Boris Johnson a primit doar o amendă pentru petrecerile din lockdown

Boris Johnson a primit doar o amendă pentru petrecerile din lockdown

Premierul britanic nu va primi alte sancțiuni pentru încălcarea restricțiilor din timpul carantinei, a anunțat purtătorul său de cuvânt.

Poliția britanică a încheiat joi ancheta privind petrecerile din perioada carantinei organizate în birourile guvernamentale și a aplicat 126 de amenzi.

Premierul și ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, au fost amendați în aprilie pentru că în iunie 2020, în timpul perioadei de carantină, au participat la petreceri organizate în reşedinţa oficială şi în sediul Guvernului, printre care și una organizată de ziua lui Johnson, când a împlinit 56 de ani. Purtătorul de cuvânt al premierului a spus că acesta nu a primit alte amenzi, relatează Reuters.

ADVERTISING

Johnson a susținut inițial că nu au fost petreceri ilegale și că s-au respectat toate regulile. Ulterior, el a cerut scuze, dar a respins cererile de a-și da demisia și a negat că ar fi încălcat cu bună știință restricțiile.

Și soția premierului a fost amendată

Poliția a anunțat că ancheta, în care au fost analizate 510 fotografii și 345 de documente, s-a încheiat. Din cele 126 de amenzi, 53 au fost primite de 35 de bărbați și 73 au fost primite de 48 de femei.

Purtătorul de cuvânt al premierului a spus că poliția a confirmat că acesta nu va primi alte amenzi. "Primul ministru este încântat că ancheta s-a încheiat și dorește să mulțumească poliției pentru munca sa", a spus acesta.

ADVERTISING

Soția lui Boris Johnson, Carrie, care a fost și ea amendată pentru petrecerea organizată de ziua acestuia, nu va primi alte sancțiuni.

Poliția a anunțat că amenzile vizează opt petreceri organizate la sediul în reşedinţa oficială şi în sediul Guvernului între mai 2020 și aprilie 2021, când erau în vigoare măsurile de carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Printre acestea s-au numărat și petreceri în grădina reședinței și evenimente organizate cu ocazia încheierii activității unor angajați ai guvernului.

"Ancheta noastră a fost aprofundată și imparțială și am încheiat-o cât de repede am putut, ținând cont de cantitatea de informații care a trebuit analizată și de importanța asigurării că avem dovezi puternice pentru fiecare amendă emisă", a declarat comisarul-adjunct Helen Ball, din cadrul poliției londoneze.

ADVERTISING

Scandalul "partygate" nu se termină aici

Premierul britanic s-a confruntat cu un val de critici din partea Opoziției, iar unii din membrii partidului său i-au cerut să-și dea demisia din cauza scandalului "partygate", după ce s-a aflat că a încălcat, împreună cu alți oficiali ai guvernului, regulile de carantină pe care chiar guvernul său le instituise.

Unele dintre petreceri au avut loc în timp ce restricțiile din lockdown au impus închiderea restaurantelor, barurilor și altor afaceri, iar întâlnirile cu prietenii și familia, inclusiv înmormântările, au fost restricționate sever. Aproximativ 180.000 de persoane au murit de COVID în Marea Britanie, țară cu al șaptelea bilanț negativ din lume.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, și-a reiterat apelul ca Johnson să-și dea demisia. "După o anchetă care arată peste 120 de încălcări ale legii în Downing Street, sigur că ar trebui să-și dea demisia", a spus el.

Starmer este anchetat, la rândul lui, de poliție pentru o potențială încălcare a restricțiilor din timpul carantinei, după ce o înregistrare video din aprilie 2021 îl arată în timp ce bea o sticlă de bere cu colegii, într-un spațiu interior, în timpul unei vizite în nord-estul Angliei. El a spus că va demisiona dacă va primi o amendă.

Încheierea anchetei nu înseamnă sfârșitul problemelor pentru Boris Johnson. Opoziția îl acuză că a mințit în parlament despre petreceri, iar o comisie verifică dacă el i-a indus în eroare pe aleșii britanici.

La fel de dăunător pentru viitorul politic al premierului s-ar putea dovedi un raport intern al unui funcționar public, Sue Gray, întocmit în ianuarie, din care rezultă că petrecerile la care s-a consumat alcool au avut loc în reședința oficială și în birourile guvernamentale și că au existat "eșecuri serioase ale conducerii".

O sursă din cadrul guvernului a spus că raportul va fi publicat săptămâna viitoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇