Deputatul care și-a făcut colegii nevertebrate nu va mai avea voie să vorbească mai mult de 10 secunde UPDATE

Deputatul care și-a făcut colegii nevertebrate nu va mai avea voie să vorbească mai mult de 10 secunde <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Deputatul Andi Grosaru a fost sancționat pentru declarația despre grupul minorităților naționale. El a spus că în acest grup „avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.

Grosaru nu va putea interveni mai mult de zece secunde în ședințele Camerei.

Decizia a fost luată de membrii Comisiei Juridice, care au analizat prevederile din Regulamentul Camerei Deputaților.

"În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât cu majoritate de voturi ca dlui deputat Andi-Gabriel Grosaru să i se aplice prevederile din art. 248, alin. (1), și anume: reducerea duratei luării de cuvânt la 10 secunde / intervenție pe o perioadă de două luni în cadrul ședințelor Camerei Deputaților”, potrivit raportului comisiei.

ADVERTISING

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a sesizat pe 20 septembrie Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru a lua măsuri disciplinare împotriva lui Andi-Gabriel Grosaru.

Culmea este că Grosaru a fost el însuşi membru al acestui grup, fiindcă reprezintă minoritatea italiană în Parlamentul României, însă a fost exclus în 2022. La acea vreme, Grosaru a apreciat că decizia nu este legală.

UPDATE 4 octombrie: Într-o luare de poziţie trimisă pe adresa redacţiei, deputatul Andi-Gabriel Grosaru vine cu precizări despre contextul în care a făcut acele afirmaţii despre grupul parlamentar al minorităţilor.

ADVERTISING

"Menționez că aceste afirmații au fost interpretate în afara contextului, întrucât la momentul intervenției mele făceam referire la entitate ca și existență delimitată (ca întindere etc.), având în față scaunele goale
ale Grupului parlamentar al minorităților naționale, această figură de stil fiind menită să evidențieze absența de la dezbateri a colegilor.

Nu a existat o intenție defăimătoare, așa cum a fost ulterior interpretată de-o manieră abuzivă.

Am susținut de altminteri această interpretare și în timpul ședinței Comisiei Juridice, de disciplină si imunități. Mai mult, în contextul în care am enunțat cele de mai sus, nu a existat din partea președintelui de ședință al Camerei o invitație de retragere sau de explicare a cuvântului care ar fi putut genera incidente și nicio atenționare verbală", susţine deputatul.

ADVERTISING

Cum Comisia Juridică l-a sancţionat oricum, fără a ține seama de explicațiile oferite, Grosaru susţine că "această sancțiune are ca efect restrângerea drepturilor și libertăților de care mă bucur, reducând posibilitatea de a acționa în interesul minorității italiene din România în cadrul lucrărilor parlamentare".

"Apreciind astfel faptul că această sancțiune nu este una proporțională cu presupusa gravitate a faptei am depus în termenul reglementar o contestație aflată în curs de soluționare, situație care nu a fost
menționată cu acest prilej".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇