Cristian Pârvulescu, despre protestele din SUA: O manifestare fascistă de lovitură de stat

Cristian Pârvulescu, despre protestele din SUA: O manifestare fascistă de lovitură de stat

O mulțime de suporteri ai președintelui în exercițiu al Statelor Unite, Donald Trump, a luat cu asalt clădirea Capitoliului, sediul Congresului SUA, în timp ce în interior avea loc validarea rezultatelor alegerilor.

Protestatarii, unii dintre ei înarmați, au spart geamuri, au intrat în birouri și în sala de plen și au furat obiecte. Au avut loc ciocniri cu forțele de ordine și mai multe relatări vorbesc despre o persoană rănită cu focuri de armă pe coridoarele Congresului.

În legislativul Statelor Unite, vicepreședintele Mike Pence efectua procedura de numărare a voturilor din Colegiul Elector, în mod tradițional o formalitate. De data aceasta, momentul a fost înconjurat de o atmosferă tensionată, alimentată de Donald Trump care a încercat prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232, la o diferență de șapte milioane de voturi.

ADVERTISING

„Asistăm la o tipică manifestare fascistă de lovitură de stat”, a comentat profesorul de politologie Cristian Pârvulescu. De altfel, și un fost înalt oficial al poliției din capitala americană a vorbit despre „o situație atât de apropiată de o lovitură de stat cum țara aceasta nu a văzut niciodată”.

Apelul lui Biden

După aproximativ o oră, președintele ales Joe Biden i-a cerut predecesorului său să iasă la televiziunea publică și să facă un apel către suporterii săi:

ADVERTISING

„Cuvintele unui președinte contează, oricât de bun sau de rău ar fi acel președinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui președinte pot inspira. În cel mai rău caz, pot incita.

Prin urmare, îi cer președintelui Trump să meargă acum la televiziunea națională pentru a-și îndeplini jurământul și a apăra Constituția și a cere încetarea acestui asediu.

Amenințarea siguranței aleșilor nu este un protest, este insurecție. La fel ca mulți alți americani, sunt șocat și întristat că națiunea noastră, care e de atâta timp farul luminii și speranță pentru democrație, a ajuns într-un moment atât de întunecat.”

ADVERTISING

După câteva minute, Donald Trump a postat pe Twitter o înregistrare video în care le transmite celor ce au asediat Capitoliul să plece acasă:

„Am avut alegeri care ne-au fost furate. Am câștigat detașat. Toți știu asta, mai ales tabăra adversă.

Dar trebuie să mergeți acasă, trebuie să fim pașnici, trebuie să respectăm legea și ordinea, trebuie să respectăm forțele de ordine. Nu vrem ca nimeni să fie rănit.

E o perioadă foarte dificilă, cum n-a mai fost, când ne-au furat pe toți, pe mine, pe voi, țara. Alegerile au fost fraudate. Dar nu trebuie să cădem în capcana acestor oameni. Trebuie să fim pașnici.

Duceți-vă acasă. Vă iubim, sunteți foarte speciali. Ați văzut ce se întâmplă, cum sunt tratați ceilalți, atât de demonic. Știu ce simțiți. Mergeți acasă în liniște.”

Trump le spune celor care au luat cu asalt Washingtonul că îi iubește, dar trebuie să meargă acasă

Trump a chemat protestatarii

Trump i-a chemat acolo, însă, pe suporterii săi. Le-a transmis, zilele trecute, să protesteze în capitala Washington, în ziua în care urmează să fie validat noul președinte ales.

Le-a promis că va fi prezent printre ei. Trump s-a aflat, însă, la unul din terenurile sale de golf. Ulterior, a venit la Casa Albă, de unde a și transmis apelul la calm.

Președintele în exercițiu nu și-a recunoscut nici acum înfrângerea.

După aproximativ trei ore, trupele speciale ale FBI și Garda Națională au reușit să îi scoată din clădirea Congresului pe toți intrușii. Treisprezece persoane au fost arestate.

Cristian Ștefănescu

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇