CCR amână până în decembrie o decizie pe impozitarea pensiilor speciale. USR și PNL acuză: 3 miliarde de lei s-au dus, în 5 luni, către speciali

CCR amână până în decembrie o decizie pe impozitarea pensiilor speciale. USR și PNL acuză: 3 miliarde de lei s-au dus, în 5 luni, către speciali

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 8 decembrie, pronunţarea unei decizii pe sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Este pentru a treia oara când Curtea amână să pronunțe o decizie, în cele aproape cinci luni care s-au scurs de când a fost sesizată.

USR: Pensiile speciale uriașe, unele de 60-70.000 de lei pe lună, vor fi plătite în continuare, prin grija CCR

Într-o postare pe Facebook, USR acuză magistrații Curții că tărăgănează situația, timp în care pensii uriașe sunt în continuare plătite din banii contribuabililor.

”Pensiile speciale uriașe, unele de 60-70.000 de lei pe lună, vor fi plătite în continuare, prin grija CCR. Până când? Nu se știe. La cinci luni de la adoptarea în Parlament, legea privind impozitarea pensiilor speciale nu doar că nu a intrat în vigoare, dar nici măcar nu a trecut de filtrul Curții Constituționale.

ADVERTISING

Astăzi, judecătorii CCR au amânat pentru a treia oară luarea unei decizii.

Motivul amânării este, de data aceasta, izolarea unuia dintre judecători, data trecută a fost invocată necesitatea de a aștepta puncte de vedere de la președinții celor două Camere ale Parlamentului și de la alte autorități publice.

Adevărul este că 7 din cei 9 judecători ai Curții Constituționale, chiar ei beneficiari de pensii speciale, nu au niciun interes să ia o decizie prin care să-și vadă micșorate veniturile lunare.

Cum, de altfel, nu au un interes real nici mulți politicieni dintre cei care se laudă public că susțin eliminarea și/sau impozitarea pensiilor speciale.Cât tărăgănează CCR luarea unei decizii, alte sute de milioane de lei pleacă din bugetul statului în conturile specialilor”, se arată în reacția USR.

ADVERTISING

Formațiunea a calculat că, ”din iunie până în septembrie, peste 3 miliarde de lei s-au dus, în plină pandemie, către pensiile speciale”.

Pensiile speciale uriașe, unele de 60-70.000 de lei pe lună, vor fi plătite în continuare, prin grija CCR. Până când? Nu...

Posted by Uniunea Salvați România - USR on Wednesday, November 4, 2020

PNL: Amânarea ridică mari semne de întrebare!

O recție similară a venit și din partea PNL, prin vocea liderului deputaților liberali, Florin Roman.

Acesta spune de asemenea că majoritatea magistraților Curții beneficiază de pensie specială

”Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie.

ADVERTISING

6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speță care îi privește direct”, a scris și Roman pe Facebook, insistând că legea nu are probleme de constituționalitate.

Liberalul atacă PSD pentru că a introdus aceste pensii și spune că atârnă greu la bugetul de stat.

”Pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015. Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă.

La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale”, a mai scris Roman.

Impozitarea pensiilor, adoptată cu scandal de Parlament, contestată de magistrați

Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi „pentru”. Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.

Apoi, atât Avocatul Poporului, cât şi ÎCCJ au atacat-o la CCR. ICCJ a reproşat că sunt nesocotite decizii succesive ale Curţii în domeniu, că nu a fost consultat CSM şi consideră că sunt încălcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor.

Preşedintele Înaltei Curți a acuzat că măsura este tristă şi stupefiantă și că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă, considerând că ”pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite”.

După ce legea a fost adoptată de Parlament, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare referitoare la pensii.

În ce privește promulgarea, președintele Klaus Iohannis a refuzat să spună dacă va fi sau nu pentru, preferând să aștepte decizia CCR.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇