăturile stridente.

Fără să pară impresionat, el a zâmbit și dat ușor din cap, salutând gărzile. Doar câțiva spectatori din spatele său l-au aplaudat, relatează The Guardian.

ADVERTISING

În schimb, când a sosit liderul laburiștilor, Keir Starmer, mulțimea a rămas tăcută.

Printre oficialitățile prezente la slujba la care regina nu a putut fi prezentă din cauza stării precare de sănătate s-au numărat ministrul de Interne, Priti Patel, și cel de Externe, Liz Truss. Foștii premieri au venit și ei pentru a aduce un omagiu suveranei Marii Britanii la împlinirea a 70 de ani de domnie.

În timpul slujbei, Johnson a citit un fragment din Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel, din Noul Testament: "(…) orice este adevărat, orice este nobil, orice este drept, orice este curat, orice este frumos, orice este admirabil - dacă ceva este excelent sau demn de laudă - gândiți-vă la astfel de lucruri."

ADVERTISING

După slujbă, premierul a fost primit cu simpatie de un grup de susținători, unii dintre ei strigându-i: "Boris, Boris, Boris".

Întâmpinarea ostilă de care a avut parte primul ministru a amintit de o primire similară, cea a fostului ministru de Finanțe, George Osborne, care a fost huiduit la Jocurile Paralimpice din 2012 de la Londra.

Johnson este, totuși, obișnuit cu un acest tratament public: huiduit în timpul campaniei electorale din 2019, el a reușit să obțină o majoritate de 80 de locuri în Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit.

ADVERTISING

Cu toate acestea, huiduielile intense la poarta catedralei St Paul, un loc cu semnificații profunde pentru Casa Regală britanică, îi face pe experții în monarhie să le considere un semn de rău augur pentru cariera politică a premierului.

"Nu știu dacă un parlamentar conservator a fost huiduit vreodată de mulțimea adunată pentru familia regală, dar se simte că și-a pierdut susținerea", a spus pentru The Guardian o sursă din Partidul Laburist.

Mai mulți parlamentari conservatori i-au cerut socoteală premierului și chiar i-au solicitat demisia după apariția raportului asupra scandalului Partygate, care arăta că petrecerile din Downing Street au ținut până în zori și au inclus alcool din abundență, în plină carantină.

Peste 120 de persoane au fost amendate de poliție în această anchetă. Boris Johnson și-a cerut scuze, dar a continuat să se justifice spunând că a crezut că participă la reuniuni de serviciu și era important să susțină un moral ridicat al membrilor cabinetului în timpul pandemiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇