Parlamentarii și-au votat impozitarea pensiilor speciale, într-o ședință cu scandal. USR spune că e neconstituțional, PSD și PNL acuză: Vă tremură genunchii?

Parlamentarii și-au votat impozitarea pensiilor speciale, într-o ședință cu scandal. USR spune că e neconstituțional, PSD și PNL acuză: Vă tremură genunchii?

Plenul Parlamentului a votat azi impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu până la 85%. Au fost 354 de voturi pentru, o abținere, iar 43 de parlamentari nu și-au exercitat votul.

Ședința a fost presărată de certuri între USR, pe de o parte, și PSD si PNL de cealaltă parte.

Legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, for decizional.

PSD a cerut însă ca articolul privind impozitarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților să fie supus votului și în plenul reunit al Parlamentului, pentru a fi constituțional.

Social democrații au argumentat că pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul acestora.

Birourile Permanente ale Parlamentului s-au reunit joi dimineață pentru a decide dacă introduc articolul pe ordinea de zi. Toate formațiunile politice au fost de acord, mai puțin USR, care a precizat că astfel legea va deveni neconstituțională.

În schimb, USR ceruse joi dimineață ca pe ordinea zi să fie introdus proiectul formațiunii care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Propunerea a fost însă respinsă.

ADVERTISING

Scandal în debutul ședintei Parlamentului. Toți împotriva USR

Așadar, debutul ședinței pleunului reunit al Parlamentului de azi a fost marcat de mai multe dispute între USR si celelalte formațiuni politice.

Uniunea Salvați România a cerut să fie scos de pe ordinea de zi articolul privind impozitarea pensiilor parlamentarilor cu până la 85% din legea votată miercuri. Propunerea a fost supusă la vot și respinsă.

Dacă vom relua azi dezbaterile pe acest subiect nu facem altceva decât să vulnerabilizăm acest proiect de lege și să îl facem neconstituțional. Ieri am votat impozitarea tuturor pensiilor speciale. Îmi este greu să cred că de ieri până azi azi v-ați răzgândit. Propun să scoatem acest proiect de lege de pe ordinea de zi”, au transmis cei din USR.

În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că prin votarea articolului privind impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în planul reunit se procedează corect.

Se procedează în mod corect. Acest element nu vulnerabilizează, ci întărește parcursul legii. Concluzia e că este în acord cu deciziile CCR. Dacă nu procedam astfel, aveam un element de vulnerabilitate”, a spus Andronache.

ADVERTISING

”Sunt total de acord cu dumneavoastră”, a replicat si liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Simonis (PSD), către USR: Vă tremură genunchii?

A luat apoi cuvântul Alfred Simonis, deputat PSD, care a acuzat USR că nu dorește impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

”Ieri, Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, deci și cu votul USR, impozitarea pensiilor speciale. Este nevoie de un plen reunit pentru a vota acel articol, să impozităm și pensiile speciale ale parlamentarilor.

Ce face USR acum? Vine și ne cere retragerea de pe ordinea de zi a proiectului. V-ați răzgândit? Vă tremură genunchii? Haideți să dăm acest vot și pentru impozitarea pensiilor parlamentarilor și Guvernul să aibă bani pentru majorarea pensiilor și alocațiilor”, a spus Simonis.

”Azi s-a scos proiectul USR prin care se cerea eliminarea pensiilor. Azi toți parlamentarii, mai puțin cei ai USR, ați votat scoaterea acestui proiect.

Dacă doreați eliminarea pensiilor speciale, trebuia să păstrați acest proiect pe ordinea de zi. În continuare faceți o mascaradă și USR nu vrea să ia parte la ea”, au replicat cei din Uniunea Salvați România.

ADVERTISING

Roman (PNL): Colegii noștri din USR sunt supărați că nu luăm jucăria lor

Și deputatul PNL Florin Roman i-a criticat pe cei din USR pentru propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a articolului privind impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Roman a afirmat că supărarea USR vine din cauză că nu este votat proiectul formațiunii.

”Probabil că colegii noștri nu mai știu ce au votat ieri. După ce ieri au votat impozitarea pensiilor speciale, azi se opun. De unde vine supărarea? Ei spun de ce nu le abrogam. Ei sunt supărați că nu luăm jucăria lor.

Am ajuns pentru prima dată toate formațiunile, la un consens și impozităm toate pensiile speciale cu 85%. USR nu vrea impozit pentru toate. Vrea ca magistrații, parlamentarii, Curtea de Conturi să nu fie aici. Vreți să fie păstrate pensiile speciale, noi vrem sa le eliminăm”, a declarat Roman.

Și UDMR a afirmat că votul de azi e în acord cu deciziile CCR.

”Dacă citeați Constituția, vedeați că este necesar votul de azi”, au spus cei din UDMR.

În replică, liderul USR Dan Barna a acuzat celelalte partide că urmăresc ca și legea adoptată miercuri să fie declarată neconstituțională.

”Acest Parlament are precedentul. Legea anterioară a fost adoptată astfel încât să fie respinsă la CCR. Unde în Constituție scrie că Parlamentul adoptă articole? Prin demersul de azi vă asigurați că legea de ieri devine neconstituțională. Aceasta e adevarată miză.

Vreți să dați impresia că vă doriți să rezolvați problema pensiilor speciale, dar vreți contrariul. Nu crede nimeni în țara asta că USR nu vrea eliminarea pensiilor speciale. Această șmecherie găsită azi e un lucru pe care noi îl semnalăm”, a afirmat Dan Barna.

Propunerea USR de a scoate de pe ordinea de zi articolul privind impozitarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost supusă la vot și respinsă. Au fost 276 de voturi împotrivă, 42 pentru și 77 de abțineri și s-a trecut la dezbateri.

Dispute și la dezbateri

Nici dezbaterile pe articolul privind impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor nu au fost lipsite de dispute. Primul care a luat cuvântul a fost deputatul PNL Gabriel Andronache, care citat mai multe articole din Constituție, pentru a argumenta că votul de azi e constituțional.

CCR a venit și a spus foarte clar că reglementările care fac referire la statutul senatorilor și deputaților trebuie adoptate într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Sugestia mea e ca în raport să se specifice că prin adoptarea acestui paragraf se respectă decizia CCR 153/2020. Prin decizia de azi respectăm și decizia CCR, decizia 75 din Constituție”, a spus Andronache.

Liderul USR, Dan Barna, l-a contrazis însă pe liberal, afirmând că CCR va declara neconstituțională această lege. Mai mult, el a spus că ceea ce se intamplă azi în Parlament este ca într-un film de Sergiu Nicolăescu.

”USR luptă de 4 ani să elimine pensiile speciale. Dumneavoastră ați făcut până acum un simulacru. Legea de ieri și-a incheiat procedura parlamentară, pleacă la promulgare. Ceea ce faceți azi este ca într-un film de Sergiu Nicolăescu, se dinamitează orice urmă de credibilitate. Vă asigurați că CCR va respinge această lege.


CCR a fost consecventă, a spus că dacă exista situatie de suprapunere la vot este neconstituțional. Trebuia să faceți o lege distinctă pentru parlamentari. Legea de ieri și-a încheiat parcursul. Dacă CCR va respinge pe acest temei, aștept demisia dumneavoastră. Simplu, democratic, corect”, le-a spus Barna celor din PSD și PNL.

”Să introducem pe ordinea de zi viitoare si ”Fără penali în funcții publice” și dacă e declarată neconstituțională aștept și eu demisia dvs”, i-a replicat Ciolacu.

Roman (PNL), de acord cu Ciolacu (PSD)

Propunerea lui Marcel Ciolacu privind ”Fără penali în funcții publice” a fost salutată de liberalul Florin Roman. ”Bună idee”, a spus el.

Ulterior, deputatul PNL l-a numit pe liderul USR Dan Barna ”un ageamiu și un manipulator”.

”Mă așteptam ca domnul Barna să mulțumească colegului meu Gabriel Andronache pentru clarificări. Azi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors fața către popor, am ascultat vocea poporului care a spus eliminați pensiile speciale.

Prin liderii de grup PSD și PNL și cu ajutorul celorlalți colegi am dus vocea poporului mai departe și am votat impozitarea pensiilor speciale. Daca USR ar fi votat prin abținere sau impotrivă ieri, înțelegeam. Dar când au votat pentru, și-au asumat acest demers politic.

Ieri strigau că este reușita lor, este urât să furi munca altora. Azi veniți să spuneți că era mai bună abrogarea. Sunteți un ageamiu și un manipulator, nu ați înteles nimic. Va rog sa nu mai fiți ipocrit și să nu mintiți oamenii”, i-a replicat Florin Roman.

A încercat să ia cuvântul deputatul USR Ionuț Moșteanu, dar nu a fost lăsat.

A vorbit însă deputatul PSD Alfred Simonis, care a acuzat din nou USR că nu dorește impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

”Spuneți că sub această lege e un pachet de dinamită. Am impresia că și azi veți vota această lege, pentru că de fapt vă e teamă să vă asumați că nu doriți impozitarea pensiilor parlamentarilor. Cred că vă doriți ca parlamentarii sa fie singurii care sa nu aiba pensiile impozitate”, a precizat Simonis.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%

Deputații au votat miercuri impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.

Urmează ca legea să meargă la președintele Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau o retrimite în Parlament. Totodată, rămâne de văzut dacă legea va fi atacată la CCR si ce va decide Curtea în acest caz.

Potrivit legii, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%.

Citește și analiza scrisă de Emilian Isăilă pe această temă: Moment rar în Parlament: politicienii, strâns uniți în lupta cu pensiile speciale. Ce va spune Dorneanu?

Vezi și ce spune fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, despre Legea privind impozitarea pensiilor speciale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇