Ciolacu, după ce Orban și-a dat demisia: Este un gest iresponsabil, nu de bărbăție!

Ciolacu, după ce Orban și-a dat demisia: Este un gest iresponsabil, nu de bărbăție!

Reacțiile pe scena politică nu au întârziat să apară după ce Ludovic Orban și-a depus, luni seara, mandatul de premier.

Primul care a reacționat a fost șeful PSD, Marcel Ciolacu, care a criticat decizia, spunând că nu este un gest de bărbăție, ci un gest iresponsabil.

”Ca om politic, este o iresponsabilitate ce a făcut Orban astăzi. Vă reamintesc decizia noastră de la începutul pandemiei, de a avea un Guvern cu drepturi depline. Funcția nu o părăsești cum vrei...

Eu nici nu am înțeles. Au câștigat sau nu alegerile? Din acest moment, avem un guvern interimar, un guvern care nu mai poate emite OUG-uri. S-au terminat alegerile, dar nu avem rezultatele oficiale, nu avem constituit noul Parlament, pentru că lucrurile astea durează 2 – 3 săptămâni.

ADVERTISING

Ce face România luna asta, când avem un lider politic care ocupă funcția și apoi pleacă? Dacă guvernul nu este instituit din prima încercare? Noi nu avem un guvern cu drepturi pline în plină criză sanitară cu care se confruntă România în acest moment. Este un gest iresponsabil, nu de bărbăție!”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

Liderul social-democrat a mai spus că este normal că dacă pierzi alegerile ”nu mai ai ce căuta în funcție”, dar până atunci îți ”faci datoria de om de stat, indiferent că îți convine sau nu”.

Ori ai pierdut, ori ai câștigat alegerile?

”Am auzit preşedintele cum spune că forţele de centru-dreapta au 50%, dar a nominalizat că 25% are PNL, iar 15% are USR. Eu ştiu că fac 40%. Faţă de preşedintele României categoric am făcut altă matematică. Care e majoritatea? În acest moment nu avem oficial care sunte ponderile din parlament. Asta a înţeles Orban şi cu preşedintele României din tot votul de duminică al românilor? Să vină premierul să îşi anunţe demisia pentru că a fost sancţionat prin vot, pentru că a condus un Guvern incapabil şi corupt, dar să zici eu voi creiona o nouă majoritate. Păi ori ai pierdut alegerile, ori le-ai câştigat, omul lui Dumnezeu?”, a completat liderul formațiunii. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciolacu a mai afirmat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să iasă la televizor și să își recunoască înfrângerea.

”Să cheme forțele politice și să stea de vorbă cu ele, să lase ambițiile personale. Nu poți lăsa țara în haos, în plină pandemie, pentru că te-ai supărat și îți iei jucăriile și pleci, dar pleci cu jucăriile să faci majorități. Ați mai văzut premier așa inconștient? Noi așteptăm rezultatele oficiale și așteptăm respectarea Constituției, să cheme președintele partidele la consultări.

Am vorbit cu colegii, miercuri sau joi, o să le propun să mergem la Cotroceni cu dl Alexandru Rafila pentru propunerea de premier”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Ludovic Orban a anunțat luni seară, la 22 de ore de la primele rezultate ale alegerilor parlamentare, că își dă demisia din funcția de premier, pentru a lăsa cale liberă negocierilor pentru formarea unui nou Executiv de centru-dreapta.

Anunțul a venit la scurt timp după ce, de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a spus că, în urma rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, soluția pe care el o vede este o coaliție de centru dreapta, astfel încât PSD să fie exclus de la masa deciziilor.

Românii au fost chemați la urne, duminică, pentru a-și alege senatorii și deputații.

Iată cum a decurs votul în țară. Vezi cele mai importante momente și declarații

Vezi și cum s-a desfășurat procesul electoral în diaspora

Potrivit datelor parţiale de la BEC, PSD se află detaşat pe primul loc, urmat de PNL și USR-PLUS.

SpotMedia.ro vă ține la curent, în timp real, cu rezultatele alegerilor de duminică

Citește mai multe despre alegerile din 6 decembrie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇