Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat joi la Curtea Constituțională legea adoptată miercuri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.
Ea a explicat pentru că, deși se numește taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.
„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Se numește taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ți le impune statul când îți oferă un serviciu”, a declarat pentru Mediafax Renate Weber.
Avocatul Poporului a mai spus că este vorba și despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%.
„În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2.001 și 7.000 de lei și de 85% de peste 7.001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal.
Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori așa ceva, în opinia noastră, este neconstituțional”, a mai explicat Weber.
Iohannis refuză să spună dacă promulgă impozitarea pensiilor speciale
Și Înalta Curte sesizează CCR
Și secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, joi, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la impozitarea pensiilor de serviciu.
"În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), în ansamblul său", se arată într-un comunicat al ÎCCJ, care precizează că, în opinia lor, sunt încălcate numeroase articole din Constituție.
Camera Deputaților a decis, miercuri, impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale.