Boris Johnson spune că lui nu i-a zis nimeni să nu meargă la petreceri în mijlocul pandemiei. De data asta, l-ar putea costa postul de premier

Boris Johnson spune că lui nu i-a zis nimeni să nu meargă la petreceri în mijlocul pandemiei. De data asta, l-ar putea costa postul de premier

Premierul britanic Boris Johnson susține că nimeni nu i-a spus și lui că n-are voie la petreceri, în mijlocul pandemiei, în grădina de la Downing Street. El se află în mijlocul unui nou scandal, care ar putea să-l coste postul de prim-ministru, de data aceasta.

Nimeni nu m-a avertizat că este împotriva regulilor. Mi-aș fi amintit”, a declarat premierul, care a negat „categoric” că ar fi fost sfătuit să nu participe la niște petreceri organziate în mod ilegal în mijlocul pandemiei, anul trecut, arată BBC.

ADVERTISING

Pledoaria lui Johnson se bazează pe un amestec de regret și ignoranță, însă de data aceasta s-ar putea să nu fie suficient, pentru că urmează să fie emis un raport complet despre petrecerile date pe Downing Street în timpul pandemiei, unde s-au încălcat restricțiile și regulile elementare de protecție sanitară.

Cum titrează presa britanică:

Headlines of British newspapers after Boris Johnso
Foto: Hepta.ro

De altfel, un fost consilier al lui Johnson, Dominic Cummings, spune că l-a avertizat la vremea respectivă că petrecerile nu sunt în regulă și spune că are și martori, deși premierul tot neagă.

ADVERTISING

Întrebat dacă va demisiona, în cazul în care se dovedește că a fost avertizat să nu meargă la petreceri, Boris Johnson a declarat: „Să vedem ce spune raportul”.

Între timp, cel puțin 27 de parlamentari britanici vor să trimită scrisori în care își exprimă neîncrederea în premier, varianta britanică a moțiunii de cenzură, în urma acestui scandal. Dacă se adună 54, ar putea să-l dea jos.

Premierul britanic a fost vizat recent și de acuzații de corupție, așa că încălcarea normelor sanitare ar putea fi cel mai mic și mai puțin penal motiv pentru o eventuală demisie sau demitere. Mai departe, dacă se confirmă că a luat și bani, va intra pe mâna justiției.

ADVERTISING

Proteste de stradă, la Londra:

hepta_6189616
Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇